Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sigma 105 mm f/2,8 EX DG Macro FT do Olympusa

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Sigma 105 mm f/2,8 EX DG Macro FT do Olympusa

Czy ktoś ma może ten obiektyw i moze pochwalic sie jakimis przykladowymi zdjeciami?
    Jak ma sie ten obiektyw do ZD50mmf2makto?

Sigma 105 mm f/2,8 EX DG Macro FT do Olympusa

Pozdrawiam
    Radek
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z tego co wiem to nikt go jeszcze nie ma, u nas, z mocowaniem 4/3 więc bezpośredniego porównania nie będzie do czasu jak Radek E. nie "wychaczy" go z Sigma Polska.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Z tego co wiem to nikt go jeszcze nie ma, u nas, z mocowaniem 4/3 więc bezpośredniego porównania nie będzie do czasu jak Radek E. nie "wychaczy" go z Sigma Polska.
    ja tak tylko z ciekawosci...
    zastanawiam sie porostu jak on sie ma do zd50f2? Czy wogole warto zastanawiac sie nad nim.
    Pozdrawiam
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja też się zastanawiam, ale długo chyba będziemy czekać na porównanie...Gwarantowana gorsza rozdzielczość w tej Sigmie...

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mi się wydaje, że ze względu na ogniskową będzie to obiektyw typowo do macro (aczkolwiek ostrość od 31cm nie powala) 210mm to już jest niestety zbyt wąsko do portretu ... ale wydaje się być bardzo ciekawą konstrukcją i rozsądną cenowo. Sam jestem ciekaw wyników testów

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jakby mi robili na złość (mam pecha ostatnio...)---Stałki 70mm Sigma nie przystosowała do 4/3 ...

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Mi się wydaje, że ze względu na ogniskową będzie to obiektyw typowo do macro (aczkolwiek ostrość od 31cm nie powala) 210mm to już jest niestety zbyt wąsko do portretu ... ale wydaje się być bardzo ciekawą konstrukcją i rozsądną cenowo. Sam jestem ciekaw wyników testów
    Z tym ostrzeniem od 31 cm to wcale nie musi być źle , pewnie jest to wartosć z jakiej ostrzy AF , a manualnie można ostrzyć z bardzo bardzo bliskiej odleglosci i to pewnie komfortowo bo szkło nie ciemne przecież.

Awatar Theo
    Mieszka w
    Rabka-Zdrój
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo fajne szkiełko , miałem ją w systemie N . Wrzucił bym parę zdjęć z niej ,ale mam nieposkanowane slajdy. Idealna do makro , ma odwzorowanie 1:1 ,bardzo ładnie i ostro rysuje , konstrukcja jest z stopów aluminium , cięszko było się z nią rozstać :/ Jest to nominalne 105 mm tak było w cyfrowych C i N nie wiem jak z Olkiem Sigma sprawę załatwi , ale 210 mm do makro :/ to już zupełnie inne szkło by było.
    Prawie jak fotograf

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Theo
    Bardzo fajne szkiełko , miałem ją w systemie N . Wrzucił bym parę zdjęć z niej ,ale mam nieposkanowane slajdy. Idealna do makro , ma odwzorowanie 1:1 ,bardzo ładnie i ostro rysuje , konstrukcja jest z stopów aluminium , cięszko było się z nią rozstać :/
    To teraz będziesz mógł do niej wrócić
    A jak było z tym ostrzeniem - czy rzeczywiście na manualu można było ostrzyć z mniejszej odległości jak pisze Robin102?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Awatar Theo
    Mieszka w
    Rabka-Zdrój
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ostrzenie było , mniej więcej od 20cm ale już z tej odległości było 1:1 , z dodatkowymi pierścieniami robił się już problem bo ostrzenie było od około 5 cm a tu już co ruchliwsze robale zwiewały Aha AF ostrzył do 1:2 ,na manualu 1:1
    ps. Jeżeli to szkiełko będzie kosztować tak jak do innych systemów koło 1600 zł to będzie bardzo konkurencyjne
    Prawie jak fotograf