To by się zgadzało dlaczego trudno czasem powtórzyć efekt niedoświetlenia. A czy w trybie ESP biała suknia pani młodej może aż tak zaważyć, że zdjęcie jest takie jak w trybie AUTO ale z korekcją -1EV ?Zamieszczone przez siwyjohn
To by się zgadzało dlaczego trudno czasem powtórzyć efekt niedoświetlenia. A czy w trybie ESP biała suknia pani młodej może aż tak zaważyć, że zdjęcie jest takie jak w trybie AUTO ale z korekcją -1EV ?Zamieszczone przez siwyjohn
Jest to możliwe. Dlatego ekspozycję czasami trzeba zablokować punktowo na odpowiednim obiekcie (pomiar SPOT + AEL).Zamieszczone przez MichalS
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Niestety nie jest to aż takie sprytne - po ustawieniu FP TTL błysk jest zawsze tego typu - lampa nie dopasowuje trybów swej pracy do bieżących czasów migawki. A szkoda - taki tryb adaptacyjny byłby bardzo wygodny. Dziwię się, że jeszcze nikt na to nie wpadł...Zamieszczone przez ktotek
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Zawsze staram się, by moje posty wyglądały porządnie, ale nie przesadzjamy z pedanterią - odpowiadałem na dwa różne pytania. To tak jakbym Ci teraz wypomniał brak wielkich liter na początku zdania...Zamieszczone przez rodia
By oszczędzać akumulatory - błysk FP składa się z wielu pomniejszych błyśnięć i wymaga większej energii. Działanie miałoby polegać na automatycznym ustawianiu lampy w tryb odpowiedni dla danego czasu migawki (zwykły albo FP dla krótkich czasów). Np. wychodzisz z ciemnego pomieszczenia na słońce i nie musisz przestawiać trybu dla błysku dopełniającego. Według mnie przydatna opcja (jak dla mnie przynajmniej).Zamieszczone przez rodia
Ad 1 - Myślę, że jednak dobrze dbać o tego typu duperele. IMO dobrze że zwróciłeś uwagę na brak wielkich liter w moim pościeZamieszczone przez siwyjohn
![]()
Ad 2 - Nie doczytalem jednej z wcześniejszych wypowiedzi dlatego jak doczytałem to usunąłem punkt 2 ze swojego posta, ale ty zdążyłeś odpowiedzieć. Sorki za zamieszanie.