Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Niektóre pluginy do Photoshopa działają z PhotoPaintem12!

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Niektóre pluginy do Photoshopa działają z PhotoPaintem12!

Witajcie,

Właśnie zrobiłem mały test i aż sam się zdziwiłem - niektóre pluginy do Photoshopa działają bez problemu z Corel PhotoPaintem12! Póki co sprawdziłem dwa - NoiseNinja 2.1.3 i Olympus RAW Importer for Photoshop (http://www2.olympus.pl/consumer/205_...op_Plug-In.htm) i nie stwierdziłem żadnych problemów. Wystarczy tylko przekopiować plugin do katalogu Program Files\Corel\Corel Graphics 12\Plugins\
    W przypadku ORF importera pojawi się nowa opcja w menu File Format Plugins -> Import zaś w Effects będzie Noise Ninja. Plugin Olympusa działa bez programu Studio (mam tylko Master'a).
    Wiem, że CPP nie jest aż tak popularny, ale może komuś się przyda - kto wie, może działa też ze starszymi i nowszymi wersjami ... ?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Niektóre pluginy do Photoshopa działają z PhotoPaintem12

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Witajcie,

Właśnie zrobiłem mały test i aż sam się zdziwiłem - niektóre pluginy do Photoshopa działają bez problemu z Corel PhotoPaintem12! Póki co sprawdziłem dwa - NoiseNinja 2.1.3 i Olympus RAW Importer for Photoshop (http://www2.olympus.pl/consumer/205_...op_Plug-In.htm) i nie stwierdziłem żadnych problemów. Wystarczy tylko przekopiować plugin do katalogu Program Files\Corel\Corel Graphics 12\Plugins\
    W przypadku ORF importera pojawi się nowa opcja w menu File Format Plugins -> Import zaś w Effects będzie Noise Ninja. Plugin Olympusa działa bez programu Studio (mam tylko Master'a).
    Wiem, że CPP nie jest aż tak popularny, ale może komuś się przyda - kto wie, może działa też ze starszymi i nowszymi wersjami ... ?
    Hehehehe - większość zewnętrznych plugiunów (nie pisanych przez Adobe) działa nie tylko z CPT ale i Gimpem. Format 8bf jest dobrze opisany. Corel potrafi łykać niektóre pluginy od kiedy pamiętam (czyli z 10 lat).
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: Niektóre pluginy do Photoshopa działają z PhotoPaintem12

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Hehehehe - większość zewnętrznych plugiunów (nie pisanych przez Adobe) działa nie tylko z CPT ale i Gimpem. Format 8bf jest dobrze opisany. Corel potrafi łykać niektóre pluginy od kiedy pamiętam (czyli z 10 lat).
    Hehehe - dobrze wiedzieć Kiedyś tego nie sprawdzałem, bo i tak zawsze używałem "trialowego" PS'a Po legalizacji i przejściu na CPP jest to dla mnie bardzo miły news, że niektóre pluginy dobrze śmigają z Corelem
    Co do Gimpa, to się nie wypowiadam (nie trawię go) - używam go tylko jak muszę na linuxie
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wtyczki z PSa obsługuje tez IrfanView... nie trzeba do tego kobył
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A co do Gimpa to przepraszam, ale jest naprawdę super. Używam go i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Jestem tylko jednego ciekaw, czy nie psuje jakości obrabianych zdjęć?! Ktoś wywoływał zdjęcia po obróbce w Gimpie?
    To praise Him with all my heart ... // www.f8s.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jesli liczyc jako czesc gimpa ufraw to np ja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    i jak wyniki? Zadowalające?

Zastanawiałem się ostatnio nad tym, czy obróbka zdjęć w różnych programach (mam na myśli programy OpenSource typu właśnie Gimp, Picassa czy PhotoFiltre ) ma istotny wpływ na ich jakość?

Nawet mam zamiar zrobić test, ale jakoś się za to zabrać nie mogę leń ze mnie i tyle...

pozdrawiam
    To praise Him with all my heart ... // www.f8s.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja wywolywalem nieraz foty obrabiane gimpem i nie mam zastrzeżeń. Wszystko gra.
    ...był Olek jest A6000