Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Lampa Fl36

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    Lampa FL-36 podpięta do E400 i gdy pracuje w trybie TTL pojawiają się wyraźnie niedoświetlone zdjęcia. Stojąc w tym samym miejscu zmieniam tryb pracy lampy na AUTO i zdjęca wychodzą OK. Z czym związany jest ten problem? Zauważyłem już że w trybie TTL musi być ustawiona opcja ISO AUTO. Dodam tylko że wszystkie zdjęcia robione przy pomiarze ESP.
    W trybie AUTO lampy pomiar swiatla jest realizowany wylacznie czujnikiem na lampie, niezaleznym od pomiaru TTL aparatu - stad roznice. W TTL nie musi byc ustawione Auto ISO. Niedoswietlenie moze wynikac z tego, ze lampa nie ma dostatecznie duzo mocy (tryb AUTO nie uzywa przedblysku pomiarowego i ma dostepne nieco wiecej swiatla), albo ESP naswietla na specyficzny punkt (np. jezeli w kadrze jest element wyraznie lepiej odbijajacy swiatlo to ekspozycja zostanie ustawiona na niego). Sprobuj przelaczyc na pomiar CW (centralny wazony) i pobawic sie korekcja sily blysku kolkiem na lampie.
    To by się zgadzało dlaczego trudno czasem powtórzyć efekt niedoświetlenia. A czy w trybie ESP biała suknia pani młodej może aż tak zaważyć, że zdjęcie jest takie jak w trybie AUTO ale z korekcją -1EV ?

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    To by się zgadzało dlaczego trudno czasem powtórzyć efekt niedoświetlenia. A czy w trybie ESP biała suknia pani młodej może aż tak zaważyć, że zdjęcie jest takie jak w trybie AUTO ale z korekcją -1EV ?
    Jest to możliwe. Dlatego ekspozycję czasami trzeba zablokować punktowo na odpowiednim obiekcie (pomiar SPOT + AEL).
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    hmmm, do tej pory myślałem, że tryb FP TTL AUTO jest realizowany przy czasach krótszych niż 1/180 sek. a w czasach do 1/180s lampa błyska normalnie a więc jak w TTL AUTO, nawet wówczas jak FP TTL AUTO jest ustawiony. Tak by było logicznie i rozsądnie z punktu widzenia zarządzania energią bo przecież przy czasie do 1/180 sek. ów ciągły błysk - FP nic nie wnosi... Jak się mylę to proszę o sprostowanie...
    Niestety nie jest to aż takie sprytne - po ustawieniu FP TTL błysk jest zawsze tego typu - lampa nie dopasowuje trybów swej pracy do bieżących czasów migawki. A szkoda - taki tryb adaptacyjny byłby bardzo wygodny. Dziwię się, że jeszcze nikt na to nie wpadł...
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    1. edytuj posty
    Zawsze staram się, by moje posty wyglądały porządnie, ale nie przesadzjamy z pedanterią - odpowiadałem na dwa różne pytania. To tak jakbym Ci teraz wypomniał brak wielkich liter na początku zdania...

2. po co dopasowywać blysk do czasu migawki? przeciez (do pewnego momentu) blysk i tak jest krótszy od czasu migawki, wiec nie bardzo rozumiem jak to miałoby dzialać?
    By oszczędzać akumulatory - błysk FP składa się z wielu pomniejszych błyśnięć i wymaga większej energii. Działanie miałoby polegać na automatycznym ustawianiu lampy w tryb odpowiedni dla danego czasu migawki (zwykły albo FP dla krótkich czasów). Np. wychodzisz z ciemnego pomieszczenia na słońce i nie musisz przestawiać trybu dla błysku dopełniającego. Według mnie przydatna opcja (jak dla mnie przynajmniej).

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    1. edytuj posty
    Zawsze staram się, by moje posty wyglądały porządnie, ale nie przesadzjamy z pedanterią - odpowiadałem na dwa różne pytania. To tak jakbym Ci teraz wypomniał brak wielkich liter na początku zdania...

2. po co dopasowywać blysk do czasu migawki? przeciez (do pewnego momentu) blysk i tak jest krótszy od czasu migawki, wiec nie bardzo rozumiem jak to miałoby dzialać?
    By oszczędzać akumulatory - błysk FP składa się z wielu pomniejszych błyśnięć i wymaga większej energii. Działanie miałoby polegać na automatycznym ustawianiu lampy w tryb odpowiedni dla danego czasu migawki (zwykły albo FP dla krótkich czasów). Np. wychodzisz z ciemnego pomieszczenia na słońce i nie musisz przestawiać trybu dla błysku dopełniającego. Według mnie przydatna opcja (jak dla mnie przynajmniej).
    Ad 1 - Myślę, że jednak dobrze dbać o tego typu duperele. IMO dobrze że zwróciłeś uwagę na brak wielkich liter w moim poście

Ad 2 - Nie doczytalem jednej z wcześniejszych wypowiedzi dlatego jak doczytałem to usunąłem punkt 2 ze swojego posta, ale ty zdążyłeś odpowiedzieć. Sorki za zamieszanie.