Zamieszczone przez komar
to kolejny odnośnik do specyfikacji jaka się pojawiła na naszym forum![]()
Zamieszczone przez komar
to kolejny odnośnik do specyfikacji jaka się pojawiła na naszym forum![]()
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
no dokladnie!Zamieszczone przez fotomic
btw. podtemat tego tematu jest tez troche dziwny już nie gdybamy![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Magus: Zauważyłem, że ściemniłeś jeszcze ten nowy 40-150mm . Jest on ciemny, ale nie aż tak jakby Ci Nikon płacił za opinie![]()
Gdyby przy pełnej dziurze 5,6 na długim końcu miał pełną ostrość to byłby wart zainteresowania, ale wątpię by tak było przy niskiej cenie (prawdopodobnie).
Zrzuć sobie z wysokości klatki piersiowej na duży palec u nogi E-1 , a potem 350D skumasz o czym piszę i fizyka od razu robi się przystępniejsza , ta codzienna .Zamieszczone przez grizz
A wzorki........... Chyba i dla mnie też czas na dokształt googlowy.
Irek - no bo mnie isę tak w oczach ściemniło od blasku naszej Olkowej nowości.
Racja jest 4 a nie 4,5
THX
Jaśniej mi się teraz przed oczyma zrobiło.
Robin: Twoje wywody byłyby słuszne, gdyby powietrze było sporo gęściejsze... oraz gdyby elementy wewnętrzne w E1 były cięższe niż w aparacie plastikowym-tak chyba jest... (w próżni wszystkie ciała spadają z tą samą prędkością i nabierają jednakowego przyśpieszenia)
Może Cię tylko tłumaczyć obecna sytuacja Olympusa, gdyż tutaj faktycznie ATMOSFERA SIĘ ZAGĘSZCZA !![]()
Swoją drogą to nie taki głupi pomysł.
Malutka lustrzanka do zabrania wszędzie ze sobą. Tylko jaka tu różnica pomiędzy nia a hybrydą lub zaawansowanym kompaktem.
Wymienne obiektywy - po co, skoro te małe są ciemne. A przypięcie do niej większych rujnuje zaletę najmniejszej lustrzanki.
Wyobraźcie zobie E-400 z przypiętym 35-100 f/2 albo lepiej 300 f/2.8. Albo podłączcie FL-50. Bez sensu.
Po co komu linia nagradzanych obiektywów profi, gdy są do niej tylko amatorskie E-400, E-500?
Coś jeszcze Oly musi wyższego wypuścić.
E-400 nagoni mu klientów na 4/3, a potem może jakiś procent z nich zdecyduje się na coś lepszego z tego systemu.
Myślę że jakieś przynajmniej pół-profi Oly wypuści. Inaczej niepotrzebnie nabyłem ostatnio 14-54, a wcześniej FL-36.
Plus E-400 jest taki, że może Zuiko wypuści w końcu większą serię jakiś stałek. Bo dopiero ze stałką E-400 będzie tworzył naprawdę malutki zestaw. Np. 35mm f/3.5. Nich wypuszczą jeszcze 25mm, 14mm, 50mm nie uszczelnione, ze światłem 2.8, ale tańsze od 50mm f/2., 200mm f/4.
A potem niech wypuszczą coś z wyższej półki. Mój E-500 jeszcze trochę pożyje. E-1 myślę, też wytrzymają co nieco.
Oly nie robi głupio. Mając mizerny udział w rynku półprofi i profi, i nie mogąc liczyć na to, że nagle po wypuszczeniu modelu z wyższej półki porzucą dla niego swoje cacka i obiektywy do nich właściciele Nikonów i Canonów, usiłuje wychować sobie nową grupę użytkowników 4/3 których część przerzuci się kiedyś na wyższe modele. To długofalowa strategia.
Jakie musiałoby być nowe profi lub półprofi-body by ludzie porzucili dla niego swoje Nikony D70, D200, Canony 20D, 5D, nawet Minolty 7D i komplety obiektywów i lamp? Musiałoby mieć jakieś niesamowite, cudowne zalety, miażdżące przewagi nad konkurencją. To mało prawdopodobne. Oly zarobił nie na E-1, ale właśnie na E-500. Od E-500 lub E-400 powinien zacząć historię z 4/3. Skoro jedną z zalet systemu mają być mniejsze gabaryty i mniejsze obiektywy, to trzeba to wykorzystać. Body pro małe nie będzie, nie ma siły. Może i mniejsza matryca 4/3 bardziej szumi niż większa Canona, ale aparat jest mniejszy.
Może Oly wypuści wyższy model wkrótce. A może dopiero gdy zgarnie do 4/3 część rynku kompaktów. A może gdy technologia matryc zlikwiduje szum do ISO 3200 w matrycy wielkości 4/3. Byle jednak starzy użytkownicy E-1 z systemu do tej pory nie odeszli. Chyba że w kalkulacjach Olego na jednego właściciela E-1 porzucającego system przychodzi 10 nowych użytkowników E-400. Po co jednak było konstruować 14-54, 50-200, 35-100, 90-250, 50, 150, 300? Po co FL-50 i system do macro?
bez ot proszę
wyobraźcie sobie pod gwiastkę ulubiony przezent polaków e-400 dla dzieciaków w cenie na allegro 1500-1700 zł... ten aprat został od a do z zaprojektowany do takich celow![]()
jest jeszcze jeden motyw. w przypadku E-400 zeszli z BLM-1 na jakieś maleństwo o mniejszej pojemności... wszystko dla miniaturyzacji.
Z perspektywy firmy jak najbardziej mądre posuniecie , ale nie z perspektywy klientów olkomanniaków takich jak MY tutaj.Zamieszczone przez Piotr_0602