Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Życzenia do Olympusa - czyli, z czego jesteśmy niezadowoleni

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ogólnie wiadomo, że Olympus ma wielokrotnie gorszy AF niż konkurencyjny nikon, chodzi nie tylko o szybkość działania ale i dokładność przy słabym świetle.
    Falgowy E-1 nawet z jasnymi obiektywami f2 przy słabym świetle nie radzi sobie.
    Czy Olympus prowadzi prace rozwojowe systemu AF, które zbliżą nas do konkurencyjnego Nikona i czy nowy model flagowy, o ile się ukaże, będzie miał kilka czujników krzyżowych?

podczepilem pod argument Baltazara, wyszlo calkiem skladnie, dziękuję - cra3y

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    KRYTYCZNE
    Kod:
    Dlaczego w DSLR Olympusa wciąż jest jedynie 3 -punktowy autofocus? Konkurencja dysponuje  5- i 9-punktowymi systemami AF. Kiedy Olympus ma zamiar zmienić coś w tej kwestii?

Co ze stosunkowo wysokim poziomem szumów przy ISO 800 i wyżej? Kiedy ten mankament zostanie poprawiony?
    WAŻNE
    Kod:
    W wizjerach aparatów E-300/E-500/E-330 brakuje ciągle wyświetlanej informacji o aktualnej czułości ISO. Czy Olympus planuje modyfikację rozmieszczenia informacji w wizjerze?
    uzupełniłem pierwszego posta, dziękuję za poprawne sformatowanie posta - cra3y
    Grzesiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

takie "pół-podsumowanie" ;-)

udalo sie nam zgromadzic troche niebanalnych argumentow, sam sie zastanawiam, co tu jeszcze dopisac ...

co jeszcze Waszym zdaniem brakuje w systemie 4/3 lub jakie wskazowki przekazalibyscie Olympusowi, zeby przyszly "E1 next generation" spelnial oczekiwania ?

(rowniez prosze uwzglednic kategorie Krytyczne/Wazne/Przydatne)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: takie "pół-podsumowanie" ;-)

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    co jeszcze Waszym zdaniem brakuje w systemie 4/3 lub jakie wskazowki przekazalibyscie Olympusowi
    Ważne:
    Olympus powinien udostępnić pełną specyfikację formatu ORF by inne firmy lub programiści mogli lepiej przystosować swoje oprogramowanie do współpracy z aparatami olympusa. Poza tym świat nie kończy się na Windowsie i Intelu.

uzupełniłem pierwszego posta, bardzo trafny argument, dodalem do tego jeszcze o DNG, dziękuję - cra3y

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1. Olympus mógłby dołączyć do formatu DNG, bo ORF mimo że lubię Carmina Burana jest czasem kłopotliwy.
    2. sensor pod wizjerem wyłaczający wyświetlacz po zbliżeniu oka.
    3. USB hi-speed koniecznie !!!!!!!
    4. automatyczny obrót obrazu na wyświetlaczu po zmianie pozycji aparatu na pionową.
    5. możliwość ustawienia automatycznego włączenia redukcji szumów powyżej wartości która dla użytkownika jest nie do przyjęcia (nie chcę grzebać z każdym razem po menu jeśli nagle chcę przeskoczyć ze 100 na 1600 iso).
    6. joistick do wyboru pola autofocusa, pod warunkiem , że będzie ich więcej.
    7. pro photo w aparacie
    8. iso 50
    9. krótrzy czas synchronizacji błysku.
    10.mozniej osadzone osłonki okularu, bo w ostatnich konstrukcjach potrafią spaść przy wyciąganiu z torby.
    11. matówka z katz eye do precyzyjnego manualnego ostrznia
    12. porosze o mieszek do macro jak w OM
    13. wydajniejszy bufor raw

mozesz to powrzucac do kategorii Krytyczne/Wazne/Przydatne, wtedy podepne to pod glownego posta, dziękuję - cra3y

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: takie "pół-podsumowanie" ;-)

Ważne:
    Nie stosować dziwnych i nietypowych wtyczek.
    Przykłady:
    - wtyczka do zasilacza 6V (żółta) do kompaktów; rzadko spotykana.
    - wtyczka do zasilacza do E-300 (9V) i innych - wybryk natury
    - wtyczka od wężyka spustowego E-1, E-300(+grip) też jakieś dziwactwo
    - wtyczka do E-500 do USB i czagoś tam jeszcze

Ważne:
    - rozsądana polityka cenowa za akcesoria.
    np. wężyk spustowy do E-1 za ok. 300-400 zł (wtyczka, kabelek i dwa przyciski w zbyt dużej obudowie) lub grip+aku+ładowarka do E-1 za ok 2500 zł To absurd!

Mam wrażenie że te złośliwości są wszystko po to by życie ludziom utrudnić.

uzupełniłem pierwszego posta, dziękuję - cra3y

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    KRYTYCZNE

Moim zdaniem firma powinna rozszerzyć ofertę swoich lustrzanek o modele pasujące w pośrednie segmenty rynku. Skoro mamy już parę entry-level oraz pro (zakładam, że wkrótce pojawi się następca E-1) to dlaczego nie ma nic pośrodku skali Jakiś E30/40/50 itp.
    Konkurenci mają w miarę jasno określone ścieżki rozwoju dla fotoamatora, co może sprzyjać decyzjom zakupowym (coś w stylu: kupię D50 jak mi się spodoba, to może D80 albo 200 a później jak wygram w totka to D2H z kompletem profi szkiełek )

uzupełniłem pierwszego posta, Mid body sie przyda , dziękuję - cra3y
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. dystrybucja w PL kuleje: odbudować relacje z FOTOJOKER'em i to na wczoraj.
    2. czemu zapomniano o istnieniu USB 2.0 HI SPEED? konkurencja w małpkach za 600 pln daje pełne USB bez łaski a OLYMPUS w aparatach po 3000 pln daje wolny port USB
    3. czy firma skończy z miniaturyzacją wizjerów? jedynym aparatem pozwalającym na MF jest E-1 a i tutaj nie ma 100% pewności czy trafiliśmy, bo ekran LCD ma niską rozdzielczość i nie doczekaliśmy się powiększania zdjęć powyżej 4x...
    4. czy jest jakakolwiek szansa na automatyczny histogram po zrobieniu fotki w nowych lustrach? nie muszę dodawać, że byłby to również miły prezent dla twardych posiadaczy E-1 (rozbudowa firmware o histogram po pstryknięciu).

uzupełniłem pierwszego posta (do kategorii "Wazne"), dziękuję - cra3y

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Życzenia do Olympusa - czyli, z czego jesteśmy niezadowo

Opcja Auto ISO w trybach M, A, P.

Gdy ustawimy wartość ISO na Auto, to w żadnym z tych trybów ISO nie zmieni się podczas robienia zdjęcia. Np w sytuacji, gdy mamy tryb M z ustawionymi parametrami czasu i przesłony a jest zagrożenie, że zdjęcie wyjdzie za ciemne, to ISO powinno automatycznie zostać podniesione.
    herman

P.S.
    Był już kiedys na ten temat wątek:
    Auto ISO
    Auto ISO 2

uzupełniłem pierwszego posta, dziękuję - cra3y
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Auto ISO działa z lampą tylko jak dobrze pamiętam.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.