gary,
Czy to są zdjęcia testowe obiektywu?
Pzdr, TJ
nie
ale jesli na takie wygladaja to nie swiadczy o nich dobrze))
pozdrowki
Gary - generalnie bardzo fajne ujęcia .... miło widzieć taki szeroki kąt w akcji. A właśnie - co to za obiektyw?
1. Troszkę za duże CA wokół gałęzi po prawej stronie
2 i 3 tutaj się zastanawiam, które mi bardziej odpowiada ... ale myślę ze 3 - ciekawsza kompozycja
4 - super
5 - Ta faktycznie wygląda jak testowa, ale i tak jest spoko
Ale na przyszłość mógłbyś dodwać numerki do zdjęć![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
gary
Przedstawiłes dość trudne dla obiektywu i aparatu ujęcia pod względem dystorsji oraz swiatła, więc myślałem ze w tym kierunku poszedłes.
Fotki mi się podobają, jest w nich światło, perspektywa, ogólnokrajowa brzydota uliczek, fasad (co w dzisiejszym czasie jest w postępującym zaniku) i kolory kraszące tę brzydotę, wszystko ujęte oryginalnie, z takich pozycji, w jakie by nie wszedł zwykły przechodzień.
Zauważam też, ze maszynka, która fociłeś lubi błękit i wciska to jako składową do każdego koloru, tak mi się wydaje. Błękit jest wrogiem swiatła, widać to szczególnie na ładnej fotce nr 2 (najbardziej mi siępodoba), gdzie światło na bruku jest cieplejsze tylko po prawej stronie. Może to efekt na niebiesko pomalowanych ścian, ale chyba nie, za dużo tego jest.
Pzdr, TJ
jesli chodzi o CA bądz jak stwierdził Tadeusz "błękit" to jest to wynik stosowania szarej połówki a potem podbicia barw, zawsze jedna polowa zdjęcia jest ciemniejsza i inaczej naswietlona własnie przez połówke, co daje wrażenie że niebo jest za niebieskie
tymniemniej dzięki za wytknięcie - na przyszlość bede sie wystrzegał
obiektyw to Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
gary,
Poniewaz na fotkach 2, na dole po lewej jest niebiesko, na 1 i 4 cały chodnik tonie w błękicie, więc pozwolisz, że nie czuję się przekonany, chyba, że połówka sieprzekręciła o 180 stoni na obiektywie.
Pzdr, TJ
polowka sie kreci - to system cokin - co wiecej mozna ja dowolnie mocno wpuszczac lub wypuszczac z kadru
http://www.cokin.co.uk/pages/main.htm
ale ok, rozumiem do czego zmierzasz, obrobke tez trzeba poprawic
Gary Trole nie dadzą sie oszukać .
Szczególnie podoba mi się jedyneczka, takie szpiegowskie zastosowanie szerokiego kąta ,żeby nikt zza winka nie strzelił.
SZTYRLIC pewnie też miał taki obiektyw.