Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pytanie o RAW w C4000z

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pytanie o RAW w C4000z

Witam drodzy koledzy... Mam maly problem... wlaczylem ostatnio u siebie zapis w RAW w moim c4000... oczywiscie uzyskalem dwa pliki dwa JPGi... jeden wazy mniej a drugi wiecej... Teraz jest maly problem w czym to przekonwertowac... Sciaglem program olyraw2nef i nie wiem jak w nim to zrobic... Mozecie podac krok po kroku jak to w prosty sposob zrobic... I prosze o linki do jakich programikow lub wtyczek... Chce to otworzyc w PS CS1... Z gory dziekuje...
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Proszę zapozna się z Poradnikiem "Zastosowanie w C7xx zapisu w formacie RAW" powinno się wyjaśnic.
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age
    Proszę zapozna się z Poradnikiem "Zastosowanie w C7xx zapisu w formacie RAW" powinno się wyjaśnic.
    Powiem tak... Przeczytalem i niestety jak bylem juz pod koniec to wszystko mi sie pomieszalo... Wiec prosze o cos lopatologicznego... Twoj opis jest naprawde dokladny ale jak dla mnie laika za bardzo pogwatmany...

PS: Oki mam plik NEF i co dalej... Moze jakis plugin do PS??
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Potrzebny ci Camera RAW aby móc otwierać w PS pliki RAW. Można go zassać z supportu Adobe.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez seta_lp
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age
    Powiem tak... Przeczytalem i niestety jak bylem juz pod koniec to wszystko mi sie pomieszalo... Wiec prosze o cos lopatologicznego... Twoj opis jest naprawde dokladny ale jak dla mnie laika za bardzo pogwatmany...

PS: Oki mam plik NEF i co dalej... Moze jakis plugin do PS??
    Jeśli dobrze zrozumiałem to jednak udało się otrzymac raw-NEF, (co nie wynikało z pierwszej wiadomości), teraz już prościzna otwieramy go po ściągnięciu plugina do PS, a co dalej to w sieci pełno szczegółowych porad jak opracowac RAW w PS.
    Powodzenia

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam mam prosbe czy mogl by ktos mi podeslac jakis plik NEF bo chce sprawdzic czy w PS CS2 mi go otworzy bo z tymi moimi to chyba cos nie tak... Z gory dzieki...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    prosbe czy mogl by ktos mi podeslac jakis plik NEF
    mzoe tu cos bedzie Baza plików RAW z różnych aparatów
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Pliki z tej strony sciagaja mi sie jako tify wiec chyba nie o to mi chodzilo... ja potrzebuje NEF'ow... Chyba ze na stronie jest blad bo sciagam plik wazacy okolo6 MB a po otwarciu jest wielkosci znaczka pocztowego...

Edit: Oki stym juz sie uporalem mam nef... i dziala ekstra... Co jednak zauwazylem i nie wiem czy tak ma byc... Po kompresji moich plikow na NEF i zmianie ich na jpg (zmiana tylko rozszerzenia) jest dziwna sprawa... Te pliki ze stronki nawet w jpg daly sie podejrzec moje natomiast to dziwne szlaczki krzaczki i jakies inne wzorki... Czy tak ma wygladac plik z mojego c4000 po kompresji na NEF?

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Pliki z tej strony sciagaja mi sie jako tify wiec chyba nie o to mi chodzilo... ja potrzebuje NEF'ow... Chyba ze na stronie jest blad bo sciagam plik wazacy okolo6 MB a po otwarciu jest wielkosci znaczka pocztowego...

Edit: Oki stym juz sie uporalem mam nef... i dziala ekstra... Co jednak zauwazylem i nie wiem czy tak ma byc... Po kompresji moich plikow na NEF i zmianie ich na jpg (zmiana tylko rozszerzenia) jest dziwna sprawa... Te pliki ze stronki nawet w jpg daly sie podejrzec moje natomiast to dziwne szlaczki krzaczki i jakies inne wzorki... Czy tak ma wygladac plik z mojego c4000 po kompresji na NEF?
    Uwaga podstawowa:
    NEF nie zmieniamy na jpg poprzez zmianę tylko rozszerzenia. Zamianę NEF na JPG lub TIFF przeprowadzamy w odpowiednim programie do konwersji pliku formatu NEF (inaczej "moje natomiast to dziwne szlaczki krzaczki i jakies inne wzorki")np. jeden z wymienionych w cz. IV Poradnika "Zastosowanie w C7xx zapisu w formacie RAW".
    Najtaniej i najszybciej proponuję zainstalowanie najnowszej wersji UFraw 0.9.1 (Windows) do ściągnięcia ze strony autora http://ufraw.sourceforge.net/Install.html .
    Zwracam również uwagę że w programie przedkonwertera raw2nef (najnowsza wersja 0.15.2 lub lepiej raw2dng v0.16.6.2 http://e2500.narod.ru/news.htm.) należy dokonac poprawnych ustawień konfiguracyjnych w pliku setup - np. znacznik trybu zgodności ("Przy włączonym (–c key) dookoła kadru dodawana jest czarna ramka ") o pewnych aspektach pisałem w poradniku.
    Mimo wszystko proszę na spokojnie i uważnie przeczytac poradnik oraz podaną literaturę uzupełniającą.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ok widze ze zanardzo chyba nikt sie na tym nie zna... i nie potrafi mi pomoc... Wrzucam wam screen'y jak mam to ustawione i co mi potem wychodzi w PS CS2... I co wy na to??

Pomoze ktos czy eeee tam...??

1. RawWork

2. PS CS2