Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: System fotometryczny?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

System fotometryczny?

System fotometryczny:
    Cyfrowy system pomiaru ESP. Pomiar punktowy. Pomiar wielopunktowy.
    Takie pozycje można wyczytać w specyfikacji Olympus 5050.
    O ile domyślam się co oznacza pomiar punktowy i pomiar wielopunktowy (zaczynam się dopiero interesować fotografowaniem, a póki co raczej teorią) to nie mam pojęcia co oznacza "cyfrowy system pomiaru ESP". Bardzo bym prosił o krótkie wyjaśnienie, jeśli komuś będzie się chciało poświęcić tej sprawie kilka minut.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    z instrukcji E-1

ESP: Aparat mierzy i oblicza oddzielnie poziom światła oraz różnice poziomu światła w centrum oraz w pozostałych częściach kadru. Tryb ten zalecany jest do fotografowania w warunkach, w których występują duże kontrasty pomiędzy centrum kadru a obszarami wokół niego, jak np. przy fotografowaniu obiektów podświetlonych z tyłu, lub takich, które są wyjątkowo jasno oświetlone.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dziękuję bardzo.
    Czym w takim razie rózni się pomiar wielopunktowy od tego ESP? W jakich warunkach należy korzystać z ESP a w jakich z wielopunktowego?
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria

Systemy DESP i Spot

Cytat Zamieszczone przez kreda
    Dziękuję bardzo.
    Czym w takim razie rózni się pomiar wielopunktowy od tego ESP? W jakich warunkach należy korzystać z ESP a w jakich z wielopunktowego?
    Pozdrawiam.
    Mam C4000Z. Kamera ta posiada dwa systemy AE (Auto Exposure), czyli mierzące oświelenie kadru i Automatycznie dobierające Ekspozycję, czyli parametry naświetlania:
    - system DESP (Digital Electro-Selection Pattern, co można określić w przełożeniu na nasze jako matrycowy pomiar naświetlania (Pattern = matryca) i cyfrowy (komputerowo przeliczany) dobór parametrów naświetlania, wynik pomiaru podlega tutaj złożonej obróbce przez procesor kamery;
    - punktowy system pomiaru światła, wynik pomiaru jest bezpośrednio przekładany na parametry ekspozycji.

Przypuszczam, że kamery z serii C5xxx maja takie same systemy pomiaru i doboru parametrów ekspozycji jak w C4000.

W pierwszym systemie kamera mierzy natężenie światła w kilkudziesięciu punktach kadru (np. w 64). Pole widzenia jest podzielone w kratkę na 64 prostokąty. Każdy prostokąt ma swój czujnik pomiaru natężenia światła. Program zawarty w kamerze zbiera te 64 wyniki i przyrównuje je do umieszczonych w pamięci wzorców oświetlenia (wzorce o małym kontraście pomiędzy polami, wzorce o dużym kontraście, o słabym oświetleniu, o silnym oświetleniu, itd.) Każdy wzorzec ma przyporządkowane optymalne dla niego parametry naświetlania. Następnie na podstawie zawartych kryteriów program dokonuje wyboru wzorca najlepiej pasującego do wyniku pomiaru i pobiera od niego parametry naświetlania - szybkość migawki i przysłony, ewentualnie czułość ISO, jeżeli czułość jest ustawiona na Auto.

Pomiar punktowy polega na pomiarze śwatła tylko w kółeczku o powierzchni powiedzmy około 5 % całego kadru, w środku pola widzenia. Wynik pomiaru nie podlega dalszej skomplikowanej obróbce, jest w prosty sposób przeliczany na parametry ekspozycji.

Pomiar matrycowy jest ustawiony jako domyślny w C4000 i firma oraz fachowcy zalecają go używać w pierwszej kolejności.

Pomiar punktowy należy stosować przy zdjęciach pod światło, tam gdzie dużą powierzchnię kadru zajmuje np. niebo, a ta na której nam zależy, jest stosunkowo ciemna, np. portret pod światło - na tle jasnych chmur, ciemny kadłub statku w jasnym otoczeniu, wzgórza z ciemnym lasem z udziałem jasnego nieba, obiekt w jasnym pomieszczeniu z jasnymi oknami w tle, łabędż na wodzie, itd. Wtedy nawet pomiar matrycowy nie daje sobie rady (przynajmniej w C4000). Należy przejść w tryb pomiaru punktowego i skierować środek celownika na to ciemniejsze (lub jaśniejsze, jak w przypadku łabędzia), ważne dla nas miejsce. Po wciśnięciu częściowym spustu migawki zostaną dokonane dwie rzeczy - ustawienie parametrów naświetlania i ostrości. Następnie można skadrować widok wedle życzenia przytrzymując stale wciśniety wpust (parametry naświetlania zostaną zafiksowane i skierowanie osi obiektywu na jaśniejsze miejsce niczego nie zmieni) i wreszcie docisnąć go do końca. Zdjęcie będzie wykonane z naświetleniem uwzględniającym ciemniejsze strefy kadru. Jeżeli to interesujące nas ciemniejsze (lub jasniejsze) miejsce znajduje się w środku kadru, to nie ma potrzeby wykonywania powyższych łamańców, tylko należy w prosty sposób wciskać 2-stopniowo spust migawki.
    Oba systemy maja swoje wady i zalety.
    Podstawową wadą systemów pomiaru światła wogóle jest to, że mierzą one tylko natężenia światła, a nie uwzględniają kolorów. Widzą one obiekt fotografowany tak samo, jak pies - tylko w odcieniach szarości. Pewne kolory wydają się dla systemu pomiarowego jaśniejsze lub ciemniejsze niż dla matrycy rejestrującej zdjęcie.
    System matrycowy ma tę zaletę, że jest częściowo inteligentny, ale nie aż tak, żeby uwzględnić mnogość sytuacji fotograficznych spotykanych w praktyce.
    System punktowy ma te wadę, że wymaga decyzji fotografa, na jaką część kadru ma nakierować oś obiektywu. Fotograf powinien mieć jakieś minimalne doświadczenie w stosowaniu tego rodzju systemu - musi go wypraktykować - nie można tego się nauczyć teoretycznie.
    Aby zrekompensować te niedogodności, w kamerach przeznaczonych dla ambitnych znajduje się system korekcji ekspozycji, czyli naświetlania. Termin korekcja oznacza tu poprawkę naświetlania (in plus lub in minus) w stosunku do parametrów wybranych przez kamerę. Fotograf może obejrzeć pierwsze wykonane zdjęcie w trybach P, A lub S i dokonać poprawki w następnym. W kamerach typu Camedia znajduje się bardziej zaawansowana funkcja służąca do tego celu - bracketing. Fotograf może wykonać kilka (3 lub 5 zdjęć) w z góry wybranym szeregu korekcyjnym, np. -2 EV, -1 EV, 0 EV, +1 EV, +2 EV i spokojnie przeanalizować wyniki w domu.
    Pomiar matrycowy i korekcje mogą załatwić bardzo znaczną większość tematów fotograficznych.
    Pomiar punktowy przydaje się bardzo w fotografii makro, szczególnie w dużych zbliżeniach, gdy obiekt jest stosunkowo mały, a zależy nam na bardzo dokładnej ekspozycji. Tutaj zwykle dużą rolę grają także funkcje korekcji naświetlania.
    Pozdrawiam, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Serdeczne dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Nurtuje mnie jednak nadal jedna rzecz. czy jest jakaś różnica między pomiarem ESP a pomiarem wielopunktowym.
    Wycinek specyfikacji Olympusa C5050 :
    Metering System igital ESP Multi-Pattern Meter, Spot meter, Multi-point spot.
    Czy to oznacza że są trzy możliwości pomiaru?
    I czym w takim wypadku różni się tem matrycowy (ESP) od wielopunktowego (Multi-point spot).
    Chyba, że ja nie rozumiem tej specyfikacji i po prostu są tylko dwie opcje: wielopunktowy i punktowy.
    Proszę jeszcze o odrobine wyrozumiałości dla laika i kilka słów odpowiedzi.
    Dzięki. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    TRyb Multi-point jest odmiana trybu spot, w któej kamera pełni rolę swiatłomierza. Uzytkownik najpierw musi wejść w tryb multispot (jest to dość skomplikowana sprawa), musi przypisać do przycisku Custom opcję AELock (fiksowaniem pomiaru). Nastepnie kieruje srodek pola widzenia (obszar zawarty pomiędzy 2-ma kwadratowymi nawiasami) na pierwszy wybrany punkt przyszłego kadru. Kamera dokonuje natychmiast pomiaru punktowego. Nastepnie nalezy wcisnąć Custom, co wprowadza wynik pomiaru do pamięci. Następnie uzytkownik kieruje środek celownika na drugi wybrany punkt, kamera dokonuje pomiaru, wciśnięcie Custom wprowadza wynik do pamięci. W ten sposób można zebrać pomiary z od jednego do ośmiu punktów przyszłego kadru zdjęciowego. Na dole ekranu wyswietla się przez cały czas poziomy ciąg kropek - pasek luminacji z wędrującym nad nim suwakiem w kształcie trójkąta. Pasek ten jest swojego rodaju skalą pomiarową światłomierza punktowego, jakim jest aparat w tym trybie. Położenie trójkąta na pasku wskazuje na natężenie światła w punkcie, na który jest aktualnie nacelowany obiektyw (właściwie nie jest to punkt, a bardzo mały obszar). Na zakończenie należy wcisnąć i przytrzymać Custom przez więcej niż 1 sek. Kamera obliczy średnią, na ekranie pojawi sie słowo Memo.
    Teraz dopiero mozna wykonać zdjęcie. Kamera naświetli je według średniej obliczonej z wielu indywidualnych pomiarów punktowych, stąd nazwa Multispot.
    Trybu tego używa się w sytuacjach bardzo wyrafinowanych - wtedy, gdy fotograf chce naświetlić zdjęcie wg pomiarów luminacji w kilku wybranych punktach. Dla kamery każdy punkt obrazu jest źródłem światła, luminuje - wysyła światło. Luminacja tych punktów decyduje wtedy o ekspozycji, pozostałe części kadru nie są uwzględniane.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wielkie dzięki.
    Teraz wszystko jest jasne.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    odnosnie tego AELock:
    Najlepiej uzywac tego gdy fotografujemy obiekty o duzym kontrascie np jakies osoby na tle bardzo jasnego nieba ktore zajmuje znaczna czesc na zdjeciu lub (akurat mialem taki przypadek) slonce odbijalo sie od jasnego ubrania osoby i gdy byla ona w centrum aparat automatycznie bardzo sciemnial zdjecie.
    Nie wiem czy zle zrozumialem ale gdzies wydawalo mi sie byl pomysl by zrobic tak ze kierujemy aparat na inny obiekt i wciskamy do polowy spust. Nalezy pamietac ze ustawia nam to takze ostrosc !!! Gdy tak zrobimy moze byc maly problem z ostroscia (moze nie bedzie to wielka roznica ale po co robic tak jak mozna latwiej i hmmm lepiej). Wykorzystamy do tego ten sprytny AElock. Pozwala nam to wybrac do 8 punktow (w c-4000) i liczy srednia. Tak wiec zamiast wybierac ich az 8 wybierzemy sobie powiedzmy 1. Srednia z 1 punktu ma wartosc tego punktu (oczywista sprawa) wiec ustawienia swiatla beda takie jakie chcemy a dodatkowo ostrosc ustawi sie na punkt jaki nas interesuje.
    Wielokrotnie korzystalem juz z takie sposobu i zdjecia wychodzily znacznie lepsze niz przy ustawieniach automatycznych

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    Częściowe wciśnięcie spustu migawki wprowadza kamerę w tryb AELOCK, czyli fiksuje ustawienia naświetlania (przysłonę i migawkę) oraz także fiksuje wynik ustawienia ostrości. Samo przypisanie trybu AELOCK do przycisku CUSTOM nie pozwala obliczać średniej z kilku pomiarów. Aby to uzyskać, należy wprowadzić kamerę w tryb zwany MULTIMETERING lub MULTISPOT w sposób następujący:
    1) Przypisać do przycisku CUSTOM tryb AELOCK poprzez wybranie w menu SETUP opcji CUSTOM BUTTON, kliknięcie prawą strzałką i wybranie AE LOCK, a następnie zatwierdzenie - OK, OK.
    2) Wybrać przyciskiem AE/MACRO (przez kolejne wciskanie) tryb SPOT AE (prostokąt z kropką w środku). Domyślnie jest ustawiony tryb DESP - matrycowy (prostokąt z kropką w środku + kwiatek symbolizujący tryb makro + OFF, co oznacza, że tryb pomiaru światła SPOT oraz tryb zdjęciowy MACRO są wyłączone.
    3) Dopiero następne wybranie opcji MULTIMETERING (w C4000) lub analogicznej (MULTIPOINT?) w C5050, w menu CAMERA tworzy okno trybu, w którym można dokonać wielu pomiarów (a także tylko jednego pomiaru), z których aparat będzie obliczał średnią, w sposób opisany przeze mnie powyżej, przy czym w czasie pomiarów uzytkownik nie ingeruje w ustawienie ostrości. Po zakończeniu pomiarów (CUSTOM>1 sek) wciska się spust i zachodzi ustawienie ostrości, ale parametry naświetlanie nie zostają zmienione, są ustawione na podstawie obliczonej średniej.
    Pozdrowienia, TJ