Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Akumulator zewnetrzny - czy jest taka możliwosc (C765)

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    @Anugal
    Nie znam dokładnego schematu układu zasilania w tym aparacie, wiem podałem układ najbezpieczniejszy. Możliwe, że zasilacz jest włączany w układ jako akumulator, wtedy wystarczy po prostu podpiąc większy pakiet li-ion i po sprawie. Ale wcale tak być nie musi. Wypadałoby sprawdzić eksperymentalnie.

Cytat Zamieszczone przez Anugal
    inzynierowie z Olympusa zapewne zdawali sobie sprawe ze zmiennosci napiecia zasilania i odpowiedni uklad stabilizujacy zamiescili w aparacie.
    Owszem, w każdym cyfraku jest stopień stabilizacji napięcia, ale nie można przesadzać z różnicami napięć, na co chciałem po prostu zwrócić uwagę. Skoro w tym modelu jest zastosowane pojedyncze ogniwo li-ion o maks. napięciu ~4,2V to podłączenie zestawu 4xNiMH o maks. napięciu ~5,8V uważam za ryzykowne.

Cytat Zamieszczone przez Anugal
    Pozatym dzisiejsza elektronika zasilana jest napieciami nizszymi od 4,8V co potwierdza koniecznosc stosowania stabilizatorow.
    Aparat to nie tylko elektronika, ale róznież mikro-elektromechnika. Tutaj wyższe napięcia są jak najbardziej pożądane (silniki, elektromagnesy).
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Póki co Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po czasowej przerwie postanowiłem wrócić do wątku o zasilaniu Olka c765 - ma już swoje lata, ale dzięki skonstruowanemu zestawowi soczewek robi świetne makro i szkoda mi się go pozbywać - jednak używanie zooma skutkuje dużym pobieraniem prądu - nie jest to sprzęt na dluższe wyjścia i zmienianie ogniskowych.
    Wpadłem na pomysł by rozwiązać to następująco: znalazłem sklep sprzedający akumulatory żelowe 12V z różną wydajnością (nie wiem który najlepiej - 9Ah, 7Ah, 5Ah). Do tego sklep oferuje dopasowane przetwornice 12V/4,8V (jack). Nie wiem czy trzeba znać jeszcze jakiś szczegół czy też taki uproszczony sposób myślenia pozwala zasilić ten aparacik na dłuższe wyjścia i bawienie się ogniskową??

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Z 12V będą duże straty i sporo ciepła na radiatorze. Jeśli potrzebujesz podręczną grzałkę to może być
    Lepiej jednak zastosować akumulatorek żelowy 6V ze stabilizatorem (o niskim spadku napięcia ) na 4,8V. W sumie to nawet zwykły 5V nadałby się pewnie, bo mają spadek minimalny 1V, a najmniejsze napięcie naładowanego akumulatora ołowiowego 3 cele, to właśnie 6V. Poniżej to już krzywa końcowego rozładowania ku zasiarczeniu, więc się nie stosuje.
    Można zastosować np. LM2940-5V, o spadku poniżej 1V. Prosta konstrukcja jak cep.
    Tu masz opis:
    http://www.robotstore.com/download/192495.pdf
    On pracuje co prawda najlepiej od 6,25V na wejściu ale przy takim poborze prądu jak ma aparat, to niemal do rozładowania akumulatora będzie więcej.
    Można tez zrobić prosty stabilizatorek na jednym tranzystorze z diodą Zenera. BTW: Jest masa prostych rozwiązań.
    Jeśli potrzebujesz szczegóły chętnie pomogę.
    Oczywiście pomysł z gotową "przetwornicą" z 12V (bo to pewnie zwykły stabilizatorek 7812) i akumulatorem 12V, też nie jest najgorszy i nawet 5Ah wystarczy Ci na długie godziny, z tym, że jak już pisałem "połowa" energii w ciepło.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Duckyk
    Wpadłem na pomysł by rozwiązać to następująco: znalazłem sklep sprzedający akumulatory żelowe 12V z różną wydajnością (nie wiem który najlepiej - 9Ah, 7Ah, 5Ah).
    Kup taki, który będzie ci się chciało dźwigać. Akumulator 9Ah będzie prawie 2x cięższy od 5Ah.

