Strona 58 z 62 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 611

Wątek: Olympus E400

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    zibi,
    Rozumiem, ta wypowiedź, która okresliłem, jako głos nawiedzonego, to był odprysk większej dyskusji.
    Co do Canona, to w innym moim wątku z Działu Ocena Zdjęć napisałem:

"Jeśli chodzi o firmę Canon, to... ...mam bardzo duże zastrzeżenia do kolorów, moim zdaniem Canony (przynajmniej te z tańszego segment rynkowego) chętnie łapią niebieski, "brudzą" brązy i zielenie, ale być może to jest tylko moje wrażenie pochodzące z obcowania z kompaktami."

Myślę, że maszynki Oly świetnie sobie radzą w temacie kolor w wielu róznorodnych sytuacjach zdjęciowych.

Jeśli chodzi o szum, to na razie tego problemu generalnie nie udało sie przeskoczyć nikomu bez zwiększania rozmiaru piksela (ale nawet backi z 39 MPx mają szum!), stąd można oczekiwać, że im mniejsze piksele, tym większy szum. Na razie marketingowa potrzeba pakowania większej ilości pikseli na matrycę jest tak silna, że firmy robią to i ratują się odszumianiem w sofcie aparatu. W zasadzie zwiększanie ilości pikselina tej samej powierzchni jest efektywne tylko dla małych czułości (do pewnej granicy, być może na dzisiaj ta granica dla 4/3", to około 12 MPx).

Jesli chodzi o zdolności rozdzielcze lustrzanek, to z rozważań wielu netowych dyskutantów wynika, że 10 MPx jest poważnym wyzwaniem dla obiektywów amatorskich, a 10 MPx w kompaktach, to w zasadzie faul, trick, zagrywka nie fair.

Z moich doświadczeń wynika, że powyżej 5 Mpx w aparacie 99 % amatorów nigdy nie wykorzysta.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Z moich doświadczeń wynika, że powyżej 5 Mpx w aparacie 99 % amatorów nigdy nie wykorzysta.Pzdr, TJ
    Masz rację, ale co to znaczy nie wykorzysta ? Nie zobaczy pixeli ? Czy jak ?
    Trochę mi to przypomina mówienie, że nie należy kupować głóśników przenoszących powyżej 20kHz bo nie słychać powyżej tej granicy. Dla większosci nie będzie to miało znaczenia, ale amator i do tego koneser potrafi wiele usłyszeć i zobaczyć, albo nawet odczuć. Pęd za pixelozą istnieje niewątpliwie, ale jedni naprawdę chcą mieć szczegóły, a inni tylko więcej MEGA
    PS
    Wytłumacz mi proszę co rozumiecie poprzez pojęcie "Dynamika" ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Masz rację, ale co to znaczy nie wykorzysta ? Nie zobaczy pixeli ? Czy jak ?
    Do formatu 18x13 pewno nie idzie stwierdzić, z jakiej matrycy pochodzi dane zdjęcie.

Wytłumacz mi proszę co rozumiecie poprzez pojęcie "Dynamika" ?
    Duża dynamika oznacza dużą rozpiętość tonalną matrycy/materiału światłoczułego, co oznacza oddanie zarówno w cieniach, jak i w światłach, co przy bardzo kontrastowych scenach nie zawsze się oddaje.

Awatar nikodemf
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jeżeli rozumiesz przez to, że średnio obyty z fotografią amator nie zobaczy różnicy to ośmielę się nie zgodzić.
    Skoro widac różnicę (różnicę , nie koniecznie wyższość) pomiędzy 5 a 8mpix to dlaczego ma nie widać pomiędzy 5 a 10 ??

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ale gdzie widac ta roznice?
    na monitorze - nie - tu rozdzielczosc przekraczajaca 1200x1200 to juz prawie max potrzeb
    przy wydruku - do 15x20 5 mpix pokrywa wszystko co maszyna drukujaca potrafi dac z siebie.

Poprostu nei robac wydrukow wielkoformatowych wszystko co przekazuje zrobione zdjecie nie wykorzystuje w pelni zdjecia.
    Wieksza rozdzielczosc matrycy pomaga - jezeli drukujemy cos wiekszego, potrzebujemy kadrowac zdjecia - ale to juz zalezy jak kto robi zdjecia i ile musi przyciac.
    PS.
    porownanie do glosnikow... powiedzmy, ze masz glosniki przekazujace 20-20kHz - czy potrzebujesz nagrania o lepszych marametrach przenoszenia czestotliwosci - np. kosztem barwy dzwieku, czestoscia probkowania i td...

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    ale gdzie widac ta roznice?
    na monitorze - nie - tu rozdzielczosc przekraczajaca 1200x1200 to juz prawie max potrzeb
    przy wydruku - do 15x20 5 mpix pokrywa wszystko co maszyna drukujaca potrafi dac z siebie.

Poprostu nei robac wydrukow wielkoformatowych wszystko co przekazuje zrobione zdjecie nie wykorzystuje w pelni zdjecia.
    Wieksza rozdzielczosc matrycy pomaga - jezeli drukujemy cos wiekszego, potrzebujemy kadrowac zdjecia - ale to juz zalezy jak kto robi zdjecia i ile musi przyciac.
    PS.
    porownanie do glosnikow... powiedzmy, ze masz glosniki przekazujace 20-20kHz - czy potrzebujesz nagrania o lepszych marametrach przenoszenia czestotliwosci - np. kosztem barwy dzwieku, czestoscia probkowania i td...
    Tak się składa, że naogół głosniki które przenoszą powyżej 20Hz maja lepszą barwę, choć tu chyba wiekszy wpływ ma sposób nagrania nosnika
    /*...................*/

Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hehe zibi1303 - teraz sie czepiasz - to mial byc tylko obrazowy opis, a i zdjecie porownywalem do nosnika a nie to glosnika

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    hehe zibi1303 - teraz sie czepiasz - to mial byc tylko obrazowy opis, a i zdjecie porownywalem do nosnika a nie to glosnika
    Nie, nie czepiam się, tylko zaznaczyłem, dlaczego wolę 22kHz a nie 20kHz
    /*...................*/

Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ale to mialo byc obrazowe opisanie ilosci mpix a nie milego odsluchu dzwiekow..

robin102
    Gość
    he he he Cow WY tam wiecie o głosnikach . Wstęga albo cuś innego to jest to i tak chociażby do 50 kHz żeby ciagnął przy małym spadku .

Bardzo złe porownanie wybraliscie Panowie

8Mpx w porownaniu do 5 Mpx to ponad 50% wiecej !!!! . 10 Mpx w porownaniu do 8Mpx to raptem już tylko 25% wiecej.