Sytuacja nie jest tak oczywista jak może się zdawać po tytule...
Otóż poszukuję programu oraz metody jego używania, który zawsze i w każdej sytuacji da mi zadowalający efekt redukcji czerwonych oczu.
Problemem jest dla mnie zlikwidowanie czerwonego oka na zdjęciu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3df840a31.html
Nie żeby to zdjęcie było jakieś wybitne i szczególnie by mi na nim zależałoale myślę że jeżeli uda mi się z nim, to poradzę sobie już z każdym.
Otóż przy redukcji czerwonych oczu używałem i testowałem różne programy, które posiadają taka funkcję: od Picasy, poprzez XnView, firmowy Camedia Master, IrfanViev, Red Eye Remover, po Photoshop Elements i Photoshop CS PL. Żaden z prostszych programów nie potrafi pomimo odpowiedniego zaznaczenia prawidłowo rozpoznać obszaru do korekty i odpowiednio skorygować tej wady. Podobnie Photoshop Elements - robi jakąś szarą plamkę zupełnie poza obszarem źrenicy...
Najbardziej zakażałoby mi na korekcie w Photoshop CS. Niestety! Robię, jak mi się wydaje, wszystko zgodnie z samouczkiem Photoshopa. Wybieram odpowiednie narzędzie (Zastępowanie koloru), ustalam odpowiednie parametry... no i próbuję zamalować oko. Wychodzi mi szareNie mam pojęcia dlaczego, przecież wybieram kolor czarny. Otrzymuję taki sam odcień, jak białka oka. Prawdopodobnie robię jakiś błąd, nie wybieram jakiejś opcji... ale jakiej? Owszem, kolor czarny się pojawia jak zamienię „Barwę” na „Luminację” na pasku opcji „Zastępowania koloru”. Tylko że efekt jest żałosny, wychodzi obrzydliwa czarna plama, bez żadnych subtelnych przejść tonalnych…
Ludzie dopomóżcie, bo ręce już mi opadają ;-( Dlaczego żaden program nie potrafi skorygować tego oka? Dlaczego nie wychodzi to w Photoshopie? Zależy mi szczególnie na korekcie w tym ostatnim programie, bo daje on możliwość ustalenia jak ma wyglądać efekt końcowy.
A może komuś by się chciało ściągnąć to zdjęcie, poprawić oczko, opublikować i powiedzieć jak to zrobił?Wiem, sporo z tym roboty, ale może ktoś lubi takie "wyzwania
![]()
Pozdrawiam forumowiczów![]()