Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Licencja - Mac <-> PC

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Licencja - Mac <-> PC

Witajcie,

Obecnie w dalszym czasie używam Winblowsów, ale coraz bardziej zbliżam się do kupna iMaca. Ze względu na to, ze nie zamierzam instalować tam Windowsów, dlatego też wstrzymałem się ze wszystkimi zakupami oprogramowania ze względów licencyjnych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z przenoszeniem licencji pomiędzy systemami operacyjnymi?
    Czy np. kupując teraz Olympus Studio i instalując go na Windowsie będę mógł po deinstalacji używać go na Mac'u?
    Jak wygląda sytuacja z produktami Adobe?
    Wszelkie wskazówki i doświadczenia mile widziane
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Może się nie znam, ale na Macach OS nie bardzo śmigają odpowiedniki z Win

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Licencja - Mac <-> PC

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Witajcie,

Obecnie w dalszym czasie używam Winblowsów, ale coraz bardziej zbliżam się do kupna iMaca. Ze względu na to, ze nie zamierzam instalować tam Windowsów, dlatego też wstrzymałem się ze wszystkimi zakupami oprogramowania ze względów licencyjnych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z przenoszeniem licencji pomiędzy systemami operacyjnymi?
    Czy np. kupując teraz Olympus Studio i instalując go na Windowsie będę mógł po deinstalacji używać go na Mac'u?
    Jak wygląda sytuacja z produktami Adobe?
    Wszelkie wskazówki i doświadczenia mile widziane
    W Adobe kupujesz licencję na system. Licencja na Maca jest na rurkę na piecu i na odwrót. Do czasu CS3 pakowanie się w Intelmaca jest błędem z punktu widzenia oprogramowania Adobe. CS2 pracuje na IMacu przez rosettę i działa jak muuuuuuuuł.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    W Adobe kupujesz licencję na system. Licencja na Maca jest na rurkę na piecu i na odwrót. Do czasu CS3 pakowanie się w Intelmaca jest błędem z punktu widzenia oprogramowania Adobe. CS2 pracuje na IMacu przez rosettę i działa jak muuuuuuuuł.
    Jeżeli już kupię Maca, to na pewno nie kupię CS2 a raczej poczek na CS3 lub PSE 5.
    Największy ból jest w tym, że mam sporo oryginałów (Corel Draw 12, Paint Shop Pro, Painter) i coraz bardziej rozglądam się za emulatorami żebym w ogóle mógł je urochmić - póki co wygląda to nienajgorzej

Radku, a wiesz może jak wygląda sytuacja z Olympus Studio? Cenowo wygląda bardzo atrakcyjnie ... a tak w ogóle, to co byś polecał do RAWów - OS czy PSE ?
    Zaletą PSE jest to, że jest bardziej uniwersalny.
    Czy PSE posiada taką samą licencję jak CS? A jak w ogóle wygląda sytuacja z nośnikami - czy muszę je dokupić? w końcu kupując wersję na Windows dostaję tylko na jeden system ... a może się mylę?

Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Robert po prostu przeczytaj licencję.
    Tu nie ma uniwersalnej odpowiedzi, bo każdy producent może sobie pisać co chce (inna kwestia czy jest to zgodne z polskim prawem).
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Robert po prostu przeczytaj licencję.
    Tu nie ma uniwersalnej odpowiedzi, bo każdy producent może sobie pisać co chce (inna kwestia czy jest to zgodne z polskim prawem).
    Generalnie rzecz biorąc mam niestrawność na licencję Jak zaczynam czytać, to już mnie żadna kawa nie potrafi przywrócić do życia Ale widzę, że jednak będę muesiał się z tym zmierzyć Miałem nadzieję, ze ktoś z tego forum ma już za sobą takie przesiadki
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Do czasu CS3 pakowanie się w Intelmaca jest błędem z punktu widzenia oprogramowania Adobe. CS2 pracuje na IMacu przez rosettę i działa jak muuuuuuuuł.
    Radku, ze względu na to, że mój laptop ma koszmarne odzworowanie kolorów i kontrastu, to obróbkę kolorostyczną jestem zmuszony robić na ... 12-letniej stacji graficznej Silicon Graphics i Photoshopie 3.0 Więc nie musisz mi tłumaczyć co to znaczy, że PS działa wolno CS2 używałem na Macu bardzo krótko i na dodatek był to PowerBook G4 z procesorem 1,2GHz ... Wiem, że CS2 ślimaczy się na rozecie, ale to i tak na pewno będzie szybciej niż na G4
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Od razu, że się ślimaczy... jest rochę wolniejsze(czyżby iMac? ). Na Maca nie ma co się zastanawiać tylko brać Aperture. Co do licencji jest tylko na Maca albo na pc-eta.
    Radku, Adobe zapowiedział, że może nigdy nie przejść na dobrą stronę mocy i dawać aplikację na Intela. Nie jest to do końca wiadome...