Strona 49 z 62 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 611

Wątek: Olympus E400

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Chyba niestety troche sie znasz. FZ30 nie było bo tak miało BYĆ żeby go nie bylo i nie ma to nic wspólnego z linniami technologicznymi . Teraz ważna jest sprzedaż , a nie produkcja .Sprzedaje sie także towary ktorych jeszcze nie ma . Bo Nie sztuka coś wyprodukować , a sztuka sprzedać.
    Stety stety, nie pisałem o teraz tylko tym co było przed kilku miesiącami. Takie jest moje przypuszczenie, Niestety nie znam planów produkcyjnych panasia ani jego wydolności, ale ty też nie sądze że znasz i też przypuszczasz. Oczywiście masz rację że ważna jest sprzedaż i firmy starają się prowadzić sprzedaż juz zanim towar się ukaże. Nie mniej dynamika na rynkach i walka jest tak duża, że najpotężniejsi nie nadążają. Popatrza co się stało z konsolami Microsoftu, też zabrakło w Europie. Momentami i Intel miał problemy a ostatnio AMD, gdy sprzedano wiecej kompów w USA z ich prockami. Poruszyłeś temat z innej strony, tylko tyle. NIe jest sztuką wyprodukować, ale jeśli masz wysoki standard jakości i chcesz go zapewnić, to już nie jest takie proste.
    Nie sztuką jest wyprodukawać, ale sztuką jest wyprodukować coś w odpowiedniej jakości i ilosći i do tego w odpowiednim momencie. To tylko nielicznym się udaje
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Poruszyłeś temat z innej strony, tylko tyle. NIe jest sztuką wyprodukować, ale jeśli masz wysoki standard jakości i chcesz go zapewnić, to już nie jest takie proste.
    Nie sztuką jest wyprodukawać, ale sztuką jest wyprodukować coś w odpowiedniej jakości i ilosći i do tego w odpowiednim momencie. To tylko nielicznym się udaje
    To troche innaczej wyglada - wyprodukować znakomity technicznie i jakościowo sprzet w olbrzymiej ilosci to nie sztuka - sztuką jest go sprzedać.
    Gdyby firmy Olypus, Nikon, Canon itd mialy mozliwość dlugotrwałej sprzedazy kilkurotnie wiekszej ilości sprzetu niz sprzedaja obecnie, wyprodukowalyby go bez najmniejszych problemow - moce produkcyjne ich fabryk są wystarczajace, mozna otworzyc nastepne fabryki. Problemy z dostepnościa okreslonego sprzetu sa chwilowe i w gruncie rzeczy bardzo krotkie - nie ma ekonomicznego uzasadnienia zwiekszanie zatrudnienia, ponoszenia dodatkowych kosztow w celu calkowitego zaspokojenia krótkotrwalego wiekszego popytu - po prostu sie to nie opłaca.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    troche OT, wiec wrzuce filmik z ogledzin E400

