Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: strajk bezdomnych

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

strajk bezdomnych

kilka dni temu, na warszawskim Ursynowie strajkowali bezdomni. Bronili likwidowanego skupu, bronili swojego jedynego źródła utrzymania, bronili prawa do życia... Wobec ich determinacji trudno pozostać obojętnym. Esencją tego zdjęcia ma być postać mężczyzny w tle, przypadkowego przechodnia...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p9067912_152.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	49,9 KB
ID:	320  
    juka

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    mocne.. trochę inaczej bym może z GO pokombinował.. za mało jest wydobyty ten przechodzień, jeśli to on ma byc esencją.. ten pierwszy pan też jest zbyt rozmazany z drugiej strony.. jakos tak.. ani jedno ani drugie niewyeksponowane..

ale fota mocna.. cholernie mocna. gratuluję

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    zryte chlopaki sa, trzeba przyznac, ale foto cos mna nie targa.
    pan z prawej z przycietym policzkiem w bezsensowny sposob (ja albo tne zdecydowanie albo staram sie komponowac w calej okazalosci.) gostek w okularach+czapka z daszkiem niby tworzy tlum, ale psuje zdjecie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Scena przedstawiona na fotce jest trochę rozstrzelona tematycznie. Twarz osoby na pierwszym planie z powodu fragmentaryczności ujęcia i nadmiernej nieostrości (widać tylko wyjątkowo wysokie zuzycie na niej) jest słabo wymowna, mimo to dominuje na fotce. Nie kojarzę jej z niczym i gdyby nie sugestia podana w tytule, to bym nie wiedział, co autor chciał powiedzieć. Osoba po prawej tez nie bardzo dużo ma wydźwieku na twarzy, nawet osoba ta nie wygląda mi na bezdomnego - ot, zwykły ziomal.
    Jak się okazuje, to następny gościu - ten w głębi jest mocna wskazówką, ale to dotarło do mnie dopiero po zapoznaniu sięz interpretacją autora.
    Jesli chodzi o tytuł, to samo pojęcie "strajk bezdomnych" jest wewnętrznie sprzeczne - przecież oni strajkują permanentnie i nie ważne jest, czy to los za nich postanowił, czy sami sie skazali na to. Na fotce nie widzę wyraźnie dramatu związanego z sytuacją strajkową poza śladami intensywnych przeżyć na twarzy pierwszoplanowej osoby i poza tym, że dwóch patrzy w zaaferowaniu w jedna stronę.

Pzdr, TJ

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Jesli chodzi o tytuł, to samo pojęcie "strajk bezdomnych" jest wewnętrznie sprzeczne - przecież oni strajkują permanentnie
    nic bardziej błędnego!
    Tak silny przejaw aktywności skrajnie zmarginalizowanego środowiska to prawdziwa rzadkość... stan bezdomności nie jest żadnym sprzeciwem ani buntem.

komentarzy dotyczących zdjęć nie komentuję - każdy ma prawo, choć szkoda, że nie zrozumiany pomysł kadru innego niż wszystkie wyświechtańce

pozdrawiam gorąco
    juka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    juka,
    1) Czy mógłbyś wyjaśnić , na czym polega strajk bezdomnych?

2) Nie zrozumiałem pomysłu Twojego i gdyby nie tytuł i Twoje sugestie, to bym sądził, że zdjęcie może przedstawiać wszystko, tylko nie strajk bezdomnych.

Pzdr, TJ

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    juka,
    1) Czy mógłbyś
    Tadeuszu wyjaśniam po pierwsze, że odmiana brzmi ta juka, a nie ten juka - jestem kobieta
    a merytorycznie - "Bronili likwidowanego skupu, bronili swojego jedynego źródła utrzymania, bronili prawa do życia...". Warto wiedzieć, że istnieje grupa bezdomnych żyjąca poza schroniskami i noclegowniami. To ludzie, którzy nie korzystają z żadnej zewnetrznej pomocy, są samodzielni. Żyja tylko z tego co znajdą na śmietniku, który nie bez przyczyny nazywają Peweksem. Likwidacja skupu spowoduje utrate przez nich jedynego źródła utrzymania. Czy teraz sprzeciw, walka i determinacja są zrozumiałe?

pzdr
    juka

excel
    Gość
    I ja myslalem, ze jestes ON. Panowie "dka" - rownie dobrze moglby byc ONA, Radio Erewan - ONO?, mam nadzieje, ze nie.
    Poruszylas bardzo na czasie temat spolecznego balaganu, jakie wniosly ze soba ustrojowe burze konca ub. wieku. Temat - rzeka. Czy akurat likwidacja skupu - miejsca tolerancji zlodziejstwa, cwaniactwa i zle pojetej solidarnosci, jest rzecza tak zla, warto by sie zastanowic.
    Wracajac do Twojej fotki, mimo usilnych staran nie udalo sie Tobie jednak przekazac mnie - widzowi, panujacego tam napiecia, determinacji i beznadziei, w jakiej ci ludzie zyja, a z powodu zamkniecia punktu skupu lupow pochodzacych z wlaman (najczesciej takie jest zrodlo pochodzenia "towarow"tam sprzedawanych, niestety) pogorszenia sie warunkow ich "wegetacji". Szkoda, byc moze trzeba bylo inaczej podejsc do zbiorowiska, byc moze pierwszoplanowy uczestnik "demonstracji, nie powinien byc za mgla, a w calej krasie pokazany. Byc moze, Ty wiesz najlepiej, bo widzialas cale zajscie.

Zycze powodzenia przy nastepnym podejsciu, a juz na pewno wtedy, kiedy ta strona narodzin polskiego kapitalizmu ma miec szczegolny wydzwiek.

pozdrawiam,
    excel

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Excel - przedstawiłeś całkowicie błędną i krzywdzącą diagnozę skupowego mechanizmu, swiadcząca o tym, że nie masz o zjawisku "życia na fajansie" zielonego pojęcia. Moja riposta ostra, bo postapiłeś pochopnie, wypowiadając się w tak delikatnym temacie w sposób autorytarny z pewnością nieuprawniony...

do wszystkich prośba - komentujcie proszę lub nie... zdjęcie, oszczedzając skrotowego przedstawiania doagnozy polskiej biedy

pzdr
    ona
    juka

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez excel
    Panowie "dka" - rownie dobrze moglby byc ONA, Radio Erewan - ONO?, excel
    no gratulacje Holmsie.. a przypisane im zdjęcia to z pewnoscią taka zmyła... eh
    juka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów