Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: ZATRZYMAJCIE MNIE!!! Argumenty abym nie kupował NIKONA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    nie kupuje nowego body bo go nie ma - proste, nie ma innego wyboru niz tylko zbierac na szkla
    a nikoniarze lub camuniarze to nie sa zadowoleni ze swoich aparatow? to niby dlaczego sa wojny? kazdy jest zadowolony ze swojego aparatu
    to ze jest paru camuniarzy ktorzy zmieniaja sprzet na inny to malutki % w ogromnej liczbie uzytkownikow canona
    Nie rozumiesz kontekstu. Przecież można zbierać na aparat który kiedyś się pojawi. Ale lepiej zbierać i kupić szkło, a nie gonić za kosmetycznymi zmianami. Widzisz sens zmiany np 350D na 400D? Postęp marny. Dopiero canon 30D wnosi więcej zmian, ale postęp w stosunku do 20D to mały kroczek. Czyli rozumiem, ze użytkownik 350D powinien nabyć teraz 30D, żeby zauważyć różnicę między aparatami?

Bardziej innowacyjny jest już nikon, ale każe sobie za to słono płacić. Masz rację, że każdy jest zadowolony i dlatego są wojny, ale jedni są mniej zadowoleni inni bardziej, mi chodzi o to, że w olku jest największy odsetek tych zadowolonych.

Zastanawiałem się przez chwilę nad zmianą e-500 na D80, ale po pierwsze, dużo lepszych zdjęć d80 nie zrobię, po drugie, d80 jest drogi, po trzecie to na czym mi zależy nie jest az tak spektakularnie lepsze od E-500, i przestała mi się kalkulować jakakolwiek zmiana. Jeśli Olympus coś wypuści, a okaże się, że zmiany są zbyt małe w stosunku do dslr jaki posiadam, to też nie kupię takiego modelu tylko poczekam na trzecią generację olków/nikonów/canonów i będę się wtedy zastanawiał.