Kondensator trzeba wylutować, czy siedzi na wcisk ? Jak wstawiłeś tą baterię ? Lutowanie ?Zamieszczone przez jakol
Kondensator trzeba wylutować, czy siedzi na wcisk ? Jak wstawiłeś tą baterię ? Lutowanie ?Zamieszczone przez jakol
Zamieszczone przez Kayu
Korzystając z poradnika ze zdjęciami jak rozebrać aparat to naprawdę nic trudnego.
http://www.pbase.com/ociepka/750
Zdjęcia: Capacitor i Capacitor Removed
oraz treść wcześniejszej informacji
Można zastosować baterię BR 1225-1HDE o pojemność 45mAh (ma wyprowadzenia do lutowania), może ona utrzymać ustawione dane przez 375 dni przy wyjętych akumulatorkach z aparatu.
Jest to więcej niż potrzeba. Ta bateria jest większa od pierwotnego kondensatora i musi zostać przylutowana do pierwotnych kontaktów przewodami poprawnie zaizolowanymi aby nie doszło do zwarcia. Oczywiście są tańsze baterie ale bez wyprowadzeń do lutowania, próba przylutowania przewodów bezpośrednio do baterii skończy się wyciekiem elektrolitu i uszkodzeniem (chyba że posiada się klej elektroprzewodzący).
Można również zastosować jakąś mniejszą baterię litową np. CR1025 3V, którą po odpowiednim zaizolowaniu dwustronną taśmą klejącą można przykleić np. do mikroukładu ponad poprzednim miejscem umocowania kondensatora 0,2F (wyprowadzenia jak uwagi powyżej).
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
Czy istotna jest biegunowość bateryjki przy wlutowywaniu?
C-750, 16M + 128M xD Olympus, tuleja + UV King + dekielek
ojj, to wiem
chodzi o to czy na płytce (w miejscu wlutowania) jest zaznaczone + -.
nigdzie nie mogę doatać takiej małej bateryjki.
Na allegro brak, w Krakowie w sklepach brak - mają te większe fi= 20mm
Witam
Skąd wziąć taką baterię lub kondensatorek.
Ja mam pytanie skąd to wziąć zaniosłem sprzęt dla kolego okazało się że ta bateria ma około 5mm średnicy.
Proszę o pomoc
Tomek
zajrzyj do zegarmistrzów, oni handlują takimi drobnoustrojami
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Tak mam zamiar zrobić jutro odwiedzę zegarmistrzów i może coś znajdę.
A z drugiej strony to olympus gdyby nas choć trochę szanował to przyznał się do błędu i choć baterię podarował.
Normalnie tragedia.
Dzwoniłem i pisałem do serwisu nie powiedza jaka to bateria i nie sprzedadzą . A na moje zgryźliwe pismo odpowiedzieli że mogą dać mi zniżkę chyba około 100 zł o ile dobrze pamiętam z 550 zł na 450m zł. ( było to rok temu albo więcej )
Czy to normalne że takiej klasy sprzęt sypie się po 2-3 latach bo u mnie w takim okresie się posypało.
przecież jest wyżej napisane:
czyli nie szukajcie baterii tak małej jak ten kondensator, tylko zwykłych baterii CR1225 lub CR1025 i klej elektroprzewodzący żeby przykleić przewodziki do nich i przylutować w miejsce tamtego kondensatora.Ta bateria jest większa od pierwotnego kondensatora i musi zostać przylutowana do pierwotnych kontaktów przewodami poprawnie zaizolowanymi aby nie doszło do zwarcia. Oczywiście są tańsze baterie ale bez wyprowadzeń do lutowania, próba przylutowania przewodów bezpośrednio do baterii skończy się wyciekiem elektrolitu i uszkodzeniem (chyba że posiada się klej elektroprzewodzący).
Można również zastosować jakąś mniejszą baterię litową np. CR1025 3V, którą po odpowiednim zaizolowaniu dwustronną taśmą klejącą można przykleić np. do mikroukładu ponad poprzednim miejscem umocowania kondensatora 0,2F (wyprowadzenia jak uwagi powyżej).