Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: E500 ON podczas wymiany obiektywu

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    dołączam się do listy. w ubiegłym tygodniu odpiąłem w ferworze walki i spostrzegłem, że jest on. sekundę później sam o mało nie byłem off, 10 sekund dalej byłem już off do kwadratu, jak AF nie drgnął. załamka, desperacja, myśli samobójcze. wyłączyłem, wypiąłem szkło, wpiąłem z powrotem i działa. nie znam się, ale na mój gust gorzej mogłoby być z kartą, w końcu to HDD a tym wypinanie w trakcie pracy niespecjalnie służy.

może ktoś wie, co tego typu akcje mogą uszkodzić?
    Chomsky zaraz mi napisze, że jestem tyroglodytą. Dodam uwagę, że w instrukcji od E1 jest zalecenie wyłączenia korpusu przy zmianie szkła.

A teraz napiszę tę straszną rzecz. NIGDY nie wyłączam korpusu przy wymianie szkiełek. Przyzwyczaiłem się tak używając Nikonia i Canona. Szkła zmieniam często. NIGDY nie zawiesił mi się Olek w takiej sytuacji. NIGDY nie zawiesił się AF. Aparat jest do tego przystosowany. Po zmianie obiektywu automatycznie włącza się SSWF.

Tak więc wyłączajcie aparat, ale jak się zdarzy zapomnieć, nie umierajcie na zawał. Kilkaset, albo więcej wymian szklarni i zero opisywanych objawów. Właściwie to chyba teraz zacznę jednak aparat wyłączać .
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    po przeczytaniu waszych postów włos mi się zjerzył.
    Zdarzyło mi sie i to nie raz wymienieć obiektyw przy włączonym aparacie i nic dziwnego nie zauważyłem, więc i wam życzę bezproblemowej wymiany obiektywów

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Też mam przyzwyczajenia z innych systemów i zdarza mi się zmieniać szkła przy włączonym body. Mój E1 po takiej zmianie miewa problemy z AF, wtedy wyłączam body, odkręcam obiektyw, zakręcam i wszystko chodzi w porządku. Używam 14-45 i 50-150

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nic nowego już nie powiem, ale zdarzyło mi się to (w E500) przynajmniej 3 razy - tyle pamiętam - i zupełnie nic się nie stało. Oczywiście było to przez nieuwagę ale zmieniałem 14-45 na 40-150 i odwrotnie w stanie ON i nic. I obiektyw został rozpoznany i z AF nie było problemów. Pewnie, że tak się nie powinno robić (tak jak teoretycznie nie powinno się wyjmować np. pendrajwa z USB bez "bezpiecznego usunięcia" ale kto o tym choć raz nie zapomniał). Tak więc jak "chodzi" to nie top się Excel
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W moim przypadku przestał działąć AF. Wyłącznie i ponowne załączenie aparatu załatwiało sprawę. Miałem tak w E1 jak i E-500
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    dołączam się do listy. w ubiegłym tygodniu odpiąłem w ferworze walki i spostrzegłem, że jest on. sekundę później sam o mało nie byłem off, 10 sekund dalej byłem już off do kwadratu, jak AF nie drgnął. załamka, desperacja, myśli samobójcze. wyłączyłem, wypiąłem szkło, wpiąłem z powrotem i działa. nie znam się, ale na mój gust gorzej mogłoby być z kartą, w końcu to HDD a tym wypinanie w trakcie pracy niespecjalnie służy.

Chomsky zaraz mi napisze, że jestem tyroglodytą. Dodam uwagę, że w instrukcji od E1 jest zalecenie wyłączenia korpusu przy zmianie szkła.

A teraz napiszę tę straszną rzecz. NIGDY nie wyłączam korpusu przy wymianie szkiełek. Przyzwyczaiłem się tak używając Nikonia i Canona. Szkła zmieniam często. NIGDY nie zawiesił mi się Olek w takiej sytuacji. NIGDY nie zawiesił się AF. Aparat jest do tego przystosowany. Po zmianie obiektywu automatycznie włącza się SSWF.

Tak więc wyłączajcie aparat, ale jak się zdarzy zapomnieć, nie umierajcie na zawał. Kilkaset, albo więcej wymian szklarni i zero opisywanych objawów. Właściwie to chyba teraz zacznę jednak aparat wyłączać .
    A mi E1 po zmianie obiektywu bez wyłączania, często nie widzi przysłony i AF nie reaguje na spust

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    JA ze swojej strony dorzucę że przy zabawie z szkłami M42 + pierścienie dosyć czesto zapominam wyłączyć E-500. Pewnie to inna bajka bo nie ma w tych szkłach elektroniki a tym bardziej AF, pomiar światła to zawsze mi szalał w tych szkłach wiec ciężko stwierdzić, ale po zmianie na systemowe szkła wszystko śmiga jak ta lala. Moim zdaniem (już to gdzieś tu pisałem), musieli w jakiś sposób zabezpieczyć sprzęt przed taką ewentualnością (żeby nie padł), gdyż w ferworze walki zapomina się o prostych czynnościach ot tak prostych jak "off aparatu" ale sądząc z waszych wypowiedzi mogli to przeoczyć :]
    pozdrawiam
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja nigdy żadnych anomalii nie dostrzegałem...nie wyłączam nigdy E-1 przed zmianą obiektywu - po prostu o tym zapominam. af nigdy nie fiksował, wszystkie informacje body-obiektyw wydają się być przekazywane sprawnie i prawidłowo...
    .

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan

A mi E1 po zmianie obiektywu bez wyłączania, często nie widzi przysłony i AF nie reaguje na spust
    dokładnie mam tak samo, wtedy OFF i ON i jst OK.
    było sobie życie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    w swoim E 300 niejednokrotnie zdarzyło sie zmienić obiektyw przy włączonym aparacie i kompletnie nic się nie działo z drugiej strony dwa razy wpadłem w panikę bo nic w aparacie nie działało ale powodem była całkowicie zapisana karta o czym w czasie focenia zdarzyło się zapomnieć. Exel spokojnie nic się nie stanie to jest dobry sprzet. Pozdrawiam.