Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Olek a może inny z RAWEM poniżej 900zł

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olek a może inny z RAWEM poniżej 900zł

Witam.

Szukam aparatu (nowego!) dla kolegi,który dużo bawi się w PS i chce aparat z Rawem.Nie ma to być jakaś hybryda (chyba,że zmieni zdanie i zdobędzie większe fundusze),ale priorytetem jest RAW,nie zależy mu na długiej ogniskowej. Może być 3*zoom. Z racji ograniczonych funduszy im taniej tym lepiej. Drukuje plakaty A4.
    Z mojej wiedzy wynika,że ma do wyboru (rozpatruję ceny w PL (allegro) i USA-ja też coś będę z USA brał więc paczka na pół jakby co):
    1) Fuji S5600 - wiadomo matryca,ISO - jeden z najbardziej polecanych modeli poniżej 1k, ale ogniskowa nie jest już taką zaletą dla Niego
    900zł i 750zł (USA)+przesyłka - więc przy takich aparatach to podważa sens
    2) cała gama Olypusów
    SP-310 jest oferta na gwarancji na allegro za 630zł,730zł co jest moim zdaniem atrakcyjną ceną
    SP-320 790 zł i 620zł+przesyłka
    SP-350 (stopka nie jest ważna póki co,ale ...) 920zł i 700zł+przesyłka

Czy tak naprawdę istnieją jakieś różnice zasadnicze miedzy nimi (specyfikację znam)?

Pamiętam jak krótko na rynku gościł Olympus C70 (drogi był w stosunku do tego co oferował, ale lepsze materiały niż te SP i pomyślałem, że może lepszą ma opinię od tamtych, tak jak obecnie Olki nie są tak porządnie zrobione jak C5060/7070, ale może się mylę), choć zbierał dobre recenzje i prócz innej ogniskowej, mówiono, że mało odstaje od C7070 (choć to oczywiście inne aparaty, ale o jakosć zdjęć mi chodzi). Na allegro ciężko oszacować wartość - jest 1 używany za 1400zł, ale w USA jest za niecłe 700zł+przesyłka i przyszło mi do głowy,że to może model lepszy od pozostałych Olków (nie patrząc póki co na stopkę w SP 350)

3)czy są jeszcze jakieś sensowne modele?

Który byście wzięli patrząc na te wymagania ( duża ogniskowa nie jest ważna)?
    Pozdrawiam

sansaba
    Gość
    Odpowiem wg. swojej wiedzy co do tej serii Olków - między nimi nie ma różnicy, oprócz ilości Mpix i gorącej stopki w SP-350. Taki właśnie użytkuje i co do RAWa mogę powiedzieć, że, owszem, jest ale czy funkcjonalny ?? Masz już temacie niżej o SP-320 podany czas zapisu, więc tak naprawdę w czasie "szybkich" zdjęć jest mało przydatny, natomiast do zdjęć w domu/studiu/przemyślanych i zaplanowanych jak najbardziej
    Także generalnie jako laik raczej mogę polecić Olki - a SP-350 spełnia moje wymagania całkowicie, następna przesiadka - lustrzanka Teraz jestem na etaie szukania niedrogiej lampy do mojego Olka
    pozdrawiam
    sansaba

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli oprócz mpix i stopki to to samo i jeśli zależy na cenie to brać najtańszy?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sansaba
    Odpowiem wg. swojej wiedzy co do tej serii Olków - między nimi nie ma różnicy, oprócz ilości Mpix i gorącej stopki w SP-350.
    Może uściślę to. Jest jeszcze kilka drobnych różnic.
    1. ISO
    SP-320 -> 64, 100, 200, 400, 800
    SP-350 -> 50, 100, 200, 400
    2. programy tematyczne
    SP-320 ma dodatkowy program z cyfrową stabilizacją obrazu
    3. SP-320 jest nowszym aparatem od SP-350 i ma już poprawiony błąd z zasilaniem, zastąpił wycofanego z oficjalnej oferty Olympusa SP-310. Do SP-350 trzeba ściągnąć najnowszy firmware który poprawia błąd zasilania.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dogmax dzięki za zainteresowanie.
    Moim zdaniem ISO 800 i tak nie będzie użyteczne, u mnie w C7070 400 nie jest już a to lepsza konstrukcja. Program tematyczny będzie polegał na podbijaniu ISO - o to chodzi w stabilizacji w tym przypadku? A czy do SP-310 można też ściągnać firmware w razie czego (chodzi o prądożerność modeli z tego co wyczytałem?). Jeśli po wgraniu firmwaru porównamy SP-350 z SP-320 to ten piewrszy jest chyba lepszą propozycją? A co sądzisz o C70 gdyby był za 700zł?On był w moim przekonaniu o wiele solidniejszą konstrukcją pod względem wykonania niż modele SP?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piorut
    Dogmax dzięki za zainteresowanie.
    Moim zdaniem ISO 800 i tak nie będzie użyteczne, u mnie w C7070 400 nie jest już a to lepsza konstrukcja.
    Co do ISO 800 to jest to sprawa dyskusyjna, osobiście uważam że nie jest takie najgorsze, poniżej zdjęcie z SP-320 w ISO800:
    http://www.steves-digicams.com/2006_...s/p6020085.jpg
    dla porównania ISO 400 też z tego aparatu:
    http://www.steves-digicams.com/2006_...s/p6020084.jpg

Program tematyczny będzie polegał na podbijaniu ISO - o to chodzi w stabilizacji w tym przypadku?
    niby tak - zapewne nie jest to stabilizacja matrycy
    A czy do SP-310 można też ściągnać firmware w razie czego (chodzi o prądożerność modeli z tego co wyczytałem?).
    Tak

Jeśli po wgraniu firmwaru porównamy SP-350 z SP-320 to ten piewrszy jest chyba lepszą propozycją?
    SP-350 ma 1 megapiksel więcej ale na tej samej wielkości matrycy 1/1.8. Najlepiej porównaj sam zdjęcia z tych aparatów i podejmij decyzję.

Co do aktualizacji firmwaru w SP-310/350 to jeżeli naprawa problemu z zasilaniem nie wymagała jakichś zmian w elektronice aparatu to nowy firmware załatwia wszystko. Ale nie można wykluczyć, że konieczne były jakieś zmiany w elektronice aparatu i taki upgrade załatwia tylko sprawę częściowo i w takim wypadku kupno SP-320 który wypuszczony został kilka miesięcy temu może być lepszym rozwiązaniem - z punktu widzenia zasilania. Najlepiej skontaktuj się z osobami które mają SP-350 i zrobiły upgrade firmwaru. Zdarzają się osoby, które przeprowadziły upgrade i narzekają, ale moim zdaniem korzystają ze złych aku lub nie ładują ich do pełna.
    Ja na SP-320 na jednej parze aku Sanyo 2700mAh zrobiłem ponad 1700 zdjęć – większość co prawda seryjne i bez lampy. Przeczytaj co o SP-320 napisałem w tym wątku:
    https://forum.olympusclub.pl/forum3/...320-vt7166.htm

A co sądzisz o C70 gdyby był za 700zł?On był w moim przekonaniu o wiele solidniejszą konstrukcją pod względem wykonania niż modele SP?
    Nie znam tego modelu, tak więc ciężko mi się wypowiadać.