http://www.quesabesde.com/camaras-di...deos,2203.html

milego ogladania
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    To troche innaczej wyglada - wyprodukować znakomity technicznie i jakościowo sprzet w olbrzymiej ilosci to nie sztuka - sztuką jest go sprzedać.
    Gdyby firmy Olypus, Nikon, Canon itd mialy mozliwość dlugotrwałej sprzedazy kilkurotnie wiekszej ilości sprzetu niz sprzedaja obecnie, wyprodukowalyby go bez najmniejszych problemow - moce produkcyjne ich fabryk są wystarczajace, mozna otworzyc nastepne fabryki. Problemy z dostepnościa okreslonego sprzetu sa chwilowe i w gruncie rzeczy bardzo krotkie - nie ma ekonomicznego uzasadnienia zwiekszanie zatrudnienia, ponoszenia dodatkowych kosztow w celu calkowitego zaspokojenia krótkotrwalego wiekszego popytu - po prostu sie to nie opłaca.
    Zapomniałeś, o najbardziej istotnym elemencie tego o czym mówiłem - CZAS, W odpowiednim czasie. Jeżeli będziesz miał czas nieograniczony czas, to i dobry warsztat wystarczy . Natomiast nową fabrykę nie otwiera się co tydzień , jest to niemożliwe. Z punktu widzenia ekonomi, najważniejsza jest sprzedaż i nikt tu tego nie podważa, ale mowa była o tym, że nawet najpoteżniejsi gracze nie mogą i nie chca gonić za wahaniami popytu. Natomiast nawet chwilowe problemy z dostepnością , realnie przekładają się na zyski, a raczej straty. Towar wyprodukowany za późno , jest już niewart swej ceny i przynosi dodatkowe straty. Rozkręcona machina produkcyjna może zabić firmę, jeśli w odpowiednim czasie jej nie przestawisz, albo zmniejszysz. To rzeczywiście przypomina sterowanie tankowcem
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Robicie straszny OT i nie znacie się na zarządzaniu/ekonomii/etc. Ja dodam, że to o czym mówicie jest najmniej ważne, bo firma ma opracowaną długoterminową strategię i tego będzie się trzymała, niezależnie od mocy produkcyjnych i popytu w danym czasie - wszelkie korekty w strategii są kosztowne i stąd te niby dziwne posunięcia firm. To, że nie pokazali teraz E-x mimo, że mieli taki zamiar dużo ich kosztowało i pokazania E-x w ciągu kilku miesięcy to być albo nie być dla firmy. Zauważcie, że jak produkowali E-300 to już w strategii produktu był wpisany LV, a wyszedł dopiero z E-330! Firma inwestuje w 4/3 potężne pieniądze i będzie chciała je odzyskać, a moce produkcyjne to pikuś i zostały już dawno ustalone. Mają nastąpić zmiany w dystrybucji, więc będzie lepiej. Pamiętajcie, że logistyka też kosztuje. Myślę, że puszczają E-400 na Europę ponieważ ona bardziej doceni jego walory niż konsumpcyjna USA a tak naprawdę to Europa ma największy wzrost sprzedaży dSLR więc uderzają tam gdzie jest popyt.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Robicie straszny OT i nie znacie się na zarządzaniu/ekonomii/etc. Ja dodam, że to o czym mówicie jest najmniej ważne, bo...
    Nie ma to jak wrodzona skromność i ukryty czar... Szczególnie, jeśli nie wiesz jakim i jak długim doświadczeniem zawodowym charakteryzuje sie Twój adwersarz
    Pozdrawiam,
    Piotr.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    ........... bo firma ma opracowaną długoterminową strategię i tego będzie się trzymała, niezależnie od mocy produkcyjnych i popytu w danym czasie -.
    No właśnie i tu masz racje , ale taką , że z tej strategi jasno wynika , że nie ma w niej miejsca na aparat segmentu profi , chyba , żeTy widzisz co innego . Tylko nie mów o tej makiecie co ją zrobili 5 dni przed targami co by klientów utrzymać tak na zapas.
    Produkcja wyłącznie apartów dla amatorów to jest strategia firmy. Oby w ogóle była jakaś kontynuacja udanego E500 bo nawet tego na razie nie widać.

Tak na marginesie to w ogóle strategi nie widzę. Raz E500 raz E330 razE400 strzelanie do rożnych bramek bez wyraźnej kontynuacji konkretnych seri. A najlepszy goool to był E-1 od razu do rynku profi.

EDIT
    Tylko kochani nie próbujcie mnie znów linczować bo sami wiecie jak jest i też oczy macie gdzie trzeba.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin102:

ja też nie widzę strategii:
    - puścili E-1 z "przestarzałą" matrycą, miał ciężko na rynku
    - nie wypuścili kontynuacji z większą matrycą i lepszym AF (należało to zrobić w ciągu 1,5-2 lat, byłoby do czego dopinać drogą szklarnię)
    - wypuścili E-300, E-500, E-330 - prawie jednakowe aparaty; E-330 mógłby zawojować rynek, gdyby miał dwie rolki, nieszczęsny status LCD i bufor na 10 ORF'ów
    - wypuścili E-400 i obok E-330 (i schodzącego E-500) są to obecnie jedyne aparaty na najbliższy rok??? śmieszna sprawa...

Panas twierdzi, że nie puści kolejnego lustra w przeciągu roku...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ale ten E-400 to fajny kompakcik --jak stanieje na 1500 za body to go kupię córce ...Za drogo Szogun to wycenił

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Ale ten E-400 to fajny kompakcik --jak stanieje na 1500 za body to go kupię córce ...Za drogo Szogun to wycenił
    Gdyby cicho klepał lustrem to byłbym świetny do street photo.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.