Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Leica DIGILUX 3

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    domyslam sie ze tak bedzie
    ale ja po prostu naogladalem sie i naprzerabialem pare tysiecy zdjec ostatnimi miesiacami... pozatym pracuje jako grafik i czasem mam do czynienia z totalnymi wypasami - z przystawek, skany z bebna itd.

Stad na pierwszy rzut oka ->
    lepsza ostrosc w leice
    wiecej szczegolow - zdjecie moze wydawac sie z Canona lepsze bo bardziej kontrastowe - ale w postprocesingu (ktory jest NIEZBEDNY przy wypuszczaniu pliku cyfrowego do jakiegokolwiek druku) podniesc ten kontrast to zaden problem, delikatna korekcja krzywymi wystarczy. Kontrast w Canonie wydal mi sie za duzy - a duzy kontrast to duzy problem - malo szczegolow, ktore w postprocesingu mozna eliminowac.
    naturalne, nie przesycone kolory w leice

Ogolnie na pierwszy rzut oka pomyslalem - ale kicha z tego canona i jak zaj... jest w leice - roznica oczna tylko i subiektywna w dodatku...

Z plikiem z leiki mozna duzo zrobic wiecej zrobic niz z canona... Takie jest moje zdanie.

Wlasnie zauwazylem jak dziala tryb automatyczny w adobe raw - strasznie zmniejsza kontrast ale za to maksymalizuje liczbe szczegolow w cieniach i swiatlach, a podniesc kontrast jak sie chce i jak dobrze dla zdjecia, to zaden problem. Dzieki temu spostrzezeniu jestem w stanie jednej godziny obrobic bardzo duzo rawow... trudno policzyc ile bo sporo czasu idzie na konwersje, ale z 80 spokojnie (niecala minuta na jeden) - musze tylko podniesc kontrast po automatycznej korekcji (sprawdza sie w 95 % przypadkow mojego ostatniego slubu) i juz. A jak wczesniej zapisze do jpg (np. akcja przez noc) to nadanie kontrastu za pomoca krzywych to kilkanascie sekund...
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    noo, muszę przyznać że OLEK wreszcie wziął się do roboty. jakość fotek z Panasa idzie pewnie w parze z jakością którą daje E-330. w końcu zrobili coś z szumem.

konukera:

po ostatnim ślubie jestem zdruzgotany. ciemnica zmusiła mnie do przejścia na ISO800 i w dużej części fotek tło jest zeżarte w cieniach i półtonach. wystarczy lekko niedoświetlić i masakra. kupię cokolwiek sensownego co będzie z bagnetem 4/3 i nie zabija obrazu przy ISO800.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    e-330 - ja chyba też go kupię w marcu na nowy sezon jako backupa i jako aparat do kościoła
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kaarol - ja z zasady robie na 800 iso, jak robie na 400 to tlo mam ciemne jak w d.
    oczywiscie szumy sa... ale ja to robie tak: konwertujac z raw od razu puszczam w akcji ninja noise, z nie za duza sila. i juz, i od razu mam wyostrzone bo ninja mi wyostrza.
    ninja noise otwierajac plik bierze dane z exif i wg. wczesniejszych profili odszumia. profile robi sie fotografujac takie kolorowe kwadraty na monitorze na roznych czulosciach.

jak ustawisz w adobe raw auto i przy curves medium contrast to wszystkie zdjecia masz miekkie ze szczegolami, 95 % jest ok, niektore beda przeswietlone. Konwertujesz to hurtem z odszumianiem (np. przez noc). Potem robie akcje ktora otwiera plik, pokazuje okno Curves (klikam Auto, a konkretnie od razu mi sie tak ustawia) i krzywymi podnosze kontrast, jak jest przebarwienie (Auto w curves je zazwyczaj usuwa) to na kanale staram sie usunac.

Ogolnie samo mi sie otwiera i samo zapisuje, ja tylko rysuje krzywa (zwykle splaszczone S) klikam OK i za chwilke mam nowe zdjecie otwarte

ostatnio w juz przygotowanych plikach (po konwersji i odszumianiu) nadalem kontrast ze 400 zdjeciom w ciagu.. godziny... ogolnie blysk

naprawde z zaskoczeniem stwierdzilem ze mozna zaufac automatyce.

co do 800 iso to oczywiscie kiepa czesto wychodzi... ale to sie na pewno poprawi
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chyba jestem masochistą, bo każdą fotkę wyciągam ręcznie. stawiam na najlepsze kadry (zwykle 1xx). potem hurtem można odszumić.

czy jest jakiś programik dający jakość porównywalną ze Studio OLKA w trybie high function?

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja odszumiam Noiseware Pro i jest ok. Mogę polecić ten program, moim zdaniem jeden z lepszych, bo przy odszumianiu nie rozmywa obrazu.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    chyba jestem masochistą, bo każdą fotkę wyciągam ręcznie. stawiam na najlepsze kadry (zwykle 1xx). potem hurtem można odszumić.

czy jest jakiś programik dający jakość porównywalną ze Studio OLKA w trybie high function?
    Ja sie zgadzam, ale klienci zazyczyli sobie wszystkie zdjecia, czyli 600 cos... wiec nie mialem sily ani checi ani czasu sie meczyc z kazdym recznie.

A co do wyciagania.... Ogolnie powtorze automatyka jest nastawiona na wyciagniecie max szczegolow i cieniach i swiatlach. Dostajemy zdjecie o duzej rozpietosci tonalnej ale niskim kontrascie. A jak pisalem podniesienie kontrastu w ps to pryszcz. Tym bardziej ze ps najlepiej wyswietla obrazy, kolory itd, adobe raw, i czesc innych programow do wywolywania robi tylko podglad, lepszej lub gorszej jakosci. PS ma mozliwosc proofowania na przyklad... wiec i tak kazdy obrazek powinno sie otworzyc w PS zeby nadac ostateczna korekcje.

Ogolnie sproboj automatyki. Mozesz sie zaskoczyc pozytywnie

co do drugiego pytania to ja uzywam adobe raw, inne sa dla mnie za wolne i malo ergonomiczne... ogolnie tez kwestia przyzwyczajenia... podobno phase one daje lepsze kolorki.. ale nie wiem, dokladnie nie sprawdzalem.