Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Pro szklarnia pentaxa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    fotka kwiatków na ISO1600 mnie zwaliła z nóg. E-1 często na 400 robi więcej syfu...wart grzechu ten Pentax

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

usiądź i na spokojnie pomyśl: po co Ci super-jasny szerokokątny obiektyw? F4.0 w zupełności styka: tu nie chodzi o bokeh tylko o objęcie czego się da zarówno kadrem, jak i głębią.

lessie:

porównuj do bardziej współczesnego E-330 - różnica w zaszumieniu nie będzie znacząca. dziadek i E-300 są mistrzami szumu, E-330 już nie, ISO800 można porównywać z kamuniowym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no widziałem te słynne 800 z 330tki - ten model ze względu na live view i szumy jest w moim spisie treści jako drugie body ( szklarni nie trzeba by było zmieniać ) i kto wie....
    w sumie jak pamiętam to makro było moim podstawowym hobby z czasów C-740 UZ więc zakup nie byłby głupi...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Uwielbiając teorie spiskowe - w pentaxie można liczyć na podobne trzy segmenty body amator , semi-pro i pro - oznaczone kolejno xxx, xx, x ? bo aż się boję jak wyjdzie K1
    Kolejności pokazywania body tylko odmienne niż u olka
    Eh.. te spekulacje - o czym ja bym pisał gdyby ich nie było...

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    LubMich - pojawiły się teorie nt. K1. Matryca również 10MPxl - ale z możliwością wymiany w serwisie na inną (coś takiego ma mieć 645D), oczywiście 5-6klatek/sek. I jeszcze jakieś "przecieki". Ale ile w tym prawdy? Nie dojdziesz.
    W systemie Pentaksa PRO to zawsze był średni format - mały obrazek kończył się na semi (Z-1p, MZ-S) - zapewne w związku z niezadawalającym zainteresowaniem modelem LX.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cześć Michu, ale macie bajzel na forum Pentaxa . Byłem tam wczoraj, żeby poczytać o kadyszce i nie dało rady. Mało faktów, dużo zamieszania. Doceniłem naszego forumowego porządkowego Jeronimo .

Ech, ten Pentak . Podobno ma niezły AF. Dobrze, że się pokazał, bo kiedy Olek wreszcie wypuści coś podobnego, nie będzie mógł wyskoczyć z jakąś kosmiczną ceną. Będzie musiał uwzględnić kadyszkę w swojej strategii marketingowej i odpowiednio (do niej) dostosować cenę.

Pozdrowienia dla chłopaków od forum Pentaka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki Rafał.
    Burdello powiadasz... Cóż - nie przeczę - ilość OT jest cechą charakterystyczną tego forum i dla stałych czytelników zjadliwą i zapewniającą specyficzną rozrywkę.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    blady:

usiądź i na spokojnie pomyśl: po co Ci super-jasny szerokokątny obiektyw? F4.0 w zupełności styka: tu nie chodzi o bokeh tylko o objęcie czego się da zarówno kadrem, jak i głębią.
    Słuszna uwaga, zauważ jednak, ze w pomieszczeniach, fajnie mieć jaśniejszy obiektyw = krótsze czasy lub mniejsze iso. Mała przysłona, tu i tak nie ma znaczenia, bo przy 11mm mamy bardzo dużą głębię. Na świeżym powietrzu to tak jak piszesz. Dlatego dobrze by było jak by olek wypuścił coś szerokiego, ciemnego ale taniego.

A mi tam forum Pentaxa się podoba za lekko formę. Nie jestem jakimś aktywnym uczestnikiem, ale jak potrzebowałem, to się dowiedziałem wszystkiego i jeszcze błyskiem dostałem odpowiedź
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3