Tak miała Sigma. Nie sprawdza się.Zamieszczone przez blady
Pozdrawiam
Tak miała Sigma. Nie sprawdza się.Zamieszczone przez blady
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Jeśli tak, to nie rozumiem dlaczego się nie sprawdza, skoro jest więcej tych co używają raw, jak pisałeś wyżej.Zamieszczone przez RadioErewan
Nie mam dalszych pomysłów jak usprawiedliwić słabe jpg z samtaxa. Żaden producent nie wykonał takiego popisu. Dla trudnych i ważnych scen używam raw, dla mało ważnych zdjęć jpg. K10D nie dla mnie.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
prosto - brak dobrego algorytmu do kompresji jpg + brak dobrego algorytmu demozaikujacego (mogliby sie dogadac z d.coffinem - dcraw)Zamieszczone przez blady
albo brak dobrego procka, ktory mialby niskie zuzycie energii i potrafil lepszy algorytm demozaikujacy uciagnac
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Sądzę, że zbiór tych co chcą same JPG != tych co chcą sam RAW i oba zbiory są wieeeeeele mniejsze od zbioru tych co chcą i jedno i drugie. Aparat ma przycisk który w dowolnym momencie "na chwilę" przełącza aparat w tryb RAW. Zapewne zgodzisz się, że zwalona obsługa JPG może być do przeżycia, kiedy w RAW będzie więcej danych. Na odwrót w ogóle się nie da (zakładając funkcjonalność RAW + JPG).Zamieszczone przez blady
Pozdrawiam
nom, zgodzę się. skoro mały wizjer, szumy i taki sobie AF jest do przeżycia w niektórych konstrukcjach, to cienkie jpegi przy tym to pikuś. I mimo odrobiny sarkazmu, mówię całkiem serio. k10d ma przy tym pewnie więcej zalet.Zamieszczone przez RadioErewan
Przycisk nie powinien przełączać k10d na chwilę w raw, tylko odwrotnie, na chwilę w jpg.
dobranoc.
blady
A wydawało mi się, że dyskutujemy o wartości testu z DPR opartego o analizę JPG? Wynik K10d jest dla mnie rozczarowaniem. Po doświadczeniach z d80, kiedy dopiero osobiste macanie ujawniło mizerię tam gdzie się jej nie spodziewałem, o aparacie którego w ręku nie miałem za dużo złego/dobrego nie powiem.Zamieszczone przez blady
Na Photokinie macałem korpus z embargiem na zdjęcia.
Pozdrawiam
Ja używam jpg'ów jak robie fotki na allegro i kiedy kończy się mi karta - zostaje np. 20 jpg
Edit:
Czytam teraz że przez stabilizacjęPentaxy w tym K10D mają BF/FF
![]()
Skoro, matryca chybocze sie na wszystkie strony, to może być prawda. Ciekawe, czy bf/ff ustępuje po wyłączeniu stabilizacji.Zamieszczone przez celebrity plus
blady
A miało być tak pięknie![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ale nie 15-20mmZamieszczone przez blady
![]()