Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Olimpus C-720

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olimpus C-720

Witam.
    Może spotkał się ktoś z tym problemem w tej serii aparatów.
    Po wakacjach piasek dostał się pod dźwignię zoomu i chodzi ona skokami,nie ma płynności
    ustawiania przybliżenia.
    Wie ktoś może czy można we własnym zakresie rozmontować ten element i jak to zrobić ,czy trzeba oddać aparat do serwisu
    Wydmuchiwanie sprężonym powietrzem nic nie daje,wyraźnie czuć ,że są tam drobiny piasku.
    Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąś podpowiedź

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Witam
    Nie wiem czy powininem wypowiadać się w tej sprawie, bo nigdy nie miałem w ręku aparatu, jakim dysponujesz. Nie znam się też generalnie na kompaktach. Ostatnio kupiłem jednak do pracy kompakt Olympusa, jeden z najnowszych modeli, i tam własnie zoom pracuje w trybie kilku skoków, nie ma tu płynności. Może zatem podobnie będzie jednak u Ciebie - piasek piaskiem, a tryb zoomowania po prostu jest tak skonstruowany?
    Może lepiej jeśli wypowiedzą się w tej sprawie inni forumowicze, którzy sa bardziej biegli w tych kwestiach.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam
    mialem kiedys c-720, ale ztego, co pamietam sama dzwignia zoomu chodziła płynnie, za to zoom potrafił czasem chodzić skokami. Nie wiem czy u ciebie jest to spodowoane piaskie, ktory sie tam dostał. Sadzę ze nie.
    pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam i dziękuję za pierwsze odpowiedzi.
    Mam ten aparat już od kilku lat i zawsze zoom chodził bardzo płynnie.
    Teraz wyraźnie jest tam pod tą dźwignią taki nieprzyjemny zgrzyt ziarenek piasku.
    Dołączam fotkę gdzie zaznaczyłem dużą strzałką gdzie mógł się dostać piasek.
    Wczoraj jeszcze czytając inne "problemy" innych osób wyszukałem te fotki i chyba można wyjąć cały ten element ze spustem migawki i tą dźwignią.Pewny nie jestem ,ale jak tylko kupię odpowiednio mały śrybokręt to się przekonam
    Nic , jak tylko coś porozkręcam to napiszę o efektach.Być może jednak ktoś to już przerabiał to proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klapka_139.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	25,2 KB
ID:	358  

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Nie jestem ekspertem, ale jeżeli zoom nie chodzi płynnie to może piasek też jest w mechaniźmie obiektywu i to słychać jako zgrzytanie.
    Pozdrawiam
    Robert
    robin_k

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wczoraj jeszcze czytając inne "problemy" innych osób wyszukałem te fotki i chyba można wyjąć cały ten element ze spustem migawki i tą dźwignią.Pewny nie jestem
    Witam
    musze Cie zmartwic pokazany element ,dzwigna spustu i kółko wyboru trybu plus podstawa jest
    nierozbieralny bez zniszczenia
    pozostaje sprezone powietrze lub wymiana całosci

Krzysiek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam ponownie
    Dziękuję serdeczne wszystkim za zainteresowanie (szczególnie p. Krzyśkowi).
    Sprubuję jeszcze dzisiaj w pracy powietrzem pod dużym ciśnieniem (7 at ).
    Mam nadzieję ,że nic więcej nie uszkodzi.
    Jeśli nie pomoże to jakoś trzeba robić zdjęcia dalej i składać na nowy aparacik,ten w sumie ma już kilka lat
    Jutro napiszę jaki efekt przyniosło dmuchanie "na maxa"
    Może się Pan orientuje p.Krzyśku ile kosztuje ten moduł, tak orientacyjnie chociaż, to byłbym b. wdzięczny za informacje.
    Pozdrawiam wszyskich....Piotrek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin_k
    Witam
    Nie jestem ekspertem, ale jeżeli zoom nie chodzi płynnie to może piasek też jest w mechaniźmie obiektywu i to słychać jako zgrzytanie.
    Pozdrawiam
    Robert
    Mechanizm obiektywu chodzi bardzo ładnie.Jest to napewno przycisk, na 100%.
    Co roku udawało mi się wygrywać "z plażą",ale w tym roku....cóż,pozostały chociaż piękne zdjęcia ...pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	plaza__kopia_317.jpg
Wyświetleń:	194
Rozmiar:	26,0 KB
ID:	362