Mnie też się podoba kontrast - merol i święty.
Mnie też się podoba kontrast - merol i święty.
Niestety.........pomimo wytężania mózgownicy w zaden sposób ta fotka nie chce mi sie skojarzyc z droga do władzy.Ale to moze wina mojego mózguRaczej wygląda ro jak przestroga przed "rozpasaną" konsumpcja
Wazniesze "być" niz :mieć" to chyba z JP II
Osobiscie jako zwolennik złotego srodka uwazam ze dobrze jest byc i trochę mieć
![]()
![]()
voovoo2,
masz racje, ze te fotke mozna interpretowac we wszystkie strony. Jedna z nich moze byc:
1. wiara, w jakimkolwiek tego slowa znaczeniu, moze posluzyc za droge do…., .
2. “cel uswieca srodki”,
3. niech sie Pan Bog zmiluje nad tymi, dla ktorych jedyna wartoscia jest wartosc materialna,
4. bogaty, ale z Bogiem,
5. w bogactwie zapomina sie o Bogu
To jest naturalnie tylko moje zdanie. Sadze, ze nterpretacja zalezy od indywidualnego podejscia do spraw materialnych i duchowych.
Mam cicha nadzieje, ze nie zranilem niczyich uczuc religijnych przez takie podejscie do tematu.
Powiem jednak, ze kiedy wczoraj wieczorem przejezdzalem obok, smignely mi te trzy elementy. Szczegolnie ujecie jachtu miedzy kolumienkami, z pierwszoplanowa figura swietej wydawalo mi sie wyjatkowe. Zatrzymalem sie i pstrykanalem kilka fotek. Zauwazylem nadjezdzajacego wypasionego niemca, nie bylo czasu na myslenie, musialem go uchwycic tak, aby byl widoczny jako trzeci element kompozycji.
Pozdrawiam,
excel
excel,
Dobrze, ze wypunktowales mozliwe interpretacje:
Punkt (1) jest trochę niejasny, bo bardziej bym widział w miejscu "wiara" słowo "religia".1. wiara, w jakimkolwiek tego slowa znaczeniu, moze posluzyc za droge do…., .
2. “cel uswieca srodki”,
3. niech sie Pan Bog zmiluje nad tymi, dla ktorych jedyna wartoscia jest wartosc materialna,
4. bogaty, ale z Bogiem,
5. w bogactwie zapomina sie o Bogu
Punkt (2) mozna usunąć, bo dubluje pierwszy (instrumentalne traktowanie religii)
Punkt (4) jest ironiczny, bo dlaczego tylko biedni mogą być z Bogiem.
Punkt (5) nie dotyczy tej fotki, bo akurat waściciel posesji najwidoczniej bardzo chce podkreślić, ze nie zapomina o wierze.
Pzdr, TJ