Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 156

Wątek: Pentax K10D i 22 bitowy ADC

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie dobrze. Nie słychać zachwytów na forach nad jakością przykładowych fotek z K10...
    Nie dobrze bo Pentax zaniża, poprzeczkę, i teraz Olek nie będzie się musiał starać z nowym body

Troszku za mało tych zdjęć, żeby już oceniać, ale jakieś bez ikry te fotki - takie jakieś blade.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Blade? Robione pod Ciebie
    Zaczekajmy po prostu do jakiś rzetelnych testów np. na Dpreview.

KaarooL - jeśli chodzi o lampy do Pentaksa, to z firmowych FGZ 360 i FGZ 540. Niestety, nowe puszki działają tylko na P-TTLu, nie współpracując z poczciwym, starym TTLem. Z producentów niezależnych również trzeba wybierać konstrukcje, obsługujące Pentaksowy P-TTL, np. Sigmę EF-500 DG ST (PA-PTTL) czy Soligora DG-420 Z lub DG-340DZ.
    Niestety, więcej Ci nie pomogę, bowiem temat lamp jest mi wysoce obcy (jestem raczej zwolennikiem światła naturalnego).
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Moim zdaniem przy owych samplach dużo zależy jednak od obiektywu. Portrety wyszły całkiem nieźle - (z nowym 70/2.4 Limited), natomiast do zdjęć z szerokim 21mm można mieć masę zastrzeżeń. To chyba dowodzi tego, że przy takim upakowaniu sensorów na powierzchni matrycy potrzeba już całkiem niezłego szkiełka.
    Co się zaś tyczy ceny:
    http://www.pstryk.com.pl/szukaj.php?...11&submit.y=18
    Myślę, że jak na początek jest nieźle.
    No cena jest na konkurencyjnym poziomie, musi ona rekompensować dostępność szklarni. Podobnie było z E-1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    No cena jest na konkurencyjnym poziomie, musi ona rekompensować dostępność szklarni. Podobnie było z E-1.
    Z E-1 nie było podobnie. E-1 swego czasu kosztował odpowiednio dużo i cena nie była na konkurencyjnym poziomie. To, że pentax musi mieć konkurencyjną cenę co by rekompensować dostępność szkieł to się zgadzam.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No cena jest na konkurencyjnym poziomie, musi ona rekompensować dostępność szklarni.
    To może dla odmiany ja się nie zgodzę. Sprawa ze szkłem wygląda tak pięknie głównie w naszym kraju, co zawdzięczmy wspaniałemu dystrybutorowi, choć w zachodniej europie - mimo iż jest lepiej, też powodów do chwały nie ma. Problem ten w końcu został zgłoszony na Photokinie odpowiednim osobom z Pentaksa - co najciekawsze, to ów przedstawiciel sam wystąpił z inicjatywą urególowania dostępności szklarni w europie.
    Sama cena zaś, to raczej kwestia kooperacji z Samsungiem. Przypominam, że we wcześniejszych latach Pentax nigdy nie był tani (co można zaobserwować chociażby po cenach szkieł). Intrygująca jest teraz jedynie wycena nowych, uszczelnionych szkieł z napędem ultradzwiękowym.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Sprawa ze szkłem wygląda tak pięknie głównie w naszym kraju, co zawdzięczmy wspaniałemu dystrybutorowi, choć w zachodniej europie - mimo iż jest lepiej, też powodów do chwały nie ma.
    Może wezmą przykład z Olympusa - jeszcze ponad rok temu ze szkłami było kiepsko, a teraz z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej. Ale co by nie mówić, to działania marketingowe Pentax ma równie beznadziejne (a może nawet gorsze?) jak Olek ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robert - chyba jednak gorsze...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    No cena jest na konkurencyjnym poziomie, musi ona rekompensować dostępność szklarni.
    To może dla odmiany ja się nie zgodzę. Sprawa ze szkłem wygląda tak pięknie głównie w naszym kraju, co zawdzięczmy wspaniałemu dystrybutorowi, choć w zachodniej europie - mimo iż jest lepiej, też powodów do chwały nie ma. Problem ten w końcu został zgłoszony na Photokinie odpowiednim osobom z Pentaksa - co najciekawsze, to ów przedstawiciel sam wystąpił z inicjatywą urególowania dostępności szklarni w europie.
    Sama cena zaś, to raczej kwestia kooperacji z Samsungiem. Przypominam, że we wcześniejszych latach Pentax nigdy nie był tani (co można zaobserwować chociażby po cenach szkieł). Intrygująca jest teraz jedynie wycena nowych, uszczelnionych szkieł z napędem ultradzwiękowym.
    Chodzi mi raczej o wybór nowych, dobrych, z AF i nie koniecznie super drogich w stosunku do systemu Nikona.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    ten sam sensor co W A100 D200 iD80 ten sam lecznie nie do końca taki sam
    Robinie - proszę, przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i zastanów się czy potrzebujesz jeszcze dzisiaj więcej piwa czy nie. Przecież jak RE wróci z pleneru i zacznie to czytać, to osiwieje
    No kurde, a co tu dziwnego wszem i w obec piszą , że matryca ta sama w D200, D80 ,A100 , K10 też podobno ta sama , a co myślisz , że sony robi kilka innych sensorów. ????

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pojawiły się pierwsze "poważniejsze" plotki na temat ceny Pentaksa 645D:
    http://www.rangefindermag.com/magazi....taf?page=BG69
    Cóż, średni format w tej cenie z pewnością namiesza na rynku. Zapewne wiele osób focących w studiu dogłębnie zastanowi się nad dalszą inwestycją...