Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Cokin P do E-300

Awatar v3
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cokin P do E-300

Szukałem na forum tematów podobnego typu ale o dziwo byl tylko jeden z którego nic nie wynikało. Zastanawiam się nad kupnem własnie takiego systemu do Olka, raz że troche taniej by mi wyszło, dwa że to mocno uniwersalne bo do każdego szkła pasują filtry ale czy to naprawde przynośi jakieś efekty? Chciałbym prosić o porade czy zaprzątać tym sobie głowe czy też nie...

Chciałem kupić narazie :
    ADAPTER (PIERŚCIEŃ) 58MM TYPU COKIN P
    UCHWYT (HOLDER) DO FILTRÓW TYPU COKIN P
    Dodam że na wszystkie zakupy mam max. 250zł a chciałbym sobie kupić szarą połówke, może polara bo mam jedynie na 52 mm (od mojej starej minolty ).ogólnie chodzi o jakies efekty z przyciemnianiem nieba.

Jak jest ktoś kto tego używa to prosiłbym o wypowiedź.

PS. Prosze o nie biczowanie w przypadku jeśli taki temat już gdzieś był...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witaj, jak najbardziej kupuj i sie nie zastanawiaj.
    Filtry szczególnie połówki, bardzo podnoszą możliwości korekcji zbyt jasnych obszarów (szczególnie nieba) i to bardzo precyzyjnie, bo przecież płytki sie przesywają i horyzont nie musi byż jak w filtrach okrągłych na jednym poziomie. Poza tym taki system ma mnóstwo różnych filtrów zmiękczających i koloryzujących co daje możliwości właściwie nieograniczonej zabawy.
    Sam używak cokina P i jestem happy
    Przykładowe zdjęcie z połówkowy szarym tu:
    http://fotografia.interklasa.pl/?akc...okaz&id=248786
    Kupuj i baw się dobrze

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Cokin P do E-300

Dla systemu moocowania filtrów nie ma absolutnie żadnego znaczenia, czy aparat jest cyfrowy, czy analogowy :-)

Mocowanie Cokin P, oczywiście, ale z filtrów polecałbym raczej Hitecha -- Cokiny są przyzwoite, a Hitechy są co najmniej dobre (przykładowo: dwa Cokiny dają różowawy zafarb, Hitechy nie). Za Hitecha w Raysfoto zapłaciłem 109 złotych.

Co do filtru polaryzacyjnego -- z doświadczenie wiem, że nie warto oszczędzać. Dobry, nie łapiący blików, nie powodujący spadku ostrości, zmiany kolorów i tak dalej, dobry, powtarzam, filtr musi kosztować, niestety. 250 złotych na tę średnicę filtra może być za mało :-( Z firm polecałbym Marumi albo B+W.

Dodatkowo, problem może być taki, że ciężko się obraca polarem z przykręconym Cokinem. Sprawdziłem. Nie warto się męczyć (tym bardziej, że szara połówka częściowo spełnia funkcję polara).

Awatar v3
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    hmm mi najbardziej chodzi o te szare połówki, jakies filtry takie jak tabaczkowy. Jak tak polecacie to zamówie jutro z rana u tego chłopaka te mocowania i zamówie odrazu szarą połówke i tabaczkowy. Chodzi mi głównie o przyciemnianie nieba. To mój problem dobrze doświetlam dół ale zazwyczaj na niebie nie mam żadnych chmur i jest tak jakoś blado ;/

Awatar v3
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podpinając się pod temat jakie filtry polecacie do przyciemniania nieba... mogą być nawet takie sztuczne efekty jak w top gearze niebieski połówkowy ?! :P

Edit... Kupiłem te adaptery, uchwyty, szarą połówke i polara... czekamy...

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    szara połówka
    było sobie życie