Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Lampa Fl36

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    TTL AUTO

Niestety nie posiadam E-500, ale chyba domyślam się, że chodzi Ci o redukcję czerwonych oczu. Tryb ten działa przy każdym ustawieniu lampy - włącza się go w aparacie. U mnie działa bez problemu, tylko że uważam go za zupełnie nieprzydatny. Primo: po takim stoboskopie, wszyscy się krzywią i od Ciebie odwracają.
    Zgadzam się w 100% z tym, że takie stroboskopowe błyski przed wyzwoleniem migawki są wyjątkowo przykre dla fotografowanych osób. Nie raz mi się oberwało jak pobłyskałem tak komuś po oczach. Bardzo nieprzyjemna sprawa. Niemniej z FL-36 takich błysków uzyskać mi się nie udaje. W E-500, aby włączyć tą funkcję z wbudowaną lampą trzeba ustawić w Menu aparatu "AF illuminator" na "ON". Działa to bez problemu. Zapinam FL-36, włączam tryb "FP TTL AUTO" i przedbłysków stroboskopowych brak. Wystarczy jednak, że założę tą lampę na E-20 i przedbłyski stroboskopowe działają. Czyli lampa może, ale wychodzi na to, że w tandemie z E-500 jakoś to nie działa. Nie to, że mi tego brakuje, tylko zastanawia mnie fakt, że powinno działać, a nie działa.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Potestowałem trochę mojego Olka i FL-36.

Okazało się, że funkacja "AF illuminator" włącza w każdym trybie (AUTO, MANUAL, TTL AUTO, FP TTL AUTO, FP MANUAL) włączenie emisji oświetlenia pomocniczego AF. Wówczas lampa, kiedy obiekt jest ciemny lub bez kontrastu wspomaga pracę AF i emituje czerwone oświetlenie w kształcie trzech prążkowanych, poziomo ustawionych kół.

Dziwne jest to, że ani w instrukcji do FL-36 jak i do E-500 nie znalazłem ani słowa o takim zachowaniu się body z włączoną opcją "AF illuminator" i zewnętrzną lampą (w tym przypadku FL-36).

Reasumując, zamiast przedbłysków stroboskopowych włączanych przez opcję "AF illuminator" w przypadku lampy zewnętrzej FL-36 dostajemy emisję oświelenia pomocniczego AF. Ktoś zatem zdecydował za użytkowników. Wygląda to trochę na niedopatrzenie ze strony producenta. Lampa ma możliwość przedbłysków stroboskopowych, ale mając E-500 nie można z tego skorzystać. W pewnym sensie wbudowana lampa ma więc przewagę, bo to działa. Może w kolejnej wersji firmware to poprawią?

Ciekawe czy w przypadku FL-50 i E-500 jest podobnie?
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    @Aureus

Tak to własnie działa.

AF Illuminator to jedna funkcja realizowana na dwa sposoby. Jeśli lampa jest odłączona - E-500 wspomaga AF tym co ma, czyli wbudowanym flashem. Po podłączeniu kompatybilnej lampy zewnętrznej (przy włączonej w jej menu opcji AF Ill.) zastępuje ona błyski flasha wbudowanego czerwonym wzorem wyświetlanym przy pomocy diod LED. Jest to sporo skuteczniejsze od błyskania lampą, gdyż funkcjonuje nawet na pozbawionych kontrastu powierzchniach (wyświetlany wzór zapewnia różnicę kontrastu dla systemu AF). W przypadku FL-50 będzie dokładnie tak samo.

Red Eye Reduction to błyski co prawda bardzo podobne do wspomagania AF lampą wbudowaną ale służące zupełnie czemu innemu - zwężeniu źrenic fotografowanej osoby by zmniejszyć odbłyski oczu.

Zassałem sobie instrukcję do E-500 - aby włączyć "czerwone oczka" musisz ustawić ikonę oka w menu pod pozycją flash mode.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    dzieki przyznam sie, choc nie wiem czy to wielki zaszczyt, ze imponujesz dla mnie wiedza.. a przedewszystkim sposobem jej prezentowania
    Zaskoczeniem dla mnie byl sposob dzialania FP, gdzie mozna wiecej o tym poczytac? Kiedys widzialem manuala FL-50 - ale nie bylo chyba to az tak opisane..
    Dzięki - staram się pisać zrozumiale

W manualu niestety nie ma nic o zasadzie działania. Wynalazek FP jest już nieco leciwy i wywodzi się jeszcze z lat 50-tych, kiedy to opracowano żarówki błyskowe o przedłużonym czasie świecenia. Problem z synchronizacją przy migawkach szczelinowych (najczęsciej stosowany typ w lustrzanakch, prócz np. Nikona D50) polega na tym, że tylko przy czasach długich istnieje chwila, w której migawka otwiera się w pełni. Przy czasach krótkich migawka ta działa na zasadzie przesuwającej się szczeliny - oświetlenie jednym błyskiem całej klatki jest wtedy nie wykonalne. Myślę, że załączony obrazek tlumaczy różnice. Wyobraź soebie tylko, że ten "pseudo-ciągły" błysk w trybie FP (HSS) jest złożony z wielu bardzo krótkich błysków.

Ciekawy jest wpływ trybu FP na fotografowanie szybko poruszających się obiektów, można o tym poczytać tu: http://webs.lanset.com/rcochran/flash/hss.html
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hss_183.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	34,6 KB
ID:	328  
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mozesz pochwalic sie jak spisuje sie uchwyt zasilajacy?
    [edit] wlasnie zobaczylem, ze montuje sie go na prawo od aparatu , ja mam lampe po lewej spust jest przeniesiony - szkoda ze nie ma tam rolek .
    FP-1 jest nieco ciężki i na dłuższą metę nieco nieporęczny. Można go zamontować również z lewej strony - możesz wtedy trzymać aparat oburącz i kontrolki aparatu są dostępne normalnie, a dodatkowy spust migawki masz pod kciukiem lewej ręki

Ładowanie jest dużo szybsze - w praktyce można wykonać zdjęcia seryjne w trybie TTL AUTO w bardzo ciemnym pomieszczeniu (powyżej 12 nie sprawdzałem ze wględu na pojemnośc bufora w E-1).

Głowica lampy jest obracana o ok. 270 stopni. Możliwa jest także regulacja wysokości lampy przesunięciem gripa względem szyny mocowanej pod aparatem. Zamocowanie lampy nierównolegle do osi obiektywu pozwala na inną kompozycję oświetlenia. Można też w ogole zdjąć grip z szyny i trzymać go w ręce - przydatne do fotografii makro przy aparacie zamocowanym na statywie.

Do FP-1 można dołączyć dodatkowo zestaw wysokiego napięcia (np. SHV-1), który jeszcze bardziej przyspieszy ładowanie.

Szkoda, że nie można użyć gripa jako zasilania przy lampie zamocowanej do aparatu (np. mocując FP-1 przy pasku jak SHV-1) - Olympus nie oferuje odpowiedniego kabla (muszę sam sobie dorobić ).

Uwaga dla kupujących - kable do wyzwalania migawki i połączenia z lampą należy dokupić osobno - nie ma ich w zestawie! Bez nich niestety nic nie działa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam pytanie wynikające zapewne z mojej niewiedzy.
    Lampa FL-36 podpięta do E400 i gdy pracuje w trybie TTL pojawiają się wyraźnie niedoświetlone zdjęcia. Stojąc w tym samym miejscu zmieniam tryb pracy lampy na AUTO i zdjęca wychodzą OK.
    Z czym związany jest ten problem? Zauważyłem już że w trybie TTL musi być ustawiona opcja ISO AUTO.
    Dodam tylko że wszystkie zdjęcia robione przy pomiarze ESP.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    Mam pytanie wynikające zapewne z mojej niewiedzy.
    Lampa FL-36 podpięta do E400 i gdy pracuje w trybie TTL pojawiają się wyraźnie niedoświetlone zdjęcia. Stojąc w tym samym miejscu zmieniam tryb pracy lampy na AUTO i zdjęca wychodzą OK.
    Z czym związany jest ten problem? Zauważyłem już że w trybie TTL musi być ustawiona opcja ISO AUTO.
    Dodam tylko że wszystkie zdjęcia robione przy pomiarze ESP.
    Generalna zasada jest taka, że im większe ISO, tym większy zasięg błysku. Zrób taki test: wykonaj kilka zdjęć przy ISO 100-400 a potem ISO AUTO i porównaj, które jest najbliżej tego ustawionego na AUTO. Ja bym stawiał na 400 ... Ja robiłem testy z FL-50 ustawioną na TTL i AUTO i wyszły mi pewne różnice, aczkolwiek nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego ... Ostatnio było trochę wątków o używaniu flasha - poczytaj, a przynajmniej w części rozwieją się Twoje wątpliwości
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    Lampa FL-36 podpięta do E400 i gdy pracuje w trybie TTL pojawiają się wyraźnie niedoświetlone zdjęcia. Stojąc w tym samym miejscu zmieniam tryb pracy lampy na AUTO i zdjęca wychodzą OK. Z czym związany jest ten problem? Zauważyłem już że w trybie TTL musi być ustawiona opcja ISO AUTO. Dodam tylko że wszystkie zdjęcia robione przy pomiarze ESP.
    W trybie AUTO lampy pomiar swiatla jest realizowany wylacznie czujnikiem na lampie, niezaleznym od pomiaru TTL aparatu - stad roznice. W TTL nie musi byc ustawione Auto ISO. Niedoswietlenie moze wynikac z tego, ze lampa nie ma dostatecznie duzo mocy (tryb AUTO nie uzywa przedblysku pomiarowego i ma dostepne nieco wiecej swiatla), albo ESP naswietla na specyficzny punkt (np. jezeli w kadrze jest element wyraznie lepiej odbijajacy swiatlo to ekspozycja zostanie ustawiona na niego). Sprobuj przelaczyc na pomiar CW (centralny wazony) i pobawic sie korekcja sily blysku kolkiem na lampie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    pewnie w centrum kadru jak i w polu pomiarowym lampy był jasny obiekt i TTL aby nie przepalić białego ogół nie doświetlił a auto nie jest takie wrażliwe na biel i dlatego tak się dzieje.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    a ja mam pytanko - FP TTL AUTO vs TTL AUTO, w przypadku czasow w ktorych aparat wyrabia sie z synchro (powyzej 1/160) jest jakas roznica? Czy mozna wlaczyc FP TTL AUTO i zapomniec o innych trybach ?
    Jeśli tylko wystarczy Ci zasięgu flasha, który w trybie FP ZNACZNIE SPADA, to możesz używać lampy w ten sposób.

Czas ładowania lampy w FP TTL jest dłuższy w porównaniu do TLL ze względu na większą moc traconą podczas błysku dla uzyskania takiego samego efektu. Wynika to z zasady działania trybu FP - błysk zasadniczy składa się tam z serii bardzo szybkich błysków rozpoczynanej jeszcze przed otwarciem migawki, a zakańczanej po jej zamknięciu. W trybie pełnej synchronizacji TTL AUTO błysk ten jest pojedynczy.
    hmmm, do tej pory myślałem, że tryb FP TTL AUTO jest realizowany przy czasach krótszych niż 1/180 sek. a w czasach do 1/180s lampa błyska normalnie a więc jak w TTL AUTO, nawet wówczas jak FP TTL AUTO jest ustawiony. Tak by było logicznie i rozsądnie z punktu widzenia zarządzania energią bo przecież przy czasie do 1/180 sek. ów ciągły błysk - FP nic nie wnosi... Jak się mylę to proszę o sprostowanie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook