Strona 44 z 62 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 611

Wątek: Olympus E400

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Przy kartach powyżej 1GB przegranie zdjęć na komputer zajmie całe popołudnie !
    Do licha, mi to zajmuje 10 minut. Cuda, panocku, cuda.
    hEHE toż to całe popołudnie, całe wieki !!!.
    Poza tym napisałem powyżej 1 GB, czyli np 8GB. Dodatkowo wyobraź sobie, że to powinno sie wykonywać w parę sekund, no najwyżej 2 min. Ja jak mam tak długo czekać to wychodzę.

ale BTW mam pytanie
    Powiem szczerze mam teraz mętlik, czasem tak się zdarza natłok informacji i w końcu przychodzi moment że człowiek nie wie oco chodzi.
    Otóż ja mam SP-500UZ który ma obiektyw z odpowiednikiem ogniskowych 38-380mm co oznacza że mam zoom optyczny 10x.
    W czym będzie lepszy (dla TELE) obiektyw z E-400 :
    Olympus Zuiko Digital ED 40-150mm (80-300mm) 1:4.0-5.6

Zoom mojego malucha będzie większy i co dalej. Przy mniejszym zoom z E-400 będę musiał podejść bliżej do wiewióry, aby mieć takie samo zbliżenie. A jak dokupie sobie T-CON17 to już w ogóle E-400 przegrywa. Wiem że to lustro i tak dalej ale chodzi mi o techniczne wytłumaczenie. Troche przeraża mnie myśl, że w lustrze aby zbliżyć się do możliwości SP-500 z TCON17 bym musiał kupić obiektyw za 20-30 tyś ! a to już jest chory pomysł
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Sample z E400 - jpgi .... ciekawe co rawy moga ...

pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Sample z E400 - jpgi .... ciekawe co rawy moga ...

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Kurde, to wy posiadacze luster, oceńcie jak to sie ma do E-500 czy E-330
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wygląda całkiem dobrze. ISO 1600 po odszumieniu NR, nawet bardzo dobrze - tylko nie wiem czy NR z aparatu, czy z komputera.

Podoba mi się jakość tego szkła na 14mm, co prawda zostało przymknięte do f7, no ale może będzie ostre też od f3.5.

Te zdjęcia dobrze rokują na przyszłość... Olek coś tam kombinuje z poprawą zdjęć, nie są to może milowe kroki, ale lepszy rydz, niż nic...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Wygląda całkiem dobrze
    Faktycznie, wygląda nieźle. Ala ja bym chciał zobaczyć ludzi na ISO1600, najlepiej w cieniu. Olek ma tendencję to przedstawiania takich postaci jakby żywcem byli przniesieni z plakatów typu "Bo zupa była za słona..."
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Wygląda całkiem dobrze. ISO 1600 po odszumieniu NR, nawet bardzo dobrze - tylko nie wiem czy NR z aparatu, czy z komputera.
    Podoba mi się jakość tego szkła na 14mm, co prawda zostało przymknięte do f7, no ale może będzie ostre też od f3.5.
    Te zdjęcia dobrze rokują na przyszłość... Olek coś tam kombinuje z poprawą zdjęć, nie są to może milowe kroki, ale lepszy rydz, niż nic...
    Napewno z aparatu. Mam coś takiego w swoim kompakcie, ale nie tej jakości. Tu oszumiony 1600 jest taki jak moje ISO400. Szkoda, że nie zrobili wszystkich zdjęć w dwóch wersjach. Ostatnio gdzieś widziałem wysokie ISO najkona , taki czołg na sali w muzeum, to zdjęcie miało jednak mniej szumów, ale niestety niepamiętam, na jakiej stronce.
    Czy li pozostaje wniosek, że jest lepiej ale konkurencja ciągle dalej .
    /*...................*/

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na stronie 29 niniejszego wątku https://forum.olympusclub.pl/forum22...ghlight=#62684 Ale to było ISO800
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Sample z E400 - jpgi .... ciekawe co rawy moga ...

Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Dlaczego wszystkie fotki mają identyczny balans bieli, tylko ta na ISO1600 z NR wygląda inaczej (i do tego poprawniej). Z exif-a wynika że wszystko było na auto, skąda taka różnica? I jeszcze wilekość pliku: wszystkie około 5-6 MB a ten z NR 2,2?

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Zoom mojego malucha będzie większy i co dalej. Przy mniejszym zoom z E-400 będę musiał podejść bliżej do wiewióry, aby mieć takie samo zbliżenie. A jak dokupie sobie T-CON17 to już w ogóle E-400 przegrywa. Wiem że to lustro i tak dalej ale chodzi mi o techniczne wytłumaczenie. Troche przeraża mnie myśl, że w lustrze aby zbliżyć się do możliwości SP-500 z TCON17 bym musiał kupić obiektyw za 20-30 tyś ! a to już jest chory pomysł
    Tyle tylko że z E-400 i ogniskowej 150mm będziesz miał jakość... hm... znacznie lepszą niż z kompakta.
    Krótko mówiąć, po wykadrowaniu zdjęcia z E400 będziesz miał kadr taki sam a jakość znacznie lepszą niż z SP-500!

Nie mówię nawet o możliwości podłączenia jakiegoś obiektywiku np. 500mm (x2 = 1000mm) M42 do lustrzanki wcale nie trzeba wydawać kupy kasy... lepiej zainwestować w porządną nasadkę na wizjer i ostrzyć manualnie.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Tyle tylko że z E-400 i ogniskowej 150mm będziesz miał jakość... hm... znacznie lepszą niż z kompakta.
    Krótko mówiąć, po wykadrowaniu zdjęcia z E400 będziesz miał kadr taki sam a jakość znacznie lepszą niż z SP-500!
    Nie mówię nawet o możliwości podłączenia jakiegoś obiektywiku np. 500mm (x2 = 1000mm) M42 do lustrzanki wcale nie trzeba wydawać kupy kasy... lepiej zainwestować w porządną nasadkę na wizjer i ostrzyć manualnie.
    Powiedz a co sądzisz na początek zabawy o tym E-400 ale z dual kitem. Widzę że te obiektywy są ciemniejsze i z niższej półki, ale mają niezaprzeczalną zaletę, poza ceną oczywiście.
    Są również bardzo lekkie. Zaczynam myśleć o takim zestawie na początek zabawy z lustrzankami
    /*...................*/