Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: C4000Z strajkuje!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

C4000Z strajkuje!

Prosze o pomoc, rady.
    Własnie wrociłem z urlopu na którym miałem nadzieje zrobic troche fajnych fotek. Coz, niestety, moj Olek zastrajkował
    Objawy (ustawienia nie mają znaczenia - objawy na kazdych są podobne):
    Robie pierwszą fotke po włączeniu aparatu i wszystko jest ok. Po chwili chce robic drugie ujecie tego samego kadru i co robi Olek? Bez zmiany ustawien z mojej strony (a wiec parametry powinny byc podobne do poprzednich) ekran LCD jest ciemny i aparat nie moze złapac ostrosci... Pomaga jedynie wyłączenie i włączenie aparatu lub kilkukrotna zmiana zooma. Ale pozniej sytuacja sie powtarza... pierwsza fotka ok, nastepna próba juz z ciemnym LCD
    Czy ktos miał takie objawy?
    Pzdr.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam
    typowy obiaw zacinajacej sie migawki w olku o sporym przebiegu,było tez tutaj
    https://forum.olympusclub.pl/forum3/...ghlight=#23820

Krzysiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Remake tematu... ale nie daje mi to spokoju... aparta jest po naprawie - oczywiscie w nieautoryzowanym serwisie.
    No chyba ze ja jestem juz przeczulony ale... mam 2 aparaty w domu: oprocz własnego C4000 takze Canona A610 zony. Do tej pory porownując obydwa aparaty na tym samym kadrze miałem rezultat taki ze na tej samej przesłonie Olek dawał mi czas np 1/125 a Canon 1/100 czyli Olek miał krótszy czas naswietlania.
    Ostatnio zrobiłem pare testow na co prawda innym kadrze ale... teraz jest na odwrot i to bardziej, tzn Canon daje 1/100 ale Olek... 1/30! Zeby było zabawniej fotka z tą olkową 1/30 jest wyraznie jasniejsza wiec zapewne z 1/100 byłaby porownalna z canonowską ale aparat przy 1/100 wyraznie wskazuje na zbyt krótki czas sam dobierając 1/30.
    Osoba która naprawiałą tą migawke stwierdziła ze wymieniła jakis element.
    Moje pytanie brzmi: czy mogła wymienic (nie wiem co to za element) na jakis niedopasowany który zmienił teraz naswietlenie w obiektywie?
    Troche mnie ten temat stresuje bo najczesciej robie fotki w ciemnych wnętrzach gdzie juz przedtem 1/30 była czasem "szybkim" przy ISO 400 wiec jesli teraz ma byc jeszcze wolniej... a porownanie mi poki co nic nie da bo generalnie jest teraz ciemniej niz 3 miesiące temu kiedy ostatnim razem walczyłem w tychze wnętrzach a wiec takze przez niewielkie okna mniej swiatła teraz tam wpada.
    Pzdr.

robin102
    Gość
    Cosik tam Ci ten rzemiecha podmienił , nie miał orginału alboe nie umiał odczytać i pewnie jakiś elemencik RLC wsadził tak na oko. Trza by wiedzieć co wsadził . Albo coś spitolił bo to powierzchniowy montarz i potem nawet precyzyjną lutownicą ciężko coś z obodów wydłubać żeby druku nie odparzyć co może pociagnać za soba zmianę parametrów sąsiadujących elementów w obwodzie. . Podpytaj co wymienił ???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    czyli reasumując wymiana elementu czy to z uwagi na błąd wykonania czy z uwagi na nieoryginalnosc elementu moze byc powodem dłuzszych czasow... ok, sprobuje wyciągnąc co zrobił (o ile powie prawde). Poki co wiem tylko ze "cos ciasno chodziło"
    Pzdr.

robin102
    Gość
    Jak najbardziej ma , nawet jeśli orginalny element obwodu zostanie niefachowo zaaplikowany z nienależytą dbaloścą też będzie moglo to mieć wpływ . Ale to takie gdybanie ,za mało wiemy i nie ma co człowieka oskarżać . Pewnie sie starał jak tylko mógł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Trzeba chwalic czlowieka, ze wogole sie tego podjal i jeszcze po tym aparat dziala. Ja mialem kiedys niesczescie oddac analogowego samsunga z uszkodzona migawka do autoryzowanego serwisu... Wrocil w pudelku rozlozony na kawalki z karteczka, ze nie da sie naprawic Niestety bylo juz po gwarancji....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    alez ja nie oskarzam, ba, wdzieczny jestem ze sie znalazł i to w zasięgu pozwalającym na unikniecie wysłania paczki czy to pocztą czy kurierem. Ciekawy tylko byłem/jestem... czy moje obserwacje apartu teraz nie sa jakims urojeniem - czy mozliwy jest efekt jaki mam...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Krzysiek, a ten autoryzowany serwis to miał autentyczną autoryzację od Samsunga czy tylko tak klientom wmawają, że mają bo sami sobie ją nadali prawem kaduka Sprawdzałeś to?
    Qwerty-emu tyko mozna współczuc z powodu problemów z tym sprzętem i może miec jeszcze większe jak sewis fabryczny stwierdzi, ze dłubał w tym jakis krauter, a nie fachowiec.
    Ja wyznaje zasadę, że naprawy robią mi tylko serwisy fabryczne lub naprawde autoryzowaqne i najpierw z nimi to uzgadniam telefonicznie. To działa !! Nikt mi nigdy nie odesłał aparatu w klapkach z karteczkami ze si nie da!
    Taka naprawa w serwisie fabrycznym boli kieszeń ale Qwerty-eg teraz zaboli jeszcze bardziej i naprawdę jemu wspólczuje. Człowiek uczy sie całe zycie , a najpredzej jak mu kieszeń wydrenują.
    Pozdrawiam
    franciszek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    1. Oddanie do serwisu autoryzowanego sprzetu tak wysłuzonego jak moj 4-tysiecznik jest nieracjonalne i nieekonomiczne.
    2. Nosił wilk razy kilka... mam nadzieje ze sie myle ale obys tez nie miał dziwnych doswiadczen z serwisem
    3. Chyba nie jest tak zle z moim aparatem - dzisiaj mielismy z zoną jesienne sesje w parku - Olek wypadł nieco lepiej niz ten przez wielu chwalony Canon
    Dzieki za zainteresowanie wątkiem i odpowiedzi. Na razie wątek odkładam - chyba ze stanie sie cos dramartycznego
    Pzdr.