Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Akumulator zewnetrzny - czy jest taka możliwosc (C765)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Póki co Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Akumulator zewnetrzny - czy jest taka możliwosc (C765)

Witam

Mam pytanie - czy Ktos z Was zastanawial sie, widział lub stosował przy swoim kompaktowym olku C765 zewnetrzny akumulator - chodzi o taki jakie uzywane sa do kamer. Olek w tym wypadku byłby podpiety kabelkiem. Nie wiem czy wogole są takie o napieciu 4,8V (w wypadku c765).
    Zastanawiam sie bowiem nad takim rozwiazaniem - gdyz uwielbiam focic przyrode, spedzac czas w plenerze. Czasem denerwujace jest jak chce sie jeszcze porobic foty - a tu po 2 h bateryjka pada. Przy znikomym używaniu zoomu wystarczy mi na ok 100 fotek - a niestety przydałoby sie używanie różnych ogniskowych - bo tematów w przyrodzie wiele. Czesta myslałem nad zasiadkami - ale żeby posiedziec te kilka godzin musiałbym miec niezły zestaw bateryjek

Bede wdzieczny za sugestie i odpowiedź czy wogóle cos takiego jest możliwe
    Pozdrawiam Forumowiczów - Daniel

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    jeszcze nie widziałem żadnego zewnętrznego akumulatora do C-765 UZ, coś z zewnętrznych to tylko zasilacz.
    Aha jeśli lubisz korzystać z zoomu kadruj zdjęcia przez wizjer a nie monitor LCD oszczędzisz energię w akumulatorku.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A jakie ten aparacik ma gniazdo do zasilacza? Tam zazwyczaj najprościej podpiąć zasilanie zewnętrzne.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zasilacz w C-765UZ ma ma napięcie 4.8V
    http://www2.olympus.pl/consumer/198_D-7AC.htm
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z taką złączką problemu nie bedzie
    Wystarczy wykonać pakiet akumulatorów na nieco wyższe napięcie, podpiąć stabilizator napięcia, kabelek, wtyczkę i można szaleć praktycznie do woli.
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ustka/Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Napiecie 4,8V to 4x1,2V czyli cztery ogniwa Ni-Cd / Ni-MH (formatu R6 - R20) polaczone szeregowo. Mozna takze wykorzystac akumulatory stosowane w kamerach - sa takie na 4,8V google powie Ci gdzie je kupic. Najlepiej, oczywiscie, te o jak najwiekszej pojemnosci i Ni-MH (brak efektu pamieciowego). Jedynym problemem moze byc zlacze do takiego akumulatora poniewaz nie powinno sie ich lutwac bezposrednio do wyprowadzen. Reszta to dobranie kabla z wtyczka, ale z tym juz nie powinno byc klopotow.
    W razie niejasnosci wal smialo.

Pozdrawiam.
    Bartek

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niezupełnie. Chemia NiMH to zakres ok. 1,45 - 1V od stanu pełnego naładowania do rozładowania. Tak więc cały pakiet czterech ogniw niMH to 5.8 - 4V. Zbyt wysokie napięcie może przegrzać układy zasialania w aparacie, na zbyt niskim sprzęt się nie włączy. Najlepiej wykonać pakiet o nieco wyższym napięciu i użyć stabilizatora.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeden gość zasilał swojego Olka od 1 akumulatora które wkładają do UPSów. Regulator napięcia oczywiście zrobił sam - zna się na tym.
    Jeździł ze 2 tygodnie i wyłączał sprzęt tylko na noc a i tak nie zużył baterii.
    Wszystko więc jest do zrobienia.

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zdrip
    Jeden gość zasilał swojego Olka od 1 akumulatora które wkładają do UPSów. Regulator napięcia oczywiście zrobił sam - zna się na tym.
    Jeździł ze 2 tygodnie i wyłączał sprzęt tylko na noc a i tak nie zużył baterii.
    Wszystko więc jest do zrobienia.
    Pomysł dobry, tylbo nieco przyciężki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ustka/Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Niezupełnie. Chemia NiMH to zakres ok. 1,45 - 1V od stanu pełnego naładowania do rozładowania. Tak więc cały pakiet czterech ogniw niMH to 5.8 - 4V.
    Zgadza sie, lecz nie zapominajmy, iz napiecie na ogniwie Li-Ion takze zmienia sie w czasie rozladowywania i to bardziej niz w przypadku ogniw Ni-Cd/Ni-MH [patrz krzywa na dole].

Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Zbyt wysokie napięcie może przegrzać układy zasialania w aparacie, na zbyt niskim sprzęt się nie włączy. Najlepiej wykonać pakiet o nieco wyższym napięciu i użyć stabilizatora.
    Tu takze masz slusznosc, lecz inzynierowie z Olympusa zapewne zdawali sobie sprawe ze zmiennosci napiecia zasilania i odpowiedni uklad stabilizujacy zamiescili w aparacie. Pozatym dzisiejsza elektronika zasilana jest napieciami nizszymi od 4,8V co potwierdza koniecznosc stosowania stabilizatorow.

Pozdrawiam.
    Bartek
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzywa_103.gif
Wyświetleń:	407
Rozmiar:	7,5 KB
ID:	353