Strona 7 z 62 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 611

Wątek: Olympus E400

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    LubMich, przeczytaj strone wcześniej o matrycy co napisałem

LubMich, KaarooL tu są i te i te: http://www.olympus.de/consumer/dslr_13091.htm
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    chyba macie rację dobre szkła kitowe odeszły w zapomnienie - liczy się cena
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    o ile pamietam to zaleta e-systemu byly male, tanie ale za to jasne szkla
    nie wiem po co wprowadzaja zamiast nich ciemnice
    tragedia
    Teraz będą: małe, jasne i gratis dodawane do body

Jeśli 40-150 3,5-4,5 zniknie to straszna lipa, bo wielu moich znajomych kupiło np e-500 podwójny kit własnie dla tego szkła, gdyby było ono 4,5-5,6 to nikt by się na to nie porwał.

SZKODA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Rafał,
    Byc może te marzekania na plastik, to echo testów przeprowadzanych na róznych forach i na krajowychteż. Nie czytałem jeszcze zadnego testu aparatu o metalowym korpusie, który by się nie zaczynał od słów "solidny metalowy korpus, jak czołg". Jest to taka tradycja, że wszystko, co jest metalowe, cięzkie i ma dobry wygląd, to jest pewne w uzyciu, po prostu "dobre", no bo przecież plastiku uzywa sie tylko do zabawek i chińskich maszynek do cięcia jarzyn. Ta tradycja funkcjonuje.
    Jeśli chodzi o korpus, to jest właściwie pojemnik i jego metalowość ma znaczenie dla aparatów bardzo drogich, ponieważ technologie łączenia różnego rodzju elementów z korpusem metalowym, ich utwierdzania, uszczelniania, itd, sa droższe, ale i pewniejsze, jeśli chodzi o niezawodność. Ale to wszystko dotyczy aparatów dla zawodowców, czyli bardzo duża ilość wyzwoleń migawki, bardzo wysoka niezawodność, trwałość osadzeń części ruchomych (ich "stelaży"), różnego rodzaju przepustów, mocowań, itd. Amator tego nie potrzebuje, nie wykorzystuje, nie jest w stanie wykorzystać, poniewaz nie pracuje w duzej gazecie sportowej, nie uczestniczy w wyprawie na Księzyc, ani w rejsie naukowym w lody Arktyki.
    Jedyną zaletą metalowego korpusu dla amatora jest dobre samopoczucie, gdy na niego spogląda (co jest też bardzo ważne).

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    obiektywy 14-45 i 40-150 faktycznie zniknęły a na ich miejsce weszły nowe, niskobudżetowe.
    nieprawda

http://www.olympus.de/consumer/dslr_13091.htm
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Troszkę bez sensu byłoby zniknięcie 3,5-4,5... jeżeli w kicie będzie 4,5-5,6 to na co mają go zamieniać kupujący? Na 50-200??? Kto się na to porwie? A tak zawsze mogą kupić 3,5-4,5 i kasa płynie do Olka
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Rafał,
    Byc może te marzekania na plastik, to echo testów przeprowadzanych na róznych forach i na krajowychteż. Nie czytałem jeszcze zadnego testu aparatu o metalowym korpusie, który by się nie zaczynał od słów "solidny metalowy korpus, jak czołg". Jest to taka tradycja, że wszystko, co jest metalowe, cięzkie i ma dobry wygląd, to jest pewne w uzyciu, po prostu "dobre", no bo przecież plastiku uzywa sie tylko do zabawek i chińskich maszynek do cięcia jarzyn. Ta tradycja funkcjonuje.
    Jeśli chodzi o korpus, to jest właściwie pojemnik i jego metalowość ma znaczenie dla aparatów bardzo drogich, ponieważ technologie łączenia różnego rodzju elementów z korpusem, ich utwierdzania, uszczelniania, itd, sa droższe, ale i pewniejsze, jeśli chodzi o niezawodność. Ale to wszystko dotyczy aparatów dla zawodowców, czyli bardzo duża ilość wyzwoleń migawki, bardzo wysoka niezawodność, trwałość osadzeń części ruchomych, różnego rodzaju tulejek, lozyskowań. Amator tego nie potrzebuje, nie wykorzystuje, nie jest w stanie wykorzystać, poniewaz nie pracuje w duzej gazecie sportowej, nie uczestniczy w wyprawie na Księzyc, ani w rejsie naukowym w lody Arktyki.
    Jedyną zaletą metalowego korpusu dla amatora jest dobre samopoczucie, gdy na niego spogląda (co jest też bardzo ważne).
    zgodze sie z Toba Tadeusz, sam widzialem, jak spadla "plastikowa" lustrzanka (D50 chyba) i nie stalo sie nic - plastik sprezynowal i lekko sie zarysowal (spadlo ze stolu 60 cm) i tez widzialem, jak spadl Canon 1D i pozostalo trwale wgniecenie w metalowej obudowie ...
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    pewnie po Photokinie sie wszystko wyjasni... kurcze a moze z polki profi cos stanieje...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kochani, po co te nerwy. Spora grupa załapała się na E-1 + 14-54 To sprzęt na długie lata dla amatora. I nic tego nie zmieni, ani "przestarzały" procesor, ani 3p AF, ani 5Mpix, ani nawet max używalne ISO400. Skoro jest jeszcze 40-150 3.5-4.5 do wzięcia za 600PLN na Allegro (niedługo będą pewnie po minimum 1500), E-1 nadal robi piekne zdjęcia, a my nie jeździmy na wystawy, to po co nerwy?

Jeśli, natomiast, E400 będzie gwoździem do trumny (a kto wie, może będzie) i nie pojawi się żaden E-3, to pokupujemy sobie Pentaxy K10D z 10Mpix, ISO1600, stabilizacją obrazu, wytrząsarka kurzu i uszczelkami naakoło body. Znowu będziemy w posiadaniu najlepszych aparatów na świecie, które będzie można moczyć w wiadrach i fotografować wodospady z bliska Do tego nabędziemy jeszcze worek superfajnych szkieł za grosze, które będzie można zapinać do body bez żadnych przejściówek... Bo przecież Pentax zrobił jakiś postęp, prawda?...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E-400 ma być konkurencją dla "super-zoomów" innych producentów. W związku z tym niska cena i małe rozmiary będą zaletą.

A styl "retro" ostatnio coś modny się zrobił...