Strona 3 z 55 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 541

Wątek: Olympus ZD ED 50-200mm 1:2.8-3.5

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wybacz, ale udzielam się na takich forach gdzie nie wiedzą co to przysłona i tak już mam we krwi łopatologię przy prostych rzeczach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    nie ma sprawy, ja jeszcze parę lat temu domyślałem się tylko co to przysłona
    tak w bardziej zaawansowaną ale nadal amatorską fotografię bawię się dopiero od jakichś 3 lat o dopiero od pół roku DSLRem więc można mnie uznać za raczkującego w tej dziedzinie.
    Ale akurat bokeh to było jedno z pierwszych określeń, które zgębiłem...

a co do tego szkiełka to mi najbardziej przydałoby się do sportu ( robię sporo windsurfingu, kite`a itd ) a z tego co mogłem sprawdzić to 40-150 nie daje pełnej satysfakcji, zwłaszcza przy trybie AF-C...
    no a 50mm jest na liście życzeń zaraz po nim ( póki co nie robię za dużo ludzików, jak już to raczej kronika rodzinna a tu z kolei wystarczy mi na razie 40-150 )

Swoją drogą to trochę po Twoim albumie zacząłem popełniać portrety ale moja żona jest chyba mniej chętna do pozowania....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Jeśli Draxan pozwoli mogę je spróbować odszukać...
    Te zdjecia to ja nadal mam, nie mialem gdzie ich wrzucic po tym jak olympusclub.info padlo i tak o tym zapomnialem, ale w sumie mozna je gdzies umiescic i wyedytowac linki w moim poscie, w tamtym watku.

Ciesze sie, iż komukolwiek sie to przydalo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Właśnie dzieki testowi draxana i męczeniu go PW nabyłem 50mm f2 i jestem nieziemsko z tego szkła zadowolony
    A kiedy zakup 50-200mm ?

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    A czy ktoś pokusi się o odpowiedź na takie pytanie: czy to szkło można porównać z tym eLka ? I jak wtedy wypadnie? Piszę, bo mam E-300 z ZD40-150, kolega 350D z eLką i po tym zakupie już wiem, że można dokupić aprat do obiektywu. Aha, u mnie cena ZD50-200 jest o około 200 funtów wyższa od Canona "L" 70-200 f4. Co za to dostaję?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dostaniesz:
    1. jaśniejsze szkło i to o całą działkę na szerokiim końcu
    2. większe przybliżenie 400mm vs 320 canona
    3. Głosniejszy niestety jest
    4. cięższy o 300g
    5. wolniejszy z tego co wiem
    6. wysuwa się przy zoomowaniu, co dla jednych jest zaletą dla innych wadą
    7. Co do jakości to patrz na prezentowane zdjęcia
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na "dzieńdobry" to oczywiście 2x więcej światła na krótkim końcu i 100mm więcej ma długim końcu. Jakość optyczna nie wiem, nie miałem do czynienia z Lką osobiście, ale sample wyglądają na conajmniej porównywalne. Kiedyś, jak szukałem dla siebie DSLRa, zdecydowałem sie najpierw na 70-200/4 L ale niestety nie było co do niego przykręcić...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zdjecie zrobione przez Draxan'a
    [center:807becd63a]50-200mm f2,8 (2.4MB)

[/center:807becd63a]
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    kolega 350D z eLką i po tym zakupie już wiem, że można dokupić aprat do obiektywu.
    Mało kto zwraca na to uwagę, a to jedyna słuszna droga, broń Boże zrobić odwrotnie
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    kolega 350D z eLką i po tym zakupie już wiem, że można dokupić aprat do obiektywu.
    Mało kto zwraca na to uwagę, a to jedyna słuszna droga, broń Boże zrobić odwrotnie
    Teraz tez to wiem, ale znam ciągle wielu ludzi dla których zakup obiektywu w cenie równej (nie wspominając o wyższej) niż body to szaleństwo. Szkoda że eLki nie robi taki np: Tamron z wieloma bagnetami. Ja chciałbym, żeby ZD50-200 pozwolił mi na takie fotki: EasyJet Widziałem kilka zdjęć z pokazów lotniczych na pbase.com i było nieźle (tylko małe i nie wiadomo po jakiej obróbce). Jestem już po zamianie Sigmy 55-200 na ZD40-150 i poprawa jest znaczna, teraz chciałbym pójść kolejny krok dalej. No i 100 dodatkowych milimetrów ogniskowej nie jest bez znaczenia.