Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: ZD 14-54mm

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ZD 14-54mm

Jeronimo: wydzielilem watek z ZD 18-180 f/3,5-6,3

1. Pan w sklepie, który tak mnie na ten filtr namawiał, zarzekał się, że on przepuszcza 97 % (Hoya HMC super). Myślisz, że on będzie w istotny sposób przeszkadzał ? Różnie to bywa z ostrożnością (ja też przez 9 miesięcy nie skrzywdziłem ani 14-45 ani 40-150 włócząc się z nimi po świecie ale diabeł nie śpi) a jednak filtr to 135 PLN a obiektyw to 2165 PLN. Jak sądzisz ?
    2. Ten nowiutki 14-54 bardziej "skrzypi" i ciężej się porusza (oczywiście mówię o kadrowaniu) niż stary 14-45. Czy to może wynikać z jego uszczelnienia (jest uszczelniony?)
    Natomiast tempo ostrzenia nieporównywalne. No i manualne ostrzenie też działa z życiem.
    Czy u Ciebie też tak jest/było ?
    Pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Więc po kolei.

1. Pan w sklepie, który tak mnie na ten filtr namawiał, zarzekał się, że on przepuszcza 97 % (Hoya HMC super). Myślisz, że on będzie w istotny sposób przeszkadzał ? Różnie to bywa z ostrożnością (ja też przez 9 miesięcy nie skrzywdziłem ani 14-45 ani 40-150 włócząc się z nimi po świecie ale diabeł nie śpi) a jednak filtr to 135 PLN a obiektyw to 2165 PLN. Jak sądzisz ?
    To oczywiste, że pan w sklepie Cię namawiał -- to jego praca :-) Do tego 97% światła to wcale nie tak dużo, wbrew pozorom :-) Powinno być 100%.

Filtr przeszkadza -- albo raczej: może przeszkadzać -- trojako:

* pogorszenie ostrości; nie wiem, jakim aparatem fotografujesz, bardzo możliwe, że na leciwym E-1 z pięciomilionową matrycą różnicy albo nie ma, albo jest mała, ale im większa rozdzielczość, tym bardziej dostrzegalny będzie spadek ostrości. Więcej znajdziesz na stronie niezastąpionego Radka:

http://www.fotosite.pl/index.php?tit...m_z_filtrem_UV

* łapanie flar; to już jest dużo łatwiej dostrzegalne. Filtr to dodatkowa szybka, a raczej kilka szybek, w które lubi być łapane światło. Już sam obiektywm 14-54 nie jest mistrzem robienia zdjęć pod światło (*zawsze* trzeba nosić osłonę przeciwsłoneczną, zawsze!). Tutaj masz więcej:

http://www.luminous-landscape.com/co...m-feb-05.shtml

* i last but not least -- winietowanie. Na pewno łatwiej jest dostrzec winietowanie przy założonym filtrze niż bez niego.

2. Ten nowiutki 14-54 bardziej "skrzypi" i ciężej się porusza (oczywiście mówię o kadrowaniu) niż stary 14-45. Czy to może wynikać z jego uszczelnienia (jest uszczelniony?)
    Natomiast tempo ostrzenia nieporównywalne. No i manualne ostrzenie też działa z życiem.
    Czy u Ciebie też tak jest/było ?
    Nie wiem, nie miałem nigdy 14-45. Mój 14-54 chodzi bez oporu, ale i bez luzów. Na pewno nie skrzypi, choć przy ostrzeniu słychać pewien dźwięk, który określiłbym najchętniej jako cichy szelest; choć może komuś się kojarzyć ze skrzypieniem, jeden diabeł :-)))

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Faktycznie to uszczelnienie skrzypi --nie martw się--ten typ tak ma

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Irek50; dzięki za dobre słowo, pocieszyłeś mnie . Faktycznie poskrzypuje na początku przy kręceniu "zoomem" ale poza tym nie ma się do czego przyczepić.

Igrabun; dzięki za obszerne wyjaśnienie . Fotografuję (chociaż oceniając realnie umiejętności to raczej pstrykam niż fotografuje) E-500. Choćby z prostej ciekawości sprawdzę jak wygląda to samo (ostrość) z tym filtrem i bez. Powiedz coś więcej o tym "polarze", który Ty stosujesz.
    Silnika ostrzącego praktycznie nie słychać (przynajmniej na moje ucho), ten dźwięk, o którym pisałem słychać kiedy zaczyna się "odkręcać" zoom. Natomiast kręci się nim
    z większym oporem niż 14-54 ale jak jest uszczelniony to przecież jakieś oringi tam pewnie są. Ponadto po paru dniach wydaje mi się to nawet jakby "pewniejsze" niż takie kręcenie prawie bez oporu.
    Pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez witeks
    Igrabun; dzięki za obszerne wyjaśnienie :D . Fotografuję (chociaż oceniając realnie umiejętności to raczej pstrykam niż fotografuje) E-500. Choćby z prostej ciekawości sprawdzę jak wygląda to samo (ostrość) z tym filtrem i bez. Powiedz coś więcej o tym "polarze", który Ty stosujesz.
    Mam Marumi WPC, o odpowiedniej średnicy, ale korzystam z niego -- ostatnio przynajmniej -- rzadko. Częściej już szara połówka Hitech albo goły obiektyw (wówczas nie ma zmian w kolorach i wszystko wygląda naturalnie, a tak właśnie mi się gust ostatnio "ustawił" -- na naturalne barwy :-)))

Co do ostrości: nie wiem, czy na E-500 zauważysz jakąkolwiek różnicę. Jeśli chcesz robić testy, to na pewno ze statywu, pewno z ostrzeniem manualnym, żeby automat nie łapał różnych punktów, najlepiej na płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny matrycy (wówczas fakt, czy AF czy MF nie ma już takiego znaczenia, chyba, że Twój aparat ma back-focus albo front-focus, czego Ci nie życzę).

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    BTW. przypominam tez o KOMPENDIUM: ostrość obiektywu & filtry, Wybór filtra
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja używam B&W POL CIR SLIM wprawdzie nie z 14-54 ale z 14-45 (który ma znacznie gorszy AF) i nie zauważyłem żadnego pogorszenia w działaniu AF. Nie wiem czy dla Ciebie to będzie wada czy zaleta, ale ten polar "koryguje" WB na minimalnie cieplejsze kolory.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [chyba, że Twój aparat ma back-focus albo front-focus, czego Ci nie życzę]

Igrabun; co to znaczy ? To znaczy nie chodzi mi o tłumaczenie z angielskiego, tylko jak to rozumieć ?
    Pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez witeks
    Igrabun; co to znaczy ? To znaczy nie chodzi mi o tłumaczenie z angielskiego, tylko jak to rozumieć ?
    chwila moment i funkcja Szukaj

system 4/3 a FF/BF
    Roznice w ustawieniu AF a ostroscia zdjecia
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

dinx6
    Gość
    Mam kilka pytań do użytkowników 14-54, z góry dziękuję za odpowiedzi:

-Jak to cacko ostrzy przy max dziurze?
    -Szybkość i precyzja ostrzenia? Może być w km/h, byle z małym choćby odniesieniem do e-kitowych szkiełek
    -Jakiej produkcji są te obiektywy (chodzi o te, dostępne na rynku polskim, solid dżapan czy jednak plastik czajna?)
    -Pierścień MF, jest jakaś różnica w obsłudze, w porównaniu z ki'ciakami?
    -Czytałem gdzieś, że średnio spisuje się pod słońce, na czym polega owa "średniość"?
    -Czytałem też, że jest uniwersalny (co przeczy powyższemu, ale na wszelki wypadek pytam, jak się toto sprawuje tu i tam )

Dziękuję.

to be continued...