Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Świty

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Świty

Świt pierwszy:

Świt drugi:

Świt trzeci:

Świt czwarty:

Jeśli ktoś miałby uwagi, co do obróbki (w szczególności zdjęcie pierwsze) i jak poprawić kadry, to byłbym szczerze zobowiązany. Zdjęcia można niszczyć w programie graficznym. Jak ktoś chce, udostępnię większy format.

excel
    Gość
    lgrabun,

bardzo ladne, wiernie oddane, ciekawe kompozycyjnie, wciagajace w cisze. Za najlepsze uwazam zdjecie nr2. Choc pozostalym nie nalezy umniejszyc wartosci przez milczenie.
    Gratuluje.

Pozdrawiam,
    excel

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Pozwoliłem sobie poddać obróbce dwa zdjęcia

1.
    2.
    Co do samego kadrowania to wogóle nie mam pomysłu jak to inaczej pokazać, troche próbowałem przyciąć, a jak wyszło to sam oceń.

P.S. co sądzisz o przeróbkach, czy widać róznicę ?

P.S. 1 piękne miejsce
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zbyt mocno wyostrzone to po pierwsze, po drugie w pierwszym góra z lisci jest za bardzo przytłaczająca i jakoś nie mogę znaleźć ładu w tym zdjęciu.

Najprzyjemniej i najspokojniej mi się patrzy na świt drugi i czwarty.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    blady, fotomic, excel - dziękuję za komentarze.

fotomic:

nie dostrzegam różnicy na zdjęciu pierwszym; w przypadku drugiego różnica jest oczywista. Myślę, że na korzyść - na moim widać winietowanie (nie mam pojęcia skąd, muszę popatrzeć na EXIFy).

blady:

ostrość to dla mnie priorytet. Szczególnie jeśli chodzi o krajobrazy. Na szczęście zdjęcia nie są przeostrzone :-)

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    ostrość to dla mnie priorytet. Szczególnie jeśli chodzi o krajobrazy. Na szczęście zdjęcia nie są przeostrzone
    co do przeostrzenia to może i nie są, ale efekt przeostrzenia potęguje, szron ? rosa ?

W pierwszym róznica lekka jest jezeli zwrócisz uwage na ostrość, nadałem mu trochę uśpienia, miękkości
    było sobie życie

robin102
    Gość
    Ja tu świt najbardzie czuję na fotce nr. 2 - ładnie oddaje klimat moich wędkarskich świtów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ładne fotki, z czuciem pokazane świty, tchną spokojem i ciszą. Piękne światło na wszystkich i perspektywa powietrzna.

Na pierwszej światło jest najbardziej intensywne, pod małym kątem, porannie czerwonawe, namacalne, odbicia w tafli rzecznej potęgują tę intensywność - po lewej widać w odbiciu wodnym, jak drzewa się tłoczą przy życiodajnym strumieniu. Otwarta łąka w oddali daje wrażenie głębi, dalekie drzewa spokojnie chłoną poranne światełko. Smugi światła na łące wydobywają wszelkie odcienie zieleni, ożywiają krajobraz.
    Listowie u góry jest intensywnie pokolorowane światłem, migocące. Pytam sam siebie, czy nie za dużo tych gałązek i odpowiadam – być może tak by było, ale nie o świcie, który daje tym gałązkom życie, co widać na fotce.

Druga fotka najbardziej wciąga, ponieważ oprócz światła brzasku jest w niej mnóstwo powietrza, przestrzeni. Kadr jest niecentralny w sensie rozmieszczenia pierwszoplanowych drzew, ale my potrzebujemy właśnie takich drzew, aby ujrzeć spod ich koron czerwonawy świt, jego odbicia w łąkowych wodach (bardzo dodające uroku i zamykające ładnie kadr u dołu) oraz poczuć mgielny chłód poranka. Zdjęcie najbardziej sugestywne, ale w żadnym przypadku nie przesadzone.

Na trzecim zdjęciu moje oko dostrzega jako pierwszy element wijącą się, świeżo wydeptaną, fotogeniczną ścieżynkę prowadzącą w głąb sceny. Scieżynka ta ożywia kompozycję i dodaje estetycznej głębi. Wschodzące słońce kładzie smugi na trawie, ozłaca pnie drzew, pierwszoplanowe drzewo dotyka porannego nieba demonstrującego całą gamę błękitów, róży i fioletów.

Trzecie zdjęcie nie jest tak mocne, jak drugie, jest bardziej powidziałbym poetyckie. Krajobraz jest budzący się, poranny, mgielny, drzewa ustawiły w szeregu akompaniując ciszy, a niebo promieniuje optymizmem.

Takie fotki zasługują na oglądanie w dużych powiększeniach.

Pzdr, TJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów