Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Stabilizacja obrazu w E systemie

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No i niestety jest to niezbyt pomyślna informacja, bo tryb drugi jest znacznie wydajniejszy od pierwszego... Oczywiście jeśli trzeba, to lepsza jakakolwiek stabilizacja niż jej brak... ale wrażenie niedosytu zostaje... Szczególnie jeśli wyda się kasę na coś co nie w pełni współpracuje (w końcu w cenie są oba tryby ).
    Wcześniej miałem Panasłonika FZ20 i muszę przyznać, że stabilizacja działała przednie... jak miałem dobry dzień to i ekwiwalent 432mm utrzymałem na 1/25 a przy 1/50 prawie zawsze było ostro. Inna sprawa, to taka, że nie każdemu ręce tak samo "chodzą" i nawet jeśli drżą często ale z małą amplitudą to tryb peirwszy może się okazać tak samo skuteczny jak drugi.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Wcześniej miałem Panasłonika FZ20 i muszę przyznać, że stabilizacja działała przednie... jak miałem dobry dzień to i ekwiwalent 432mm utrzymałem na 1/25 a przy 1/50 prawie zawsze było ostro. Inna sprawa, to taka, że nie każdemu ręce tak samo "chodzą" i nawet jeśli drżą często ale z małą amplitudą to tryb peirwszy może się okazać tak samo skuteczny jak drugi.
    Nie ekstrapolował bym doświadczeń z małpką na lustrzankę. Jak działa Mega OIS Leicy dowiemy się z testów. Czy FZ20 ma stabilizowane szkło czy matrycę?

Pzdr
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    RadioErewań FZ20 ma stabilizowane szkło - to nota bene ten sam system stabilizacji (MEGA O.I.S.) co w szkle 14-50 (obiektyw w FZ20 też był sygnowany przez Leic'ę). Tak więc zasada działania (nawet dwa tryby itp.) jest identyczna, bo to ten sam system. Ale powtarzam to z trybem 2 (stabilizacja w momencie naciśnięcia migawki) uzyskiwałem lepsze rezultaty.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    RadioErewań FZ20 ma stabilizowane szkło - to nota bene ten sam system stabilizacji (MEGA O.I.S.) co w szkle 14-50 (obiektyw w FZ20 też był sygnowany przez Leic'ę). Tak więc zasada działania (nawet dwa tryby itp.) jest identyczna, bo to ten sam system. Ale powtarzam to z trybem 2 (stabilizacja w momencie naciśnięcia migawki) uzyskiwałem lepsze rezultaty.
    Ja mam doświadczenia tylko z VR/IS. Jedyny problem to zużycie prądu. Stabilizacja szkłem żre prąd. VR i IS włączają się po wciśnięciu do połowy spustu migawki. Obraz na lustrze nieco skacze kiedy ruszają żyroskopy/aktuatory czy jak to zwał.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Dla uściślenia - tak to szkło ma stabilizację, lecz z olkiem działać będzie tylko w mode 1 (czyli stabilizacja cały czas). Mode 2 jest niedostępny (stabilizacja tylko w momencie naciśnięcia migawki - wydajniesza niż Mode 1). Mozliwe, że z E-330 działa też Mode 2 ale wszystkie wcześniejsze na pewno tylko z trybem 1.
    Nie chodzi tu o wydajnosc lecz o pobor pradu.
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chomsky - że więcej prądu żre to też... ale jest też mniej wydajna (z prądem to sobie można poradzić kupijąc kolejną bateryjkę, z wydajnością już nic nie zrobisz). Dzieje się tak dlatego, że przy stałej stabilizacji nigdy nie wiesz w jakim punkcie znajduje się szkiełko stabilizujące w chwili naciśnięcia spustu. Być może właśnie w chwili naciśnięcia spustu jest w swoim skrajnym położeniu w jakimś kierunku i już bardziej w tym kierunku się nie przesunie... wówczas jeśli akurat trafi się wibracja kierująca je dalej (gdzie ono biedne iść już nie może) to nici ze stabilizacji. W przypadku trybu drugiego (oprócz tego, że żre mniej prądu) szkiełko stabilizowane zawsze startuje od swojego neutralnego położenia i tym samym "ma miejsce" na maksymalne przesunięcia w każdą stronę. Dlatego tryb drugi jest wydajniejszy (no i przy okazji mniej prądożerny )

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W sumie jeżeli Panas podzielił się patentem stabilizacji wzamian za podgląd na żywo to super... Jednak chyba Olympus będzie miał stabilizacje na matrycy (lustrzanki), a nie w szkłach. Powód: Zuiko 300mm bez stabilizacji to nie obiektyw na te czasy, patrząc na Canona, który ma prawie wszystkie "L-ki" ze stabilizacją
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"