Strona 16 z 62 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 611

Wątek: Olympus E400

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Z doskoku (nadal poza domem) napiszę kilka słów o pixel pitch.
    Prawda jest taka, że w czasach matryc 6 (max 8 ) mpix dziennikarze pisali o optymalnej wielkości piksela w okolicach 7-8um. Kiedy na stół wjechał Nikon D2X z pikselami 5um wartość "dopuszczalnej" wielkości piksela spadła w ocenach dziennikarskich do tych magicznych 5 um.
    Olympus (właściwie Kodak) wyprowadza aktywne obszary piksela nad ścieżki i tą drogą (FFT) można piksel zmniejszać jeszcze długo (jeżeli tylko nakłady na badania i rozwój będą wystarczająco duże). Problemem stają się szkła. Czy to w APS-C czy w 4/3 przy tej gęstości matryc trudno zapewnić obraz na tyle ostry, by był sens dalszej miniaturyzacji. Dyfrakcja zżera ostrość przy domykaniu przysłony. Obiektywy otwarte maksymalnie są zaś nieostre. Jedyne szkło, które dało radę Nikonowi D2X w moich testach rok temu (na warsztatach o jakości obrazu) to nie był ani AF 28-70 ani AF 70-200, ani AF 50. Jedyne szkło które zjadło matrycę to był stary manualny Nikkor 50 f/1.4.
    Oto lista ograniczeń dyfrakcyjnych. Dowolny obiektyw (nie ważne jak doskonały) nie będzie nigdy lepszy:
    • f/11 - 135 lp/mm
    • f/16 - 93 lp/mm
    • f/22 - 67 lp/mm
    • f/32 - 46 lp/mm
    • f/45 - 33 lp/mm

Czyli dla f/16 minimalna wielkość piksela (który można zamulić obiektywem) będzie równa mniej więcej 5um (dwa piksele na jedną parę linii). Dla f/11 ta wartośc wzrośnie do ~3,7um.
    Szkło plus matryca równa się pożar.
    Olek E400 jest "kompakt killerem". Posiadacze E1 powinni czekać na prezentację następcy - mając na uwadze, że w korpusie pewnie znajdzie się ten sam sensor co w E400.

ps. Chyba Fotomic wyszukał plotki o E501 (E550?) - czyli 10 mpix wersji E500. Nie mam zielonego pojęcia czy coś takiego jest w planach, ale brzmi sensownie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Chyba Fotomic wyszukał plotki o E501 (E550?)
    si, to miała być tajemnica
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zrobienie najmniejszej lustrzanki to IMO dobry pomysł. Szkoda, że E400 nie idzie w parze z aparatem semi-profi, który konkurowałby z D80 i 30D. Żeby tylko te małe szkiełka w E400 nie były gówniane.

Profesjonalna seria OM (1,2,3,4) to były malutkie aparaciki. I cieszyły się przez lata sporym powodzeniem. To jakaś nisza rynkowa, którą Olek próbuje wypełnić - malutkie lustrzanki. OM to był sukces. A E400 tem IMO będą dobrze się żanić. Żeby tylko nie popsuli sobie opini tymi nowymi szkłami kitowymi.

Ja w styczniu wybrałem E500 właśnie ze względu na kity. Wtedy podjąłem taką decyzję, ale dziś byłaby inna.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jeszcze dwie uwagi:
    Pierwsza - będę na Photokinie i bankowo dostaniecie RAWy z E400 jak tylko obsługa stoiska Olka pozwoli (albo odwróci się w drugą stronę ).
    Druga - w 1 lub 2 tygodniu października E-400 ma być w PL. Możemy zrobić spotkanie w siedzibie firmy, by ciekawi mogli aparat pomacać.
    Trzecia (odczapna) - obiektywy 14-42 i 40-150 są zminiaturyzowane pod E400 - mają być małe.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Gdyby jeszcze lustro cicho klapało w E400 to byłby fajny aparacik do street foto. W E500 lustro jest IMO za głośne.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Moja opinia o E-400 zależy od tego, czy da się nim zrobić normalne zdjęcie osoby w czarnym ubraniu na ostrym słońcu tak, aby skóra miała dobry odcień i nie uciekły szczegóły w czerni...Jeśli E-400 temu podoła, to system 4/3 ma przyszłość...
    Mnie otwiera się scyzoryk w kieszeni, gdy widzę kompakty z małą matrycą na ponad 5mln pikseli. Przy miniaturowych matrycach powinni zejść z powrotem do 4mln pikseli i poprawiać wciąż dynamikę i jakość ogólną...
    RadioErewan: Miałem poruszyć ten temat, ale mnie uprzedziłeś ... ---Wniosek jest taki, że jesteśmy na granicy powiększania ilości pikseli ---To dobrze-Może zacznie się era zwiększania dynamiki mimo pesymizmu specjalisty, o którym wspominał Tadeusz Jankowski?...

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    http://www.quesabesde.com/noticias/olympus-e-400,1_2690

oglądajcie jest porównanie z E500 (pod względem wielkości) i kilka fotek tego cuda
    było sobie życie

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    czy dobrze wyczytalem ze e-400 ma Live View

Así, la E-400 opta por un CCD de 10 millones de píxeles y renuncia, por tanto, a la tecnología de previsualización en pantalla (Live View) que ofrece el captor Live MOS empleado en la E-330.

no i bagnet tego obiektywu na fotce jest plastikowy.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    http://www.quesabesde.com/noticias/olympus-e-400,1_2690

oglądajcie jest porównanie z E500 (pod względem wielkości) i kilka fotek tego cuda

List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez komar
    czy dobrze wyczytalem ze e-400 ma Live View

Así, la E-400 opta por un CCD de 10 millones de píxeles y renuncia, por tanto, a la tecnología de previsualización en pantalla (Live View) que ofrece el captor Live MOS empleado en la E-330.

no i bagnet tego obiektywu na fotce jest plastikowy.
    Thus, the E-400 decides on a CCD of 10 million pixels and resigns, therefore, to the technology of previsualization in screen (Live View) that offers the detector Live MOS used in the E-330.
    było sobie życie