Strona 19 z 55 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 541

Wątek: Olympus ZD ED 50-200mm 1:2.8-3.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    nie sądzę, silnik będzie w szkle, jedyne pewnie co się może zmienić to pobór prądu z body, czyli może szybciej swd zarżnie aku. Wymagając specjalnego dynksa w body dla zapięcia słoika swd Olympus zamnąłby sobie spory kanał dystrybucji bo nowy sprzęt to jeszcze ułamek tego co już jest na rynku.

A co do 50-200 - miałem słynny egzemplarz przeciągnięty po żwirze, wożony po różnych spotkaniach Olka i powiem szczerze - to szkło zabija jakością na każdym z końców i każdej dziurze. Z konwerterem czy bez. Z silnikiem to chyba tylko szybsze będzie choć ja nie narzekałem na jego kopa przy staruchu E-1. Z pocałowaniem w tyłek brałbym to szkło i kiedyś będzie moje jaka wersja to czas pokaże. Nie pali mi się.
    Porównywałem potem z kumplem foty z jego 70-200 2,8 L i jeśli miałbym dać werdykt to nie wiem czy nie pokazałbym Zuiczka. A z konwerterem 20D rzęził jak traktor żeby chwycić ostrość, gdzie Ziutek nawet nie pisnął.
    To szkło jest naprawdę świetne

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Tak czekam na nowego 50-200 SWD ale wpadła mi do głowy wątpliwość: czy ten silniczek będzie w 100% współpracował ze "starymi" puszkami np. E-1.
    Czy ktoś się orientuje w tym temacie??
    Dlaczego miałby nie współpracować? Przecież to kwestia obiektywu - obecne tez silniczek mają, tylko w innej technologii.
    Nie pamiętam, ale czytałem, że by SWD "poczuć" musi być wsparcie, którego w starszych body nie ma. Teraz pytanie czy to kwestoia hardware czy software?

Cytat Zamieszczone przez lessie
    A co do 50-200 - miałem słynny egzemplarz przeciągnięty po żwirze, wożony po różnych spotkaniach Olka i powiem szczerze - to szkło zabija jakością na każdym z końców i każdej dziurze. Z konwerterem czy bez. ...
    ...Porównywałem potem z kumplem foty z jego 70-200 2,8 L i jeśli miałbym dać werdykt to nie wiem czy nie pokazałbym Zuiczka. A z konwerterem 20D rzęził jak traktor żeby chwycić ostrość, gdzie Ziutek nawet nie pisnął.
    To szkło jest naprawdę świetne
    Tak to prawda. Ja mogę tylko dodać, że 70-200/2,8 na pełnej dziurce jest troszkę mydlane.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Tak czekam na nowego 50-200 SWD ale wpadła mi do głowy wątpliwość: czy ten silniczek będzie w 100% współpracował ze "starymi" puszkami np. E-1.
    Dlaczego miałby nie współpracować? Przecież to kwestia obiektywu - obecne tez silniczek mają, tylko w innej technologii.
    Nie pamiętam, ale czytałem, że by SWD "poczuć" musi być wsparcie, którego w starszych body nie ma.
    No i właśnie tego się obawiam.
    Czy mógłby ktoś sformułować takie pytanie w jakimś obcym mi języku tutaj: https://forum.olympusclub.pl/topics2...,12.htm#131508

The z00m
    Gość
    Nie pamiętam, ale czytałem, że by SWD "poczuć" musi być wsparcie, którego w starszych body nie ma.
    No i właśnie tego się obawiam.
    Czy mógłby ktoś sformułować takie pytanie w jakimś obcym mi języku tutaj: https://forum.olympusclub.pl/topics2...,12.htm#131508
    Tylko Sławku czy to ma znaczenie? Z czasem zmienisz body na takie z wsparciem. Teraz kwestia czy SWD warte jest dopłaty sporej kwoty względem wersji bez SWD? Na to pytanie poznamy niebawem odpowiedź.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Tylko Sławku czy to ma znaczenie? Z czasem zmienisz body na takie z wsparciem. Teraz kwestia czy SWD warte jest dopłaty sporej kwoty względem wersji bez SWD? Na to pytanie poznamy niebawem odpowiedź.
    Dla mnie to ma znaczenie bo jeśli kupie 50-200 to nieprędko wymienię puszkę. E-510, E-410 mnie nie interesują ze względu na brak uszczelnień i słabą obsługę (guzikologia), pozostaje mi więc cieszyć się jeszcze trochę E-jedynką zanim wszystkomający E-3 się pojawi.

The z00m
    Gość
    Dla mnie to ma znaczenie bo jeśli kupie 50-200 to nieprędko wymienię puszkę. E-510, E-410 mnie nie interesują ze względu na brak uszczelnień i słabą obsługę (guzikologia), pozostaje mi więc cieszyć się jeszcze trochę E-jedynką zanim wszystkomający E-3 się pojawi.
    Wersja SWD zapewne będzie kompatybilna ze starszymi puszkami i bez zarzutu będzie z nimi współpracować. Prawdopodobnie nie odczujesz owej mitycznej szybkości jaką ma zapewnić SWD w równym stopniu jak ktoś kto ma puszkę ze wsparciem. Oczywiście przy założeniu, że to wsparcie jest wymagane. Teraz kwestia czy nie lepiej kupić starszą wersję, a resztę kasy odłożyć na E-3 Jestem przekonany, że różnica w szybkości będzie nieznaczna lub nawet trudna do wychwycenia, ale to się okaże już niebawem. Olympus poprostu musiał mieć SWD i go ma. Nie mógł pozostać jedynym producentem obiektywów bez silniczka ultradźwiękowego Marketing...

Pomyśl nad kupnem starszej wersji. Czasami trafiają się na gwarancji Like New za coś ponad 2k Za nową wersję zaśpiewają grubo ponad 4k. Ponad 2k różnicy może się okazać znaczącą różnicą przyśpieszającą zakup E-3

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    E-3 to i tak kiedyś kupie o ile się pojawi i będzie choć taki jak z PDFa. Nie mam zamiaru się cofać, kupię zwykłego 50-200 a później będę zamieniał??? Szkła Zuiko wcale się tak dobrze nie sprzedają (przynajmniej te nie-kity) i znów będę miał problem jak z 50-tką
    Chociaż jakby ktoś chciał puścić takie szkło jak 50-200 za 2 tysiaki to niech da znać

edit: to jak, nikt nie chce???

The z00m
    Gość
    E-3 to i tak kiedyś kupie o ile się pojawi i będzie choć taki jak z PDFa. Nie mam zamiaru się cofać, kupię zwykłego 50-200 a później będę zamieniał??? Szkła Zuiko wcale się tak dobrze nie sprzedają (przynajmniej te nie-kity) i znów będę miał problem jak z 50-tką
    Chociaż jakby ktoś chciał puścić takie szkło jak 50-200 za 2 tysiaki to niech da znać

Ludzie pokładają zbyt wielkie nadzieje w SWD

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Ludzie pokładają zbyt wielkie nadzieje w SWD
    Gdyby nie nadzieja to wielu już by sprzedało system 4/3

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Prawdopodobnie nie odczujesz owej mitycznej szybkości jaką ma zapewnić SWD w równym stopniu jak ktoś kto ma puszkę ze wsparciem. Oczywiście przy założeniu, że to wsparcie jest wymagane. Teraz kwestia czy nie lepiej kupić starszą wersję, a resztę kasy odłożyć na E-3 Jestem przekonany, że różnica w szybkości będzie nieznaczna lub nawet trudna do wychwycenia, ale to się okaże już niebawem.
    dokladnie... do tego dochodzi tez czas oczekiwana na nowa wersje i jojczenia na forum :P Ja kupilem 50-200mm i byl to bardzo dobry wybor. Wiedzialem ze moze najwczesniej (chociaz w to nie wierze) bedzie SWD na jesien... Zreszta od czasu gdy kupilem ten stary model zrobilem mnostwo superowych fotek i nikt mi tego nie odbierze ))) proponuje zeby co niektorzy maniacy poczekali na wersje SWD turbo ktora pewnie pokaze sie juz nie bawem w 2012

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać