Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Lampa Fl36

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lampa Fl36

Witam wszystkich,piszęna tum forum poraz pierwszy. Chciałem zapytać kiedy używać w lampie fl 36 ustawienia TTL AUTO a kiedy ustawienia AUTO,czym się różnią owe ustawienia
    jaka będzie różnica w zdjęciach,zdjęcia wykonuję przeważnie na ślubach amatorsko posiadam aparat OLKA E 500. Niemam doświadczenia z cyfrowymi lustrzankami ponieważ poprzednio pracowałem na lustrzankach analagowych,proszę o wytłumaczenie mi tej kwesti tak abym zrozumiał.Dziękuję

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    TTL AUTO - tryb pracy z przedbłyskiem pomiarowym. Lampa błyska dwukrotnie (nie widać tego, gdyż błyski następują po sobie bardzo szybko). Światło przedbłysku mierzone jest przez korpus (TTL - Through The Lens), dzięki czemu moc błysku zasadniczego dobierana jest do aktualnego kadru. Tryb zalecany w większości wypadków. Według mnie najlepiej działa w olkach wraz z pomiarem matrycowym (ESP) w body, a przynajmniej sprawdza się w nim w większości przypadków.

AUTO - lampa mierzy światło własnym fotoelementem (fotodioda w otworku na przodzie lampy). Brak przedbłysku implikuje zaletę i wadę. Zaletą jest większa moc możliwa do uzyskania, a tym samym zasięg, wadą zaś sporo mniejsza precyzja naświetlania, co daje się we znaki przy kontrastowych kadrach lub w wypadku przypadkowego oświetlenia, czy zasłonięcia rzeczonego fotoelementu. Sprawdza się raczej tylko przy w miarę jednolicie oświetlonych scenach.

Zwróć uwagę jeszcze na jeszcze jeden tryb pracy automatycznej:

FP TTL AUTO - podobnie jak TTL AUTO praca z przebłyskiem, lecz w trybie stroboskopowym, umożliwijącym wspołpracę z szybkimi czasami migawki (w E-1 ponizej 1/160s). Umożliwia doświetlenie jasnych scen (np. portretów w słoneczne dni). Uwaga na znacznie ograniczony zasięg błysku. Do doświetlania odpowiednim ustawianiem w body jest fill-in flash.

Do pracy z lampą polecam tryb priorytetu przysłony (automatyczne dobieranie czasu migawki przez body na podstawie długości ogniskowej t=1/2f) oraz manual (jeśli poprzedni tryb wybrał czas zbyt długi).

Auto ISO działa z błyskaczam dość przyzwoicie (dobiera ISO małym skokiem co 1/3EV - dokładniej niż można wybrać ręcznie).

Zwracaj też uwagę na zakresy odległości podawane na wyświetlaczu lampy - użyj korekcji ujemnej kółeczkiem na lampie jeśli jesteś bliżej. Korekcja mocy błysku w aparacie nie ma większego sensu, chyba że lubisz co chwilę grzebać sie w menu

Podsumowując, tryb pracy samej lampy i rodzaj współpracy z lampą w body musisz dobrać odpowiednio do aktualnego kadru. Trzeba pamiętać m.in. że Auto flash wyłącza lampę po przekroczeniu czasu synchronizacji w trybie TTL AUTO i AUTO, Fill-in zaś prześwietli zbyt jasną scenę przy nie włączonym trybie FP i automatycznym doborze czasu otwarcia migawki.

Poza tym myślę, że warto przeczytać DOKŁADNIE instrukcję... Dowiesz się np. po ilu błyskach w serii przegrzejesz lampkę

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam,
    siwyjohn
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

tymin3
    Gość
    siwyjohn ale ty lepiej napisalem niz instrukcja bo z praktycznymi uwagami hmm a sam sprawdze dzis jak dziala z tym ESP bo zawsze zdjecia robilem na CW (centralnie wazonym) jakies takie przyzwyczajenie z zenita, spot za trudny i czasochlonny esp za zbyt nieprzewidywalny jak dla mnie bo chce wiedziec co mierzy i dlaczego ale to juz OT

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    ...bo zawsze zdjecia robilem na CW (centralnie wazonym) jakies takie przyzwyczajenie z zenita, spot za trudny i czasochlonny esp za zbyt nieprzewidywalny jak dla mnie bo chce wiedziec co mierzy i dlaczego ale to juz OT
    Spokojnie. ESP naprawde sprawdza sie w wiecej niz 80% fotek (zalezy oczywiscie co fotografujesz). CW i SPOT tylko w skrajnych sytuacjach (portret pod slonce) ale to juz pewnie wiesz...
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    TTL AUTO

FP TTL AUTO - podobnie jak TTL AUTO praca z przebłyskiem, lecz w trybie stroboskopowym, umożliwijącym wspołpracę z szybkimi czasami migawki (w E-1 ponizej 1/160s). Umożliwia doświetlenie jasnych scen (np. portretów w słoneczne dni). Uwaga na znacznie ograniczony zasięg błysku. Do doświetlania odpowiednim ustawianiem w body jest fill-in flash.
    Kurcze, ja nigdy na moim E-500 nie mogłem uzyskać takich przedbłysków stroboskopowych z FL-36 jak z wbudowaną lampą. Próbowałem grzebać w Menu aparatu, ustawić odpowiednio lampę i nic. A wystarczy, że jak założę na starego Olka znajmomego (E-20) i przedbłyski działają. Jak to w końcu jest?
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    siwyjohn, świetny opis - bez teoretycznej papki, prosto, jasno i praktycznie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    a ja mam pytanko - FP TTL AUTO vs TTL AUTO, w przypadku czasow w ktorych aparat wyrabia sie z synchro (powyzej 1/160) jest jakas roznica? Czy mozna wlaczyc FP TTL AUTO i zapomniec o innych trybach ?

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    TTL AUTO

Kurcze, ja nigdy na moim E-500 nie mogłem uzyskać takich przedbłysków stroboskopowych z FL-36 jak z wbudowaną lampą. Próbowałem grzebać w Menu aparatu, ustawić odpowiednio lampę i nic. A wystarczy, że jak założę na starego Olka znajmomego (E-20) i przedbłyski działają. Jak to w końcu jest?
    Niestety nie posiadam E-500, ale chyba domyślam się, że chodzi Ci o redukcję czerwonych oczu. Tryb ten działa przy każdym ustawieniu lampy - włącza się go w aparacie. U mnie działa bez problemu, tylko że uważam go za zupełnie nieprzydatny. Primo: po takim stoboskopie, wszyscy się krzywią i od Ciebie odwracają. Secundo: przy lampie zewnętrznej naprawdę bardzo trudno efekt czeronych oczu uzyskać (w tym celu należy ustawić lampę dokładnie na wysokości oczy ofiary). Tryb redukcji działa przy każdym ustawieniu lampy (włącza się go tylko z body)

Istnieje jeszcze tzw. błysk modelujący, czyli próbne stoboskopowe oświetlenie kadru bez wyzwalania migawki. FL-36 i FL-50 nie maja takiego trybu. Pisząc o stroboskopie w trybie FP miałem na myśli jego zasadę działania, czyli wielokrotne wyzwalanie flasha z dużą częstotliwościa (ponad kilkadziesiąt kHz) w trakcie jednego otwarcia migawki. Jako błysk modelujący mógłbyś spróbować zastosować redukcję czerwonych oczu, ale ze względu na krótki czas trwania chyba w takiej roli na niewiele się zda.
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    a ja mam pytanko - FP TTL AUTO vs TTL AUTO, w przypadku czasow w ktorych aparat wyrabia sie z synchro (powyzej 1/160) jest jakas roznica? Czy mozna wlaczyc FP TTL AUTO i zapomniec o innych trybach ?
    Jeśli tylko wystarczy Ci zasięgu flasha, który w trybie FP ZNACZNIE SPADA, to możesz używać lampy w ten sposób.

Czas ładowania lampy w FP TTL jest dłuższy w porównaniu do TLL ze względu na większą moc traconą podczas błysku dla uzyskania takiego samego efektu. Wynika to z zasady działania trybu FP - błysk zasadniczy składa się tam z serii bardzo szybkich błysków rozpoczynanej jeszcze przed otwarciem migawki, a zakańczanej po jej zamknięciu. W trybie pełnej synchronizacji TTL AUTO błysk ten jest pojedynczy.

Ze względu na brak dokładnej synchronizacji, FP może naświetlać mniej precyzyjnie, co objawia się np. zwiększeniem minimalnej odległości błysku z korekcją automatyczną (zerknij na zakres odległości na wyświetlaczu lampy w tych dwóch trybach).

Podsumowując, FP vs. TTL dla t > tsynchronizacji
    -- znacznie krótszy zasięg błysku
    -- zwiększenie minimalnej odległości błysku z korekcją automatyczną (możliwe prześwietlenia)
    * dłuższy czas ładowania -> problem ze zdjęciami seryjnymi
    * krótszy żywot baterii
    -- silniejsze nagrzewanie się lampy

Problemy (*) można ograniczyć stosując dodatkowe zasilanie do FL-50 w postaci power gripa FP-1 lub zestawu wysokiego napięcia (prócz masakrycznie drogiego oryginału są dostępne inne tańsze niezależnych producentów). FL-36 niestety nie jest fabrycznie przystosowana do pracy z dodatkowym zasilaniem (można oczywiście próbować pominąć ograniczenie prądowe i zasilić ją z wydajniejszego źródła niż dwa paluszki (np. R20), ale przetwornica wysokiego napięcia może odejść wtedy do krainy wiecznych łowów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    dzieki przyznam sie, choc nie wiem czy to wielki zaszczyt, ze imponujesz dla mnie wiedza.. a przedewszystkim sposobem jej prezentowania
    Zaskoczeniem dla mnie byl sposob dzialania FP, gdzie mozna wiecej o tym poczytac? Kiedys widzialem manuala FL-50 - ale nie bylo chyba to az tak opisane..
    Mozesz pochwalic sie jak spisuje sie uchwyt zasilajacy?
    [edit] wlasnie zobaczylem, ze montuje sie go na prawo od aparatu , ja mam lampe po lewej spust jest przeniesiony - szkoda ze nie ma tam rolek .