czyli generalnie potwierdza się wnosek że jednak nowe body daje odczuwalnego kopa starszym szkłom, natomiast silnik ma powiedzmy znaczenie "mniej odczuwalne". Co w sumie nie dziwi...dlatego tak się napalam na E-3Bardziej niż na SWD
![]()
czyli generalnie potwierdza się wnosek że jednak nowe body daje odczuwalnego kopa starszym szkłom, natomiast silnik ma powiedzmy znaczenie "mniej odczuwalne". Co w sumie nie dziwi...dlatego tak się napalam na E-3Bardziej niż na SWD
![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Różnica jest ogromna na korzyść AF w E-3(odnosząc się do E-330). Po 30 minutach zabawy E-3 z 12-60 i 14-54, podpiąłem 14-54 do E330 i myślałem, że coś jest nie tak, bo AF działał "tak wolno"Zamieszczone przez lessie
![]()
Potwierdzają się moje przypuszczenia, że między starą wersją a nową nie powinno być wielkich różnic w prędkości ostrzenia. Podobnie było u Pentaksiarzy, którzy oczekiwali lekarstwa na wolny AF w nowych konstrukcjach z SDM-em. Niestety o szybkości AF decyduje konstrukcja aparatu. Więc komu "się śpieszy", niech śpieszy do sklepu po E-trójkę.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
No cóż, poczekam na Wasze testy. Miałem cichą nadzieję że SWD może wnieść dużą poprawę. Wychowany jestem na Canonie gdzie USM ( oczywiście nie w ostatnio robionych tanich kitach) coś znaczyło, ii to z każdym body od 50 do 1.
Na teraz wydaje mi się, że paradoksalnie najlepszym wyjściem są kolejne zakupy dwóch obiektywów. Biorąc pod uwagę koszty jak i jakość użytkowania.
Kupuję 50-200 za 2500pln, w momencie zmiany body sprzedaję za powiedzmy 1500 pln ( tyle to chyba każdy da za to szkło) wtym czasie SWD tanieje na tyle że kompensuje to utratę wartości starego szkła. Docelowo mam nowe body i nowy obiektyw. A nóż pojwai się cóć ze stzałym światłem ....
Takie tam "teorie"...
Musowo, trzeba kupić jak najszybciej cokolwiek i cieszyć się robieniem fotek![]()
Pozdrowienia.
Tomek
myślę że 1500PLN to stanowczo mało nawet za używane 50-200...jeśli jest w dobrym stanie
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Nie sadze ze wersja z SWD potanieje az tyle ile zaladasz. Po prostu stare obiektywu znikną a nowe z SWD moga zostac ciut droższe.Zamieszczone przez Tomasz Pawlaczek
...był Olek jest A6000
Wydaje się mi że zwiększony popyt na ZD przyczyni się do obniżek cen z biegiem czasuZamieszczone przez kisi
![]()
Miałem okazję poznać opinię jednego z redaktorów zajmujących się testowaniem sprzętu fotograficznego. Otóż różnicę szybkości AF w obiektywach o napędzie tadycyjnym a ultradźwiękowym wytłumaczył mi on następująco:Zamieszczone przez lessie
Przy fotografowaniu obiektów nieruchomych nie ma szczególnego znaczenia jakim napędem obiektyw dysponuje, ponieważ różnica w prędkości ostrzenia (z tym samym body, oczywiście) jest trudna do zauważenia. Objawia się ona jednak, kiedy fotografujemy obiekty poruszające się. Bardzo często okazuje się wówczas, że o ile napęd ultradźwiękowy pozwala uchwycić i utrzymać ostrość na ruchomym celu to obiektyw pozbawiony silnika ultradźwiękowego temu samemu zadaniu sprostać nie potrafi.
Oczywiście swój pogląd ukształtował testując produkty NiC, wtedy SWD olka nie było![]()
[
Wydaje się mi że zwiększony popyt na ZD przyczyni się do obniżek cen z biegiem czasu[/quote]
Jeśli podaż się nie zwiększy to ceny nawet wzrosną![]()
OM-D / P 7700/ R 7 / F 30 / Minox PL / Mju II
No więc mam go. Dziś spróbowałam z okna pofocić ptaszki za oknem na świerczku. Aparat na statyw i hajda! Hm... Nie idę z nim nigdzie, bo pada i ciemno jak w nosie u murzyna.
No i teraz zonk: ustawiam ostrość na ptaszka, a ostro wychodzi gałązka. No albo ja niedowidząca jestem... Ale widzi mi sie, jakoby ostre bylo nie to, co chciałam.
Wrzuciłam nieobrobionego sampla na serwer - zerknijcie proszę. Dodam, że na 100% fot, tak ze 30% ma ostrego ptaszkaRozumiem, że ruchliwe, rozumiem, że troszke mogło powiać... Jeśli tak, to w czym problem? Kultowy obiektyw i...? Dodam, że zapięty do E330. Mam jeszcze Sigmę 105 macro i 14-45 Kit - oba pracują bez zarzutu.
Tu jest ta fota
P.S. Jeśli mój post nie nadaje sie do kompendium, to gdzie go umieścić? Znalazłam wątek o ostrości, ale nie dotyczył on tego obiektywu, lecz 14-54.