Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: E500 ON podczas wymiany obiektywu

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Według mnie wyłączenie aparatu wyłącznikiem nie powoduje, że aparat czy obiektyw nie jest pod napieciem (przynajmniej nie ma takiej pewności). Jedynie wyjecie akumulatora daje 100% pewność.

Mały eksperyment.
    Bierzemy np obiektyw, który "kręci mordką" np 40-150.
    Włączamy aparat. Ustawiamy ostrość na małą odległość.
    1. Wyłączamy aparat. Obiektyw jeszcze przez ok 1sek. po wyłączeniu brzęczy i ustawia się do stanu zerowego czyli cały czas jest pod napięciem.
    2. Tak samo ale wyłączany aparat przez wyjęcie akumulatora. I w tym momencie nic się nie dzieje (z braku zasilania). Obiektyw zostaje w pozycji w jakiej sie wcześniej ustawił.

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W moim E300 kikakrotnie zdarzyło mi się szybciej reagować niż myśleć i zmieniać obiektyw w trybie ON i nic złego nie zauważyłem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Według mnie wyłączenie aparatu wyłącznikiem nie powoduje, że aparat czy obiektyw nie jest pod napieciem (przynajmniej nie ma takiej pewności). Jedynie wyjecie akumulatora daje 100% pewność.

Mały eksperyment.
    Bierzemy np obiektyw, który "kręci mordką" np 40-150.
    Włączamy aparat. Ustawiamy ostrość na małą odległość.
    1. Wyłączamy aparat. Obiektyw jeszcze przez ok 1sek. po wyłączeniu brzęczy i ustawia się do stanu zerowego czyli cały czas jest pod napięciem.
    2. Tak samo ale wyłączany aparat przez wyjęcie akumulatora. I w tym momencie nic się nie dzieje (z braku zasilania). Obiektyw zostaje w pozycji w jakiej sie wcześniej ustawił.
    Raczej nie masz racji. Owo kręcenie "mordką" spowodowane jest aktywną funkcją RESET LENS. Tak masz ustawione więc aparat robi to niejako na życzenie użytkownika. Ja nie lubię tego, dlatego mam to na OFF.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Owo kręcenie "mordką" spowodowane jest aktywną funkcją RESET LENS. Tak masz ustawione więc aparat robi to niejako na życzenie użytkownika. Ja nie lubię tego, dlatego mam to na OFF.
    Ale ja o tym bardzo dobrze wiem. Aparat robi to na życzenie ale po wyłączeniu ale nie byłby w stanie gdyby zasilanie byłoby faktycznie odłączone.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    czasami zmieniam obiektyw w pozycji on. faktycznie af niezawsze póżniej działa. jednak nic innego nie zaóważyłem czyli jest ok. mam e500 od ok. roku i nic mu się nie stało.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Owo kręcenie "mordką" spowodowane jest aktywną funkcją RESET LENS. Tak masz ustawione więc aparat robi to niejako na życzenie użytkownika. Ja nie lubię tego, dlatego mam to na OFF.
    Ale ja o tym bardzo dobrze wiem. Aparat robi to na życzenie ale po wyłączeniu ale nie byłby w stanie gdyby zasilanie byłoby faktycznie odłączone.

Źle na to patrzysz. Włącznik nie jest czymś takim jak wtyczka. To że przełączasz go w tryb OFF, powoduje, że w aparacie wykonują się jeszcze pewne akcje m.in. reset lens i dopiero po chwili jest wyłączane zasilanie. Sprawdzilem napiecia na wszystkich stykach przy włączonej opcji RESET LENS i napięcie znika po okolo 1-1,5 sekundzie od momentu przełączenia. Zatem napięcia nie ma.
    Poza tym nie popadajmy w histerię. Jeśli w instrukcji pisza o wyłączonym (a nie wyjętym) zasilaniu to moim zdaniem to wystarczy.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    rodia ma rację