Strona 22 z 62 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 611

Wątek: Olympus E400

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Też czytałem ten felieton Mika. On jeszcze chciałby, żeby taki cyfrak miał matrycę robiącą tylko czarno-białe fotki. Ciekawe, czemu jeszcze nikt nie wpadł, żeby zrobić cz-b cyfraka. Ale miałby rozdzielczość.
    predzej widzialbym aparat modulowy - tak jak maja sredniaki, to Ty decydujesz czy dopiac BW (bez filtrow bayera), matryce z mala iloscia pixeli ale koszernej dynamice i iso czy matryce o pici kłak pixelach idacych w -naście/-dzieścia z uzytecznym iso25-200 szczególnie do krajobrazów itd itd
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    predzej widzialbym aparat modulowy - tak jak maja sredniaki, to Ty decydujesz czy dopiac BW (bez filtrow bayera), matryce z mala iloscia pixeli ale koszernej dynamice i iso czy matryce o pici kłak pixelach idacych w -naście/-dzieścia z uzytecznym iso25-200 szczególnie do krajobrazów itd itd
    Nie wiem czy nie zdradzasz sekretów Nikona D3
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Nie wiem czy nie zdradzasz sekretów Nikona D3
    Radku, Radku ... a Ty znowu swoje - czy z Nikosiem tez podpisywales NDA ?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Radku, Radku ... a Ty znowu swoje - czy z Nikosiem tez podpisywales NDA ?
    Oj, poczytaj sobie jedynego sensownego świadka nikona: http://www.bythom.com - on tak wieści.
    http://www.bythom.com/roadmap.htm
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Też czytałem ten felieton Mika. On jeszcze chciałby, żeby taki cyfrak miał matrycę robiącą tylko czarno-białe fotki. Ciekawe, czemu jeszcze nikt nie wpadł, żeby zrobić cz-b cyfraka. Ale miałby rozdzielczość.
    dobrze prawisz, sam bym się na takie cos zapisał
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    sadze, ze olek stostuje algorytmy rozplotu do poprawienia ostrosci - mierzy w ktora strone i ile poszlo rozmycie, szuka funkcji, ktora sprawila rozmycie i odejmuje ja od obrazu (slepy rozplot - blind deconvolution)
    Tutaj masz prosty przyklad dzialania na podstawie modelu u810 (malpka), trzeba przewinac do "Electronic hand being off-center revision" - tlumaczenie jest koszmarne, ale jest
    Mniejsza o tłumaczenie, ale możliwe, że tak jest jak mówisz mogą nierzyć przemieszczenia korpusu tylko do dokładnych obliczeń, hmm to gorzej chyba, ale niech tam liczy sie efekt końcowy. Sam zrobiłem na H5 z 1/25 sek testy, dopiero antihake nie wyrobił przy 1/13 sek, tu też zmniejszył rozmycie, ale juz było. Nie mniej 1/25 ostre i czyste a to już coś.... Jak olek szybko tego nie zrobi, to....poległ sromotnie i się z niego wypisze.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    zibi1303 to zapraszam Ciebie do tego watku, moze podzielisz sie swoimi uwagami?
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    zibi1303 to zapraszam Ciebie do tego watku, moze podzielisz sie swoimi uwagami?
    Ech , dzięki ale i tak , bym pewnie sie odezwał !
    E-400, mnie sie podoba, choć juz słyszałem, że za mały....że przesadzili...
    Mnie najbardziej boli u olka słaby AF i brak stabilizacji, a olek tu odstaje od konkurencji.
    Mój Sp-500 naprawdę jest niezły, ale jak wziąłem H5 to szybkość AF i stabilizacja rozłożyła nie nałopatki. W takich chwilach zaczyna się wybaczać inne niedociągnięcia... . W lustrach jest podobnie. Najpiękniejsze zdjęcia olkowi nie pomogą jeśli będzie wolno albo źle ostrzył i do tego długo.

Nawet Camuń zrobił czyszczenie matrycy w 400D. Ten nowy E-400 ma szanse pobić się z 400D, jeśli tylko zdjęcia będzie miał bardzo dobre nawet przy najwyższych ISO. Zdjęcia testowe podobają mi się, choć wiem że robili je na chybcika.

hehe,... poczekam na lustro olka ze stabilizacją
    /*...................*/

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hej, to może ja się włączę do dyskusji...na razie to nie ma co gdybać na temat aparatu, dopóki nie przejdzie jakiegoś porządnego testu wersja końcowa, taka która będzie w sprzedaży dla potencjalnych chętnych.
    Pomysł ciekawy, wszystko będzie zależeć od ceny. Zakładam, że nie będzie gorszy od E 500.Cena-jeżeli body byłoby w granicach 1800-2000 zł, to byłoby dobre posunięcie marketingowe. Skoro system 4/3, to stare kitowe szkła (które przecież nie są aż tak złe, jak niektórzy piszą) od modeli poprzednich będa pasować. Zresztą, nie każde chce, musi i może miec od samego początku takie szkło jak 14-54 z E1. Ja mam e300, szkła kitowe i póki co niczego mi nie brakuje, nawet stabilizacji, bo zamiast niej mam statyw i zdjęcia są OK. Załóżmy, że body ze szkłem 14-42(ewetualnie 14-45) będzie kosztować w sklepie 2400 (pewnie w internecie taniej), to większość potencjalnych nabywców cyfrówki raczej wybierze takie małe e 400, niż np. Panasa FZ 50 czy Fuji 9600 - choćby dla samego autofokusa. O moim (e 300) też mówiono, że brzydki, niedobry, etc-a ja i tak bym się nie zamienił, bo zdjęcia, które mi wychodzą, podobają mi się-a o to przeciez chodzi. Bo są takie osoby (jak ja) które lubią czuć, że coś trzymają w dłoni, a są takie osoby, które wolą nie czuć za bardzo(sprawa wagi aparatów).To tylo kwetsia gustu, pewnie ile gustów, tyle będzie zawsze modeli aparatów.
    jak będzie prawdziwy test, wtedy ponarzekamy ....Zresztą, tak samo dobre zdjęcia można zrobic E1, jak i np Nikonem d100, jak i moim e300...Pozdrawiam
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryjola
    to większość potencjalnych nabywców cyfrówki raczej wybierze takie małe e 400, niż np. Panasa FZ 50 czy Fuji 9600 - choćby dla samego autofokusa. O moim (e 300) też mówiono, że brzydki, niedobry, etc-a ja i tak bym się nie zamienił, bo zdjęcia, które mi wychodzą, podobają mi się-a o to przeciez chodzi. Bo są takie osoby (jak ja) które lubią czuć, że coś trzymają w dłoni, a są takie osoby, które wolą nie czuć za bardzo(sprawa wagi aparatów).To tylo kwetsia
    jak będzie prawdziwy test, wtedy ponarzekamy ....Zresztą, tak samo dobre zdjęcia można zrobic E1, jak i np Nikonem d100, jak i moim e300...Pozdrawiam
    To prawda, fajnie by było, ale co do zdjęć E-300 to mam wyrobioną opnię, widziałem i mam sporo. I to nie ja robiłem ale bardziej doświadczeni ode mnie i powiem Ci ze ma za duże szumy. Już przy ISO200 nie ta jakość jaką bym oczekiwał po lustrze, ale tak generalnie to fajna maszynka. Jednak teraz zrobił się taki zawrót głowy, ze poobserwuję do wiosny co się będzie działo.
    PS
    Zobaczcie te tedtowe foty z E-400 może mi się wydaje, ale widzę tu skok jakościowy i to chyba nie tylko o ilość mpx chodzi
    /*...................*/