Witam.
Szukam aparatu (nowego!) dla kolegi,który dużo bawi się w PS i chce aparat z Rawem.Nie ma to być jakaś hybryda (chyba,że zmieni zdanie i zdobędzie większe fundusze),ale priorytetem jest RAW,nie zależy mu na długiej ogniskowej. Może być 3*zoom. Z racji ograniczonych funduszy im taniej tym lepiej. Drukuje plakaty A4.
Z mojej wiedzy wynika,że ma do wyboru (rozpatruję ceny w PL (allegro) i USA-ja też coś będę z USA brał więc paczka na pół jakby co):
1) Fuji S5600 - wiadomo matryca,ISO - jeden z najbardziej polecanych modeli poniżej 1k, ale ogniskowa nie jest już taką zaletą dla Niego
900zł i 750zł (USA)+przesyłka - więc przy takich aparatach to podważa sens
2) cała gama Olypusów
SP-310 jest oferta na gwarancji na allegro za 630zł,730zł co jest moim zdaniem atrakcyjną ceną
SP-320 790 zł i 620zł+przesyłka
SP-350 (stopka nie jest ważna póki co,ale ...) 920zł i 700zł+przesyłka
Czy tak naprawdę istnieją jakieś różnice zasadnicze miedzy nimi (specyfikację znam)?
Pamiętam jak krótko na rynku gościł Olympus C70 (drogi był w stosunku do tego co oferował, ale lepsze materiały niż te SP i pomyślałem, że może lepszą ma opinię od tamtych, tak jak obecnie Olki nie są tak porządnie zrobione jak C5060/7070, ale może się mylę), choć zbierał dobre recenzje i prócz innej ogniskowej, mówiono, że mało odstaje od C7070 (choć to oczywiście inne aparaty, ale o jakosć zdjęć mi chodzi). Na allegro ciężko oszacować wartość - jest 1 używany za 1400zł, ale w USA jest za niecłe 700zł+przesyłka i przyszło mi do głowy,że to może model lepszy od pozostałych Olków (nie patrząc póki co na stopkę w SP 350)
3)czy są jeszcze jakieś sensowne modele?
Który byście wzięli patrząc na te wymagania ( duża ogniskowa nie jest ważna)?
Pozdrawiam