Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 74 z 74

Wątek: ZATRZYMAJCIE MNIE!!! Argumenty abym nie kupował NIKONA.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Szczerze miałem ostatnio parę razy 30 w dłoniach, bo szkoła jakiś czas temu zakupiła. Pierwsza wrażenia mogę tylko odnieść do interfejsu i ogólnie sterowania aparatem jest tragiczne dla kogoś kto nie miał w ręce instrukcji obsługi masakra. Przestawiałem balans bieli a tu cały czas wychodziły w kolorze przeniebieszczenia niezależnie czy używałem 6000K czy 3000K, nie wspomnę o zmianie ekspozycji przy manualu, masakra. Tylko to mogę napisać. Pewnie jeśli bym się zagłebił w insrukcje dało by spokojnie radę, ale jednak lekka przesada żeby z przestawianiem podstawowych funkcji mieć taki problem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no, sterowanie i menu nigdy chyba mocną stroną Canona nie były. Każdy inny aparat jaki miałem w ręce intuicyjnie udawało mi się ustawić ale 10D mnie położył swego czasu. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, dla mnie aspekt niemal pomijalny przy wyborze ( pewnie Canonierzy mają podobny problem z innymi systemami ). Ale ciekawi mnie jakość zdjęć i możliwości aparatu, że wyszedł tak słabo.
    Choć zgodzę się że Olek naprawdę jest hitem jakości obrazu, pod warunkiem że ISO nie przekracza 200 a w wyjątkowych przypadkach 400.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    no, sterowanie i menu nigdy chyba mocną stroną Canona nie były.
    Generalizujesz - np. w 5D sterowanie jest przyzwoite - rozgryzłem go w minutę bez instrukcji. Trzeba się przyzwyczaić do tego, że każdy klawisz ma po dwie funkcje w zależnosci od tego, którą rolką kręcisz po jego wduszeniu. Każdy aparat ma swoje zagwozdki przy guzikologii - konstrukcja, którą każdy ustawi intuicyjnie nie istnieje. Oczywiście ewidentnie złe rozwiązania też się zdarzają. Ja nie cierpię grzebać w menu by ustawić jakąś często potrzebną funkcję.

Cytat Zamieszczone przez lessie
    Choć zgodzę się że Olek naprawdę jest hitem jakości obrazu, pod warunkiem że ISO nie przekracza 200 a w wyjątkowych przypadkach 400.
    Tu sie zgodzę - wysokie ISO jest jak na razie niezbyt przyzwoite w Olkach. Jednak na szczęście do większości zastosowań nie jest konieczne - zazwyczaj można kadr lepiej doświetlić, choć niestety nie zawsze. Miłośnicy fotografowania czarnych kotów w piwnicach przy świetle zastanym mogą być nie usatysfakcjonowani
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar Oleczek
    Mieszka w
    Gdansk/Lodz/Kilkenny
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Po moim zapoznaniu się z 30d doszedłem do wniosku ,że jest to raczej aparat o przeznaczeniu reporterskim :

- szybki i precyzyjny AF
    - praktycznie natychmiast gotowy do działania
    - wysokie używalne iso , oraz kilka innych zalet

Osobiście uważam ,że tych wodotrysków jako amator nie potrzebuje (kosztowały mnie trochę)
    Uprawiam raczej fotografię "statyczną" czyli czekam na światło , dobieram dość długo odpowiedni kadr ,bardzo często zmieniam obiektywy itd.

Ale ciekawi mnie jakość zdjęć i możliwości aparatu, że wyszedł tak słabo.
    Jeżeli chodzi o jakość zdjęć generowany przez matrycę to kwestia raczej indywidualna , więc nie próbuj nikogo przekonywać do zakupu jednego czy drugiego aparatu. Dla "mojej " fotografii potrzebuję bardziej walorów zaprezentowanych przez Olympusa , i to tyle.

Canon jest dobrym aparatem ,jednak trzeba samemu ocenić czego oczekujemy od fotografii i zdjęć.

Pozdrawiam.