Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Olek C750uz - nie pamięta ustawień

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Im wiecej czytam tym wiecej wiem

Cytat Zamieszczone przez caymer Zobacz posta
    przecież jest wyżej napisane:

czyli nie szukajcie baterii tak małej jak ten kondensator, tylko zwykłych baterii CR1225 lub CR1025 i klej elektroprzewodzący żeby przykleić przewodziki do nich i przylutować w miejsce tamtego kondensatora.
    Byłem w 2 sklepie specjalizującym się elektroniką . Dali mi taką dużą około 1,2mm co bez nóżek próba dospawania zgrzewarką bateria rowalona. Kupiłem kolejną z nóżkami ale bardzo duża około 1.4 mm. Kolega rozebrał stwierdził za duża. Terazm mam wymontowaną w ręku więc wiem czego chcę. Tylko nie znam się na tym 1220, 1225, 1025 czym sie różnią ?
    Dużo tam jest miejsca ? Jak duża się mieści ?
    Aha i skąd wiziąć ten specjalny klej elaktroprzewodzący?

Ale jestem zły na tego Olympusa.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oznaczeń baterii możesz zszukac na stronie producenta.
    Jak bateria za duża to popatrz gdzie możesz ją wcisnąć w innym miejscu i podłączyc przewodami.
    Metoda lekko niefachowa, ale często skuteczna.
    Powodzenia.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    1025 oznacza że ma 10 mm średnicy i 2,5mm grubości.
    1225 oznacza że ma 12 mm średnicy i 2,5mm grubości.
    Ja nie rozbierałem tego aparatu, choć miałem go przez kawałek czasu. Sprzedałem zanim efekt wystąpił. Ktoś kto jednak napisał ten poradnik widocznie to robił i dlatego zaleca zamontowanie baterii większej na kabelkach tam gdzie się upcha.
    Kleju też nie używałem w życiu, czytam po prostu to co piszą powyżej, a poniżej masz wyszukiwanie w allegro

http://www.allegro.pl/search.php?str...4%85cy&order=p

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bateria / kondensator olympus c-750

Cytat Zamieszczone przez caymer Zobacz posta
    1025 oznacza że ma 10 mm średnicy i 2,5mm grubości.
    1225 oznacza że ma 12 mm średnicy i 2,5mm grubości.
    Ja nie rozbierałem tego aparatu, choć miałem go przez kawałek czasu. Sprzedałem zanim efekt wystąpił. Ktoś kto jednak napisał ten poradnik widocznie to robił i dlatego zaleca zamontowanie baterii większej na kabelkach tam gdzie się upcha.
    Kleju też nie używałem w życiu, czytam po prostu to co piszą powyżej, a poniżej masz wyszukiwanie w allegro

http://www.allegro.pl/search.php?str...4%85cy&order=p
    Muszę się kogoś poradzoć co do tego kleju. Choć wcale n ie jestem do niego przekonany.
    I zapytać kolegę ile tam naprawdę jest miejsca. Czy wejdzie ta 12mm bateria jakby była z doklejonymi nóżkami.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

Jeśli był tam kondensator do podtrzymania pamięci to możesz tam wlutować któryś z tych :
    http://www.katalog.micros.com.pl/elm.php?kat=076089
    Są na wyższe napięcie 5,5V a nie na 3,3V ale to w niczym nie przeszkadza.Wada to trochę większe gabaryty.Są podane wymiary i może któryś da sie gdzieś wcisnąć i połączyć przewodami z płytką.Jeśli będzie miał mniejszą pojemność to krócej będzie podtrzymywał
    pamięć w aparacie. Ale jeśli aparat nie będzie leżał miesiącami bez podstawowego zasilania
    (akumulatorki AA ) to nawet mniejsza pojemność tego kondensatora będzie wystarczająca ,
    aby podtrzymać pamięć na czas ładowania akumulatorków i ich ponownego włożenia do
    aparatu.

Pzdr

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bateria kondensator olympus c-750

A czy nie lepiej zamiast baterii zastosować jakiś akumulatorek. np:
    ML1220-HJ1 15mAh 3,0V
    http://www.batimex.pl/towar.asp?idto...=393&menu2=394

tylko czy nie za mała pojemność ?
    Czy bateria nie uszkodzi sie poprzez jej ładowanie i rozładowywanie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Najbardziej zbliżone do oryginału znalazłem tu ale w Polsce jakoś nie dam rady znaleźć niestety.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    oto link
    http://www.dantona.com/catalog/3V-LI...NS::TABS/SANYO
    Ostatnio edytowane przez tototo30 ; 25.08.08 o 14:42 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

c-750

A oto co można znaleźć jak sie poszuka:
    http://www.batimex.eu/towar.asp?idtowaru=1734&menu2=394
    tylko dospawać nogi i jazda na całego.

Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tototo30 Zobacz posta
    A oto co można znaleźć jak sie poszuka:
    http://www.batimex.eu/towar.asp?idtowaru=1734&menu2=394
    tylko dospawać nogi i jazda na całego.
    Jesli w aparacie był kondensator do podtrzymania pamięci ,to on był ładowany z akumulatorków zasilających aparat.Po wyjęciu aku z aparatu ładunek zgromadzony w tym kondensatorze podtrzymywał dane zapisane w tej pamięci.Jeśli wstawisz w to miejsce
    baterię litową to mogą się dziać różne ciekawe rzeczy.Te baterie nie są przystosowane
    do ładowania a takie zjawisko wystąpi po włożeniu aku do aparatu.Lepszym rozwiązaniem
    byłby akumulatorek Ni-Cd lub Ni-Mh z włączonym szeregowo rezystorem ograniczającym
    prad ładowania tego akumulatorka.A najlepiej wsadzić tam kondensator typu Gold Cap .
    Te kondensatory służą właśnie do tego celu. Akurat Olek wybrał taki a nie inny sposób
    podtrzymania pamięci. A ładowanie baterii litowej nie przystosowanej do tego typu działań
    może skończyć się potrzeba zakupu nowego aparatu .

Pzdr

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

c-750

Mam zdanie podobne do przedmówcy.
    Nikt jak do tej pory nie pisał o konsekwencjach wstawienia baterii więc może jest oki.
    Za jakiś czas powiem bo dziś została wstawiona bateria.
    Ale myślę że to rozwiązanie tymczasowe.
    Czy waszym zdaniem dobrym rozwiązaniem byłoby wstawienie akumulatorka jaką podawałem wcześniej na stronie www.dantona.com
    http://www.dantona.com/catalog/3V-LI...NS::TABS/SANYO
    ostatnie pozycje.
    Czy wystarczy 5mAh ?

Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

W tym linku są baterie litowe,jest też kilka akumulatorków ale też litowych.
    Akumulatorki litowe wymagają specyficznych warunków ładowania.
    Próby ładowania ich byle czym można obejżeć w necie .
    Jedynie aku NiCd i NiMh z szeregowym rezystorem ograniczającym prąd mogą od biedy zastąpić ten kondensator.
    Dlaczego nie wymienisz tego kondensatora na nowy sprawny.Są dostępne i nie są aż takie drogie.Nie musi być identyczny .Napiecie pracy nie może być niższe od orginału .
    A pojemność też nie musi być identyczna .Wystarczy,że będzie zbliżona .Zmieni sie tylko trochę czas podtrzymania pamięci ale nie na tyle abyś nie zdążył wymienić rozładowanych akumulatorków.Olek wiedział co robi .Akumulatorki przy złych warunkach ładowania mogą się rozszczelnić ,a elektrolit zeżre tobie wnetrze aparatu.

Pzdr