Pozostaje problem ładowania tego akumulatora. Może prostszym rozwiązaniem będzie kupno jakiegoś taniego UPS'a, z którego będzie można łatwo wyciągać akumulator na czas robienia zdjęć?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z ładowaniem nie ma problemu. Zasilacz stałonapięciowy o nominalnym napięciu równym maksymalnemu akumulatora i o małej wydajności prądowej. Ładowanie prądem "czternastogodzinnym", tak naprawdę sam sobie pobierze ile trzeba. Można kupić gotowe ładowarki za parę zł.
    Pozdrawiam.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

Cały czas piszecie o napięciu bo ono jest ważne ale zapominacie o prądzie jaki pobiera
    aparat. Fabryczny zasilacz do C-750 ma napięcie wyjściowe 5V i wydajność prądową 2A.
    Tak że stabilizatory z serii 78xx nie nadają się gdyż są 1A. Stabilizatory o prądzie minimum
    2A wymagają już sporego radiatora do chłodzenia,wielkości tego akumulatora żelowego.
    Stabilizatory liniowe mają małą sprawność i wymagają ok.3V napięcia ponad napięcie
    stabilizacji aby poprawnie działały.
    Prostszym rozwiązaniem jest przetwornica obniżająca napięcie z aku 12V do wymaganych
    5V przy wydajności prądowej co najmniej 2A.Takie przetwornice mają sprawność
    w okolicach dziewiędziesięciu kilku procent co powoduje że straty są bardzo niskie.
    Przy stabilizatorach liniowych straty : 12V-5V=7V 7V x 2A=14W tu potrzeba już sporego
    radiatora.

Pzdr

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki

Lepiej jednak zastosować akumulatorek żelowy 6V ze stabilizatorem (o niskim spadku napięcia ) na 4,8V. [...]
    A nie najprościej do tego akumulatora 6V podłączyć szeregowo dwie zwykłe diody prostownicze aby uzyskać wymagany spadek?

Proste i moim zdaniem wystarczające.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No pewnie. Pisałem, że jest masa różnych możliwych rozwiązań.
    To wydaje się najprostsze, jednak obarczone pewnym ryzykiem. Taki "aku" ma małą rezystancję wewnętrzną. Jeśli coś się zewrze dym tylko pójdzie. Diody przy uszkodzeniu prądowym dostają zwykle zwarcia No i trzeba pewnie więcej niz dwie w szereg, bo 6V to napięcie niemal rozładowanego a i spadek zwykle jest mniejszy niż 0,7... Trzeba dobrać.
    Przy zastosowaniu stabilizatora, mamy zabezpieczenie prądowe.
    BTW: aparat raczej ciągnie mniej niż 1A. Ale w przypadku zastosowania stabilizatora monolitycznego trzeba to sprawdzić i wybrać taki o odpowiedniej wydajności lub zastosować prosty driver na tranzystorze.
    Pomysł z diodami wydaje się jednak najprostszy jeśli w szereg włączyć bezpiecznik.
    Aparat łyka na pewno sporo wyższe napięcie a i na niższym zadziała.
    Pzdr.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Polecam zajrzeć do poradnika:
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...ora-vt8683.htm
    na końcu podałem co zrobić na długie wyprawy.
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam ponownie.

...ale nic nowego. Poza tym fajne opracowanie. Szacunek. Nareszcie mam sojusznika w kwestii akumulatorów litowych, bo już ręce opadały jak ludzie uparcie powtarzali błędne stereotypy. Czyżby także modelarz? BTW: Ciekaw jestem tylko skąd zaczerpnąłeś niektóre dane, które wydają się być błędne? Chętnie wyjaśniłbym kilka kwestii bo spotykałem się z innymi danymi w różnej literaturze. To jednak temat na inny wątek.
    Pozdrawiam.