Zapraszam do obejrzenia i oceny moich zdjęć z 7 Rajdu Nikon.
Kilka klatek "na zachętę":
1.
2.
3.
4.
Oraz pełna galeria w serwisie autoklub.pl (60 zdjęć).
Pozdrawiam,
Zapraszam do obejrzenia i oceny moich zdjęć z 7 Rajdu Nikon.
Kilka klatek "na zachętę":
1.
2.
3.
4.
Oraz pełna galeria w serwisie autoklub.pl (60 zdjęć).
Pozdrawiam,
Grzesiek
Ładne.....pierwsza fotka najbardziej dynamiczna![]()
3jka mi się najbardziej podoba
hmm kurde a mi nigdy nie wychodzi aby tło było rozmazane a postać nie ;/ nigdy nie wiem jaką migawke dorwac bo albo wszystklo praktycznie ostre albo nic ;/
pieknie panoramowane na 1
Stec zawsze potrafil odleciec... jedyneczka super... szkoda ze nie wieksza na tapetke bym ja chcial... :P
C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100
Ale pięknie utrzymane panoramowanie na jedynce.Nawet napisy można przeczytać. Fota nie ma exifów, zdradź czas i długość obiektywu.
Ej, kolego. Jeszcze raz przyjrzałem się fotce. Chyba małe oszustwo. To nie panoramowanie, tylko rozmazanie tła w PSie. "Szprychy" w kołach powinny być rozmazane!!!!!!!
hehe racja Rafał ty to masz oko, a juz myslalem ze koles ma taka dobra rekeZamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
fotki 1 i 3 dopalane lampą? ( 1 raczej na pewno i 3 chyba też)
także jestem ciekaw exif'a
a swoją drogą - kurcze jakie czyste te autka
E-500 DZK +35 +FL-36 +70-300 E-30
Widzę, że niektórzy rzucają osądami, zanim przyjrzą się zdjęciu. Wiedzy w niektórych kwestiach też nieco brakuje - do Ciebie Rafał Czarny piję! Pochopne oskarżenia o oszustwo nie są miłe, ale rozumiem, że trochę Cię poniosło...
Dlaczego koła na zdjęciu nr 1 się nie "kręcą"? Elementarne: Czas 1/320s. + dopalenie lampą. Samochody miały tam prędkość w granicach 150-160 km/h, więc nawet przy tak krótkim czasie tło się rozmazało, natomiast błysk lampy "zamroził" obiekt na pierwszym planie. Więcej podobnych zdjęć jest w pełnej galerii do której dałem link.
rabi - fotka nr 1 jest dopalona lampą, 3 - nie.
seta_lp podaj maila i rozmiar pliku, jaki by Cię interesował - pomyślimy nad tą tapetką
v3 Można wyćwiczyć panoramowanie.
Zacznij od czasów w granicach 1/320-1/400 i sporej ogniskowej (powyżej 150 mm dla pełnej klatki). Oczywiście auto musi jechać szybko - okolica autostrady jest niezłym polem do treningu. Potem zjeżdżaj w dół z czasem i skracaj dystans. Im dłuższy czas - tym bardziej rozmyje się tło. Delikatnie naciskaj spust migawki - drgnięcie aparatu od naciśnięcia spustu widać na panoramowanym ujęciu.
Ważne jest też, żeby stabilnie stanąć i wykonać płynny, poziomy ruch. Im krótsza ogniskowa tym trudniej, bo "ciągnąc" aparatem za obiektem większość ludzi ma tendencję do wykonywania ruchu w kształcie bardzo spłaszczonej litery "U". Tak czy siak - ćwiczenia uczynią rękę pewniejszą.
Są magicy, którym wychodzi idealne panoramowanie na czasach nawet rzędu 1/20 s. - znajdź w Internecie zdjęcia Artura Byśka, znanego też jako speed555.
Exify, których się niektórzy domagają, tylko pierwszy nieco szerszy, reszta skrótowo:
1.
2. 1/800 s., f/5.6, 96 mmKod:Camera Make OLYMPUS IMAGING CORP. Model E-300 Image Exposure time 1/320 s F-number f/6.3 Exposure program Shutter Priority ISO speed ratings ISO 100 Metering mode Center weighted average Light source Fine weather Focal length 14 mm White balance Manual white balance
3. 1/160 s., f/9, 14 mm
4. chyba niepotrzebny exif
Aha - szkła, których używałem to 14-45 i 40-150.
Pozdrawiam,
Grzesiek