Strona 23 z 62 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 611

Wątek: Olympus E400

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    o algorytmach rozplotu słyszałem... ale nie chciałem ich jeszcze wrzucać do swojego postu. Nawet istnieje plug in do PS'a Focus Magic, któy pozwala zlikwidować efekty poruszenia... oczywiście bez dokładnych danych o ruchu ma ograniczone możliwości (ruch tylko w jednej płaszczyźnie i najlepiej ze stałą prędkością kątową). Generalnie fakt - lepsze to niż nic, ale do prawdziwej stabilizacji to jeszcze daleko. Ja osobiście wyobrażałbym sobie połączenie stabilizacji matrycy + algorytm rozplotu, który poszerzyłby możliwości samej stabilizacji matrycy, gdyby minimalnie przekroczyło się zakres jej ruchu. Lecz pewnie tym zyskalibyśmy coś koło 1/3EV i to pewnie w porywach.
    Koniec OT.
    E-400 jeśli będzie miał dobrą jakość obrazu (przynajmniej nie gorszą od E500) może stać się idealnym aparatem wycieczkowym. Mały do targania z małymi obiektywami, lecz z rozpiętością tonalną lustrzanki, z szumem na poziome lustrzanki i plastyką lustrzanki (pewne pole do zabawy GO... oczywiście w ramach ograniczeń ciemnej dość optyki - ale to i tak lepiej niż to co da się wycisnąć z kompakta). Jeśli Oly dobrze to rozegra to może nagonić sobie rzesze beginnerów, którzy z czasem złapią bakcyla i będą kupować coraz to nowy sprzęt. Wydaje mi się, że Oly zamierza sobie wychować nowe pokolenie klientów (byłych właścicieli małpek) i wraz z ich potrzebami system będzie rosnąć w górę segmentów rynkowych, co dla nas już użytkujących E-lustrzanki oznacza, że bardziej zaawansowane body będziemy mieli możność kupić za dwa-trzy lata.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dobrze Dempsey prawisz!
    skoro chca zagarnac 30% rynku lustrzanek to najlepiej zgarnac uzytkownikow kompaktow i innych hybryd, z czasem oni beda chcieli lepsze aparaty, ktore sie z czasem pojawia
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jako zupelny amator w dziedzinie fotografi powiem, ze olympus idzie w dobrym kierunku. Dla mnie przygoda z fotografia zaczela sie od olympusa c 5050 i obecnie mam zamiar zakupic lustrzanke. I jako dla amatora licza sie dla mnie 4 rzeczy live view, 10 megowa matryca, stabilizacja i rzeby nie szumialo, to wszystko. Gdy pojawi sie lustrzanka majaca te 4 cechy to ja kupie, na razie sie wstrzymuje.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Ten nowy E-400 ma szanse pobić się z 400D, jeśli tylko zdjęcia będzie miał bardzo dobre nawet przy najwyższych ISO.
    zejdz na ziemie, poki nie bedzie nowej technologii matryc (fuji) to 10Mpix na tak małej matrycy albo bedzie szumiec jak ocean albo bedzie rozmyte softem

