Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Pytanie o RAW w C4000z

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez seta_lp
    Ok widze ze zanardzo chyba nikt sie na tym nie zna... i nie potrafi mi pomoc... Wrzucam wam screen'y jak mam to ustawione i co mi potem wychodzi w PS CS2... I co wy na to??

Pomoze ktos czy eeee tam...??

1. RawWork Obrazek

2. PS CS2 Obrazek
    Trzeba było dokładnie od początku pisac że stosowany jest RawWork oraz PS, w tym przypadku należy w ustawieniach RawWork zaznaczyc Znacznik trybu zgodności (-c key), chyba zrobiono?, ze screena PS widac ramkę, dla konwertorów innych niż PS zaznaczenie należy usunąc.
    Przyczyna kłopotów:
    stosowany konwerter musi pozwalac opracować pliki NEF czyli wspierac formaty danych wejściowych - Format NEF E8700/E5400.
    Jeśli otworzymy nasz plik NEF w edytorze EXIF to zobaczymy jak został zapisany plik.
    Np. RAWShooter Essentiales 2006 v 1.2.0 (i chyba PS) nie czyta naszych plików NEF utworzonych przy pomocy RawWork.
    Konwerter sprawdza nazwę modelu aparatu w pliku EXIF zdjęcia formatu DNG lub NEF i wyświetla miniaturki tylko, jeśli model aparatu jest mu znany lub nie jest wskazany.
    Ale jak wspominałem w Poradniku przetwarzając Native Raw w format DNG lub NEF za pomocą przedkonwertera RawWork lub raw2dngw, to korzysta on z danych EXIF sparowanego pliku zdjęcia JPG i zapisuje w nowym pliku EXIF wygenerowanego formatu DNG lub NEF, że zdjęcie zrobiono modelem aparatu Nikon Olympus C4000 lub E8700/E5700/E5400.
    Nie stosuję PS więc nie wiem czy czyta NEF typu E8700/E5700 ale efekt na to wskazuje, ponawiam najprosciej zainstalowac jeden z poniżej podanych konwertorów.
    Rozwiązanie problemu:
    1. W odpowiednim edytorze EXIF zmienić nazwę np. modelu C740UZ na E8700 lub w miejsce nazwy zapisać zerowe bajty.
    2. Jeśli zdjęcie Native Raw przetworzymy w format NEF przy pomocy przedkonwertera RawWork bez obecności sparowanego zdjęcia JPG, to powstanie zdjęcie formatu NEF, w którego pliku EXIF zostanie zapisane, że zostało wykonane modelem aparatu NIKON E8700 równocześnie bez dalszych danych w pliku.
    Jeśli z kolei to zdjęcie formatu NEF przetworzymy przy pomocy przedkonwertera raw2dngw w zdjęcie formatu DNG to i w tym przypadku w jego pliku EXIF zostanie zapisane, że zostało wykonane modelem aparatu E8700. Tak utworzone formaty NEF i DNG otwierają przeglądarki grafiki np. cam2pc (http://www.nabocorp.com/cam2pc/), FastStone i IrfanView (DNG, EEF, NEF, MRW, ORF, RAF, DCR, SRF, PEF, X3F), XnView (Camera RAW- nef, raf, mrw, orf, pef, srf, x3f, sr2, dcr, dng, crw), (Picasa2 i dpMagic nie) oraz konwerter RawShoter Essentials (a także SILKIPIX, Raw Terapee, GIMP, UFraw, Helicon).
    Uwaga: Pliki NEF z przedkonwertera otwarte w przeglądarce bez ustawionego w opcjach – automatycznego balansu bieli – mają różowy zafarb.
    "widze ze zanardzo chyba nikt sie na tym nie zna..." raczej po raz kolejny stwierdzam że trzeba dokładnie czytac poradnik - tam to co powyżej było napisane!
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam,
    można dodać, że tak przygotowane NEF-y z RawWork czyta np. Raw Shooter Premium 1.0.3. (oczywiście nie stosuje trybu kompatybilności -c key)
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Seta_lp: nie bawie sie RAWami co prawda ale chetnie zobaczyłbym efekt Twoich działan. Jesli nie stanowi to problemu to podeslij mi kiedys RAWa z C4000 oraz analogicznego JPGa - a nuz sie przekonam? Widzac problemy jakie masz zastanawiam sie czy gra jest warta swieczki...

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Juz problemu nie ma... Uzyłem tego programu raw2dngw... Ustawilem model aparatu na c4100z... Jako plik wejsciowy zalaczylem tego JPG'a duzego... ExIF z pliku JPG tego normalnego... Plik wyjsciowy jako DNG... Odpalam w PS CS2 i wszystko gra.... I po co takie dlugie opisy.... Jak mozna to bylo opisac na chlopski rozum.... :P
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dla zainteresowanych wrzucam jpg'a z RAW i zwyklego jpg'a...

1. RAW

2. JPG

Ktory lepszy sam nie wiem... tyle tylko ze w RAW mozna razdzialke zwiekszyc...
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RAW napewno lepszy, nie tylko możesz lepiej zmienić balans bieli. Ale także zdjęcia robione w Raw-ach są bardziej szczegółowe, więcej szczegółów można wycisnąć z aparatu. Jeśli nie wierzysz zrób dwa takie same ujęcia, jedno w Raw-ie drugie w jpg (najlepszej jakości) i porównaj cropy
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.