Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 156

Wątek: Pentax K10D i 22 bitowy ADC

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hmmm... Trochę mnie Rafał zaskoczyłeś taką opinią. Nie chcę oczywiście na siłę bronić tej puchy czy też wymyślać teorii dlaczego tak się stało z owym nieszczęsnym AFem.
    Możemy się umówić - jeśli byłbyś zainteresowany - bym dał Ci zynk, gdy w Krakowie spłodzi się jakiś mini plenerek. Podjechałbyś, pomacał może, sprawdził w naturalnych warunkach ów AF, pewnie porównał ze swoim E500 na spokojnie. Co Ty na to?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Test Kadyszki na Fotopolis:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5801&p=0

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Hmmm... Trochę mnie Rafał zaskoczyłeś taką opinią. Nie chcę oczywiście na siłę bronić tej puchy czy też wymyślać teorii dlaczego tak się stało z owym nieszczęsnym AFem.
    Możemy się umówić - jeśli byłbyś zainteresowany - bym dał Ci zynk, gdy w Krakowie spłodzi się jakiś mini plenerek. Podjechałbyś, pomacał może, sprawdził w naturalnych warunkach ów AF, pewnie porównał ze swoim E500 na spokojnie. Co Ty na to?
    K10D jest IMO ewenementem na rynku. Za amatorskie pieniądze Pentax dał użytkownikom prawdziwie półprofesjonalne narzędzie. Problem z AF może faktycznie zniknie po premierze nowych szkieł z SDM. Skoro AF ze starą wersją 50-200 jest do tego stopnia "niezadawalający", co sugerowali sami przedstawiciele Olympusa, że należało coś z tym zrobić, to i w przypadku Pentaxa może to mieć kolosalne znaczenia.

Życzę Pentaxowi dobrych lat. Na rynku jest miejsce dla 4-5 systemów i kilku satelitów dlatego nie widzę przeszkód by zarówno Pentax jak i Olympus mieli w nim spory udział. W czasach analogowych istniało ZDECYDOWANIE więcej firm produkujących aparaty i każda funkcjonowała sprawnie mimo, że sprzęt tak szybko się nie starzał. Era cyfrowa daje firmom możliwość częstrzego wyciągania pieniędzy z kieszeni swoich klientów.

Awatar kokop
    Mieszka w
    Chard
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja, dzięki uprzejmości szefa sklepu. Miałem możliwość odpstrykania wszyskiego co tam było. Był tez K10. Własciwie tylko on się liczył w starciu z Olkami( i moim pro-olympusowym nastawieniem) Postanowiłem wyłączyc wszystkie emocje. Aparat świetny. Tyle że nie miałem wyboru. Korpus był sprzedawany razem z obiektywem który mi kompletnie nie pasował. Przy 14-54 wyglądał jak zatyczka z chińskiej zabawki. Gdyby miał inny obiektyw. Wybaczcie , może i bym go kupił. Ale nie ma co rozpaczać. Chłopaki w Olympusie też nie byli w dzieciństwie z procy karmieni. Siedzą i dudlaja juz pewnie takiego Olka że nawet nam szczena opadnie.
    Oczywiście Pentaxowi życze jak najlepiej. Miałem kiedys SFXn. Z taką stałką że mucha nie siada.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pamiętaj Kokop,że Pentax ma w swojej ofercie obiektywy zwane naleśnikami-stałoogniskowce o szerokości w skrócie mówiąc pierscionka na palec i to dopiero zadziwia nie obeznanych w temacie. Jakość podobno niezła. Też kiedy szalałem za E400/ perturbacje osobiste zmusiły mnie do przełożenia terminu zakupu i teraz to bedzie raczej E410/ tez macałem kadyszkę i powiem Ci wprost - to pucha to rewelka i obiektywnie mówiąc nasz Olo nie bardzo miałby co wystawić do konfrontacji z nim na dzień dzisiejszy i głównie chodzi mi tu o tzw. pierwsze wrażenie, mniej o możliwości. Ta puszka sie podoba a jest to dla niezdecydowanych argument i pewnie stąd taka dobra sprzedaż serii K.AF nie jest wcale taki zły, nie jest może błyskawiczny ale dokładny. Kiedyś kolega użyczył mi do wypróbowania Eosa 400D i tam ów szybki autofokus przy pomiarze ostrości szybko jadacych aut okazał sie klapą, co drugie zdjęcie nieostre! Mnie ciekawi E510 i jak mawia moja żona /maniak makro/ gdyby miał odchylany LCD to nie powinien mieć konkurenta w segmencie powiedzmy to szczerze amatorskim. Znam ludzi, którzy z tego wzgl. kupowali trzysta-trzydziestkę. Pentaxowi jako mojej rezerwowej firmie życzę sukcesów i niech inni też mają się dobrze bo to wróży nam polepszenie i potanienie cyfry.Pozdr.Pedro.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Pamiętaj Kokop,że Pentax ma w swojej ofercie obiektywy zwane naleśnikami-stałoogniskowce o szerokości w skrócie mówiąc pierscionka na palec i to dopiero zadziwia nie obeznanych w temacie.
    To są obiektywy do analoga, a po podpięciu pod cyfrę cudownie aberują - to mnie najbardziej zadziwia. Mając taki sprzęt raczej nie chciałbym używać PSa do korygowania błędów współpracy optyki z matrycą. Poza tym chyba w tych obiektywach nie działa AF (próbowałem raz złapać w kadr wiewiórę z M42 i zanim wszystko ustawiłem to wiewióry juz nie było i jak tu recznie nastawiać ostrość?) Poza tymi mankamentami, naleśniki fajne zdjęcia dają.

E-510 nie będzie miał odchylanego LCD. Następca E-1 ma mieć taki bajer.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    seria obiektywów pentaxa "DA " jest produkowana pod cyfrówki, szczególnie ciekawy wydaje się:
    - 70mm f2.4 Limited
    http://fotopolis.pl/index.php?n=4844

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Blady - to nie tak.
    Naleśniki serii DA są tworzone pod cyfrę (mimo iż niektóre kryją pełną klatkę). Konopia podał link do Fotopolis, ja podam może do kilku sampli:
    http://www.flickr.com/pho...82118038&size=o
    http://www.flickr.com/pho...82138759&size=o
    http://www.flickr.com/pho...82667595&size=o
    http://www.flickr.com/pho...70991338&size=l
    Szkła serii F, FA, DFA, DA, FAJ w Pentaksie działają z AF.
    Dla zainteresowanych - zestawienie szkieł Pentaksa:
    http://www.bdimitrov.de/kmp/

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Michu, no właśnie kiedyś na forum Pentaxowym były pokazane zdjecia z 70mm Limited ze straszną aberacją. Są różne 70mm pod cyfrę i nie pod cyfrę, czy to jest jedna 70mm która daje taki fiolet na krawędziach?

SPROSTOWANIE: chodzi o aberrację z obiektywu 77mm Limited, a nie DA 70mm (sorki za pomyłkę ale dość dawno interesowałem się tematem)

Ile kosztuje taki obiektyw? 6 tys? 7 tys?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    warehauseexpress.com - SMC 70mm f2.4 DA - Ł449
    w Polsce powinno być taniej