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Czytam, czytam i trochę się też pożalę. Aparat fajniuski, wygląda dla mnie, hmmmm... dziwnie, śmiesznie, badziewnie, sam nie wiem jak to powiedzieć. I wiecie co? Dokładnie to samo myślałem o E-300 po jego premierze i później oglądając dokładniej bo "własnoręcznie". A teraz jestem jego posiadaczem i to cholernie zadowolonym. Co mnie martwi? Dotychczas olkowy system czyszczenia matrycy był jednym z jego mocnych punktów. Inni szczycili się niskimi szumami, stabilizacją itp. a teraz dodatkowo praktycznie wszyscy producenci (poza Nikonem chyba) zaadoptowali do swoich systemów czyszczenie matryc, a Olympus w E-400 co pokazał nowego? Liczycie na niskie szumy przy ISO1600? Stablizacja? NIC!!! Małe i lekkie są też Pentaxy serii *istD ( i Samsungi) i co? Podbijają rynek? NIE!!! Cena to śmiech na sali. Rozumiem że nowość, bla bla bla, 799 euro w kicie? Ratunku! Canon 400D jest do wzięcia za te same pieniądze! Nie zakładam z góry, że jest lepszy, ale ludzie, pomyślcie o rozpoznawalności marki! Jeśli E400 ma pociągnąć Olympusa dzięki dobrej sprzedaży w segmencie "entry level" to proponuję obniżyć cenę o 30-40% i wyłożyć parę(set) tysięcy eur na promocję. Byleby nie w magazynach foto. Raczej w prasie popularnej. I między wiadomościami sportowymi a pogodą Zresztą, przykład praktyczny: w minioną sobotę byłem na pokazach lotniczych (niedaleko Edynburga) i jak to przy takich okazcjach zatrzęsienie aparatów. I co widać? Tradycyjnie 95% Nikon i Canon. I ja nie mówię o fotoreporterach ale o amatorach. Widziałem jednego Pentaxa i JEDNEGO Olympusa E-500 z ZD40-150. Popatrzyłem na starszego właściciela, on na mnie, uśmiechneliśmy się do siebie porozumiewawczo... Aha, ktoś zauważył że na krzyżaku do poruszania się po menu nie ma ikonek do bezpośredniego dostępu do różnych funkcji i otrzymał odpowiedź, że może nie ma ikonek bo sie nie zmieściły ale dostęp jest nadal. No to się uśmiałem!! A jak zminiaturyzują dalej to co dostaniemy? Puszkę z 10 przyciskami i 4 pokrętłami bez opisów, bo "nie weszły"? I osobno karteczkę z opisem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Cena to śmiech na sali. Rozumiem że nowość, bla bla bla, 799 euro w kicie? Ratunku! Canon 400D jest do wzięcia za te same pieniądze!
    Canon 400D to pikuś. Za 3,5 kafla zetów można wyjąć body Canona 20D. W mniej więcej tej cenie jest Nikon D80. Jeśli info z ceną się potwierdzi to Olek nie strzeli sobie w kolano. Strzeli sobie w jaja!!!!!!!!!!!!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    no dobra cofam to o optymizmie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jest oświadczenie Olympusa o tym, że E-400 nie będzie w ogóle dostepny w USA (oficjalnie).
    http://www.dpreview.com/news/0609/06...lympuse400.asp
    Nikt tego nie rozumie, bo to dziwny ruch. Czyzby w Olympusie doszli do wniosku, że Europejczycy są przyzwyczajeni do wysokich cen? Albo za parę miesięcy zmienią decyzję, albo... następca E-1 będzie dostępny dla odmiany tylko w USA ...

--
    emc2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2
    Jest oświadczenie Olympusa o tym, że E-400 nie będzie w ogóle dostepny w USA (oficjalnie).
    http://www.dpreview.com/news/0609/06...lympuse400.asp
    Nikt tego nie rozumie, bo to dziwny ruch. Czyzby w Olympusie doszli do wniosku, że Europejczycy są przyzwyczajeni do wysokich cen? Albo za parę miesięcy zmienią decyzję, albo... następca E-1 będzie dostępny dla odmiany tylko w USA ...
    napisze tak: im bardziej brne w olympusa (niekoniecznie sprzetowo, a udzielajac sie, starajac sie zrozumiec pewne dzialania tej fimy), tym dalej jestem w lesie i to bez mapy.

i teraz, albo stoi za tym wielki chaos w firmie, brak jednolitej decyzji itd. i wszystyko idzie na manowce, albo jest to bardzo "chitry i przebiegly" plan, dzieki ktoremu szczeki nam poopadaja ....
    pewne cechy wskazuja na jedno (niedostepnosc E400 w USA) a pewne zupelnie cos innego ("concept camera", czyli projekt nastepcy E1 ... byc moze wspomna na Fotokinie)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Chłopaki z centrali już nie celują sobie w stopę ani w jaja. Celują prosto w głowę. I to mając pętlę na szyi. Dobrowolnie pozbawić się paru milionów potencjalnych klientów? To ten "chitry i przebiegly" plan? No chyba że im E-330 zalega po magazynach i jak się go pozbędą (upychając na amerykańskim rynku, gdzie jak wiadomo wszystko ma przyzwoitszą cene niż w europie), to ruszą na podbój USofA z E-400.