Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 156

Wątek: Pentax K10D i 22 bitowy ADC

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pentaxiarze nareszcie mają swój aparat marzeń - przeczytałem podsumowanie i wygląda to ciekawie. JPEG'i wypluwane przez aparat to żadne kryterium, można je traktować raczej jako poglądówki.

mój E-1 już dawno zapomniał co to JPEG - w tym przypadku tylko ORF bo inaczej jest mydełko.

nie leżą mi w K10D:
    - brak przycisku ISO
    - brak przycisku WB (nie takie straszne, ale czasem się przydaje)
    - ta gumowa zatyczka pod spodem - dziwnie rozwiązali komunikację z gripem

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    te 22 bity miały dac postęp w zakresie tonalnym
    dlaczego w "Dynamic Range compared" tak slaby wynik "Usable range"
    w stosunku do canona to pogorszenie o ponad 1ev!
    to sie tyczy tylko jpg czy jak?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    pentax ma jakies problemy z samym sensorem i/lub elektroniką go obslugujaca - trafilem na posta, gdzie gosc ma okrutny banding na kadyszce

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=21292792

(z rawa, wyciagane troche z cieni w szopie)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    balon pękł niestety....
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O rany... A mialo byc tak pieknie. Jak na razie to ten K10D to gigantyczna porazka. Wspolczuje pentaxsiarzom, ktorzy wyczekiwali tego body... Ciekawe, czy podobne problemy wystepuja w K100D i K110D?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cóż, nie da się ukryć, że wyniki testu Phila rozczarowywują. Najbardziej oczywiście zakres dynamiki. Nie potrafię na chwilę obecną stwierdzić, czy jest to sprawa softu, wadliwego egzemplarza czy też przereklamowanego przetwornika.
    Inna sprawa, że poruszeni wynikami JPGów, użytkownicy K10 na szybko strzelili kilka zdjęć i prawdę powiedziawszy w zestawieniu z plikami konwertowanymi z RAW nie było tak dużego dysonansu, jak w teście.
    Nie wątpliwie wyniki tego testu w sposób znaczny wzburzyły społeczność Pentaksową - czego wyrazem może być burza na wszelkich forach - i z całą pewnością należy w związku z tym oczekiwać jakiejś reakcji ze strony Pentaksa.
    Jeszcze przed opublikowaniem tego terstu pojwiły się sugestie odnośnie nowego softu, nad którym pracują w Pentaksie. Ma on. m.in. wprowadzić sterowanie bezprzewodowe wbudowaną lampą oraz zwiększyć ISO do 3200. Być może puszka zyska dzięki temu coś jeszcze.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tak to juz dzisiaj jest, ze nie inzynierowie, ale marketing decyduje, kiedy wyjdzie dany sprzet/program/gra/usluga/whatever

i pozniej dostajemy takie buble, ktorych wady moglyby byc usuniete podczas wewnetrznych beta-testow a tak betatesterami stajemy sie my ..
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    tak to juz dzisiaj jest, ze nie inzynierowie, ale marketing decyduje, kiedy wyjdzie dany sprzet/program/gra/usluga/whatever

i pozniej dostajemy takie buble, ktorych wady moglyby byc usuniete podczas wewnetrznych beta-testow a tak betatesterami stajemy sie my ..
    a na olka psioczą, że e-1` nie ma ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Bo nie ma Z jednej strony to dobrze, ze Olek dlugo i starannie przygotowuje swoje produkty, bo moze ograniczy to ilosc takich wpadek jak ta Pentaxa, ale jednak tego czekania ciut duzo jest.

Czy te problemy K10D to wynik stabilizacji matrycy? Tak kots cos pisalem wczesniej, ale w koncu nie wiem, czy to prawda, czy nie.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Bo nie ma Z jednej strony to dobrze, ze Olek dlugo i starannie przygotowuje swoje produkty, bo moze ograniczy to ilosc takich wpadek jak ta Pentaxa, ale jednak tego czekania ciut duzo jest.

Czy te problemy K10D to wynik stabilizacji matrycy? Tak kots cos pisalem wczesniej, ale w koncu nie wiem, czy to prawda, czy nie.
    Moim zdaniem to kłopoty z "know how". Pentax nie ma zbyt wielkich doświadczeń z lustrzankami cyfrowymi. Od kilku lat klepią jedną konstrukcję w wielu mutacjach - więc i zakres zbieranych doświadczeń dotyczy tylko jednego sensora.
    Stawiam na to, że się szybko nauczą i albo da się wady wyeliminować poprawkami software, albo szybko pojawi się k10dn. Nikon miał z 10 mpix matrycą CCD Sony w D200 wielkie problemy. d80 jest ich pozbawiony. Rok czasu.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto