Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: LightZone i .orf

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

LightZone i .orf

W temacie obróbki plików .raw na Linuksie, na scenie istnieje od jakiegoś czasu taki program jak LightZone. Od ostatniej wersji, potrafi on też obsłużyć pliki .orf.
    Program jest specyficzny - napisany w Javie ( po części ), pozwala na sporo ciekawych operacji na kolorach/tonacjach/ostrości/szumach zdjęcia. Mi niezbyt przypadł do gustu - to program bardziej do przerabiania fotek niż do wywoływania .orf'ów, ale komuś może się przydać :
    http://sonic.net/~rat/lightcrafts/

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Re: LightZone i .orf

Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    W temacie obróbki plików .raw na Linuksie, na scenie istnieje od jakiegoś czasu taki program jak LightZone. Od ostatniej wersji, potrafi on też obsłużyć pliki .orf.
    Program jest specyficzny - napisany w Javie ( po części ), pozwala na sporo ciekawych operacji na kolorach/tonacjach/ostrości/szumach zdjęcia. Mi niezbyt przypadł do gustu - to program bardziej do przerabiania fotek niż do wywoływania .orf'ów, ale komuś może się przydać :
    http://sonic.net/~rat/lightcrafts/
    czyli jednak zostajemy z UFRAW(najlepiej z pluginem do GIMPA) lub kupujemy "BibblePro" ?

BTW. czy udało Ci się zainstlować sofick od olka pod linuxa i działa ? Mi zainstalowac się udało, nawet daje ikonke w trayu, ale dalej lipa. Czy to wymaga dodatkowej konfiguracji "wine" ? Czy nie da rady tego uruchomić na tą chwilę. Może "cegeda" ?
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    OV jestniestety wine odorny i cedega tu chyba nie pomoże ;/

Ja coraz bardziej zaprzyjaźniam się z ufraw, który z wersji na wersję jest coraz lepszy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    OV jestniestety wine odorny i cedega tu chyba nie pomoże ;/

Ja coraz bardziej zaprzyjaźniam się z ufraw, który z wersji na wersję jest coraz lepszy.
    którą masz aktualnie ?
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    A ja chyba zakupie Maca i mi to lotto... Adobe Lightroom lub Apple Aperture

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Najnowszej używam...

Maci, no tak, ale ja lubie grzebać w systemie ;/
    Pozatym jednak drogie są ;/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    http://www.cortland.com.pl/go/_info/...b09c099f1fd308

No relatywnie za to co dostajemy nie są drogie

Pogrzebać to mogę w susełku a funkcjonalność i soft do zdjęć to inna sprawa. Teraz jak mnie wkurza Gimp to musze skorzystać z XP i PS.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Najnowszej używam...

Grizz - przykro mi, ale Twoje argumenty były dobre jeszcze parę lat temu
    Nie wiem czy pracowałeś chociaż trochę na MacOS X, ale ja jestem nim zachwycony. To najlepsze połączenie cech Windows i IRIX (Unix dla stacji Silicon Graphics). Można w nim naprawdę nieźle grzebać, ma świetnego shella (w końcu jest zbudowany na unixie) i jest naprawdę stabilny i szybki. Poza tym jak czytam o nowej Viście, to mi się włosy jeża (konfiguracje sprzętowe, licencje, HDMI, ograniczenia w odtwarzaniu filmów HD) Wolę kupić iMaca (ceny i konfiguracje mają naprawdę BARDZO dobre) i wiedzieć, że:
    - za 2 lata nie będę musiał wszystkiego wymieniać bo coś mi nie będzie działało (w końcu Maczki starzeją się wolniej)
    - nie będę musiał instalować oprogramowania antywirusowego, antyphisherowego itp (co by nie mówić ono czasami bardziej spowalnia komputer niż jakiś tam trojan!)
    - będzie mi na nim działało najważniejsze oprogramowanie biurowo-graficzno-multimedialne (będę musiał jedynie poświęcić Corela - ale może pójdzie na Winie ..? )
    - gier nie jest tak dużo, ale też nie jest tragicznie ... zresztą na granie i tak nie mam czasu
    - znakomita większość sprzętu ma teraz sterowniki do MacOS X, więc to nie jest dużym ograniczeniem (w Linuxie ciągle jest - wiem co mówię, bo go używam od 7 lat ... )

W chwili obecnej jedyne co mnie powstrzymuje od przesiadki na Maca, to to, że mam służbowego laptopa, którego mogę używać do celów prywatnych i brak tych 6400zł na 20" iMaca Jak jedno z tych dwóch się zmieni (a kiedyś na pewno to się stanie ) to na pewno napiszę recenzję z przesiadki - ale raczej na pewno będzie ona pozytywna, bo ostatnio używałem przez miesiąc PowerBooka G4 i było super

PS. W ostateczności na Intel-Macu można zainstalować Winblowsa ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Najnowszej używam...

Grizz - przykro mi, ale Twoje argumenty były dobre jeszcze parę lat temu
    Nie wiem czy pracowałeś chociaż trochę na MacOS X, ale ja jestem nim zachwycony. To najlepsze połączenie cech Windows i IRIX (Unix dla stacji Silicon Graphics). Można w nim naprawdę nieźle grzebać, ma świetnego shella (w końcu jest zbudowany na unixie) i jest naprawdę stabilny i szybki. Poza tym jak czytam o nowej Viście, to mi się włosy jeża (konfiguracje sprzętowe, licencje, HDMI, ograniczenia w odtwarzaniu filmów HD) Wolę kupić iMaca (ceny i konfiguracje mają naprawdę BARDZO dobre) i wiedzieć, że:
    - za 2 lata nie będę musiał wszystkiego wymieniać bo coś mi nie będzie działało (w końcu Maczki starzeją się wolniej)
    - nie będę musiał instalować oprogramowania antywirusowego, antyphisherowego itp (co by nie mówić ono czasami bardziej spowalnia komputer niż jakiś tam trojan!)
    - będzie mi na nim działało najważniejsze oprogramowanie biurowo-graficzno-multimedialne (będę musiał jedynie poświęcić Corela - ale może pójdzie na Winie ..? )
    - gier nie jest tak dużo, ale też nie jest tragicznie ... zresztą na granie i tak nie mam czasu
    - znakomita większość sprzętu ma teraz sterowniki do MacOS X, więc to nie jest dużym ograniczeniem (w Linuxie ciągle jest - wiem co mówię, bo go używam od 7 lat ... )

W chwili obecnej jedyne co mnie powstrzymuje od przesiadki na Maca, to to, że mam służbowego laptopa, którego mogę używać do celów prywatnych i brak tych 6400zł na 20" iMaca Jak jedno z tych dwóch się zmieni (a kiedyś na pewno to się stanie ) to na pewno napiszę recenzję z przesiadki - ale raczej na pewno będzie ona pozytywna, bo ostatnio używałem przez miesiąc PowerBooka G4 i było super

PS. W ostateczności na Intel-Macu można zainstalować Winblowsa ...

Masz na myśli to cacko http://www.cortland.com.pl/go/_info/...b09c099f1fd308

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Niestety ale po wklejeniu linka przechodzę na główną stronę Cortlandu ...
    Jeżeli chodziło Tobie o:
    1. http://www.apple.com.pl/imac/index.html - to tak ale tylko wersji 20" - 24" to marzenie ... ściętej głowy
    2. http://www.apple.com.pl/macpro/ - O tym to już nawet nie marzę - wliczając koszt monitora robi się strasznie drogi ... ale nie powiem, chciałbym mieć takiego z 23" Cinema HD Display na biurku
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....