Strona 24 z 62 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 611

Wątek: Olympus E400

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pierwsze wrażenia i zdjęcia z E-400 na fotopolis

Link

Nie wiem, czy już był ten link?
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [quote="Dempsey"]E-400 jeśli będzie miał dobrą jakość obrazu (przynajmniej nie gorszą od E500) może stać się idealnym aparatem wycieczkowym. Mały do targania z małymi obiektywami, lecz z rozpiętością tonalną lustrzanki, z szumem na poziome lustrzanki i plastyką lustrzanki (pewne pole do zabawy GO... oczywiście w ramach ograniczeń ciemnej dość optyki - ale to i tak lepiej niż to co da się wycisnąć z kompakta [quote]

Dżizas!Od kiedy większa rozpiętość tonalna jest przypisana do lustrzanki?Olympus ma kiepską rozpiętość.Przynajmniej E1.To zależy od własciwości użytej matrycy-a ta w Olkach nie dość że taka sobie to jeszcze mała fizycznie co przekłada się na szumy i trudną do uzyskania małą GO.I jeszcze plastyka lustrzanki-CO TO TAKIEGO???Czy dalmierzowy aparat na film z dobrym obiektywem nie bedzie miał plastyki,albo będzie ona gorszą od tej z lustrzanki???

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rozpatrujemy tu cyfrową część fotografii. A porównujemy E-400 i jego matrycę do kompaktów cyfrowych (które w najlepszym obecnie wypadku mają matryce wielkości paznokcia), co daje przewagę E-400 - przy bardzo niewielkich rozmiarach samego korpusu. Zgadzam się, że jest to idealny aparat wycieczkowy i urlopowy - do noszenia wszędzie z sobą. I to nawet z drugim obiektywem. Idealny też jako drugi korpus, gdyby nie ta cena...

A propos dalmierzowców, jest najnowszy cyfrowy dalmierzowiec Leica M8 z matrycą Kodaka 27x18 mm 10 mpix. (crop 1.3). Ciekawe jest to, że Leica ma 2 różne formaty sensorów dla aparatów z wymienną optyką (4/3 i ten kodak właśnie).

--
    emc2

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dżizas!Od kiedy większa rozpiętość tonalna jest przypisana do lustrzanki?Olympus ma kiepską rozpiętość.Przynajmniej E1.
    Strasznie ciezko sie z tym zgodzic.
    Do czego porownujesz? Do negatywu? Moze od razu czarno-bialego??

E1 MA duza rozpietosc tonalna. Robie zdjecia slubne i suknie mam ze szczegolami i paski na garniturze... A widzielem zdjecia formatu 2/3 (wiec nikon lub canon zapewne) i tam bylo albo albo - albo czarna plama, albo biala plama.
    E-1 MA zajebista rozpietos tonalna jak na cyfrowke!
    koniec kropka
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    Dżizas!Od kiedy większa rozpiętość tonalna jest przypisana do lustrzanki?Olympus ma kiepską rozpiętość.Przynajmniej E1.
    Strasznie ciezko sie z tym zgodzic.
    Do czego porownujesz? Do negatywu? Moze od razu czarno-bialego??

E1 MA duza rozpietosc tonalna. Robie zdjecia slubne i suknie mam ze szczegolami i paski na garniturze... A widzielem zdjecia formatu 2/3 (wiec nikon lub canon zapewne) i tam bylo albo albo - albo czarna plama, albo biala plama.
    koniec kropka
    No przyznam że porównując z negatywem jest bardzo zle...Ale mi nie o to chodzi.Po prostu pewne osoby nie posiadaja niezbędnej wiedzy ksiażkowej i piszą takie bzdury jak np. wspomniana rozpiętość tonalna lustrzanki.Wiem że trzeba się z tym pogodzić lub nie czytywać for...Ja fotografuje głównie amatorsko i głównie w górach.Nie odpowiadała mi zbytnio jakość z E1,choć jest ona dośc dobra, a nawet bardzo porównując do cyfr,ale określenie zajebista jest chyba odrobine przesadzone. E1 ma kilka innych "zajebistych"zalet jak np:tryb błysku super FP.Podsumowując- fajny sprzęt ale się pozbyłem......

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    koniec kropka
    ma identyczna jak inne lustra, wg testow na dpreview wszystkie lustra maja okolo 7,9EV tylko roznie sie zaczynaja i koncza te zakresy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    gary,
    Czy ludzie z dpreview wykonywali test dynamiki dla E-1? O ile dobrze pamietam, wyniki takich testów są na dpreview publikowane grubo po tym, gdy wyszedł na rynek E-1 (od Sony R1 chyba). Może się mylę.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    ma identyczna jak inne lustra, wg testow na dpreview wszystkie lustra maja okolo 7,9EV tylko roznie sie zaczynaja i koncza te zakresy
    I w tym miejscu stwierdzam że testy te są bez wartości gdyż nie odzwierciedlają faktycznych możliwości matrycy. Skala 8EV jest to największy zakres jaki można zapisać w pliku JPG i stąd takie same wyniki testów dla różnych aparatów.
    Darek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dynamika. to jest rozpietość tonalna sceny, jaką jest w stanie zapisać aparat, a nie skala jasności JPEG. To sa dwie rózne rzeczy.
    Pozdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    halo, halo a główny temat dyskusji
    coś śmiesznego na rozweselenie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e400_480.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	165,7 KB
ID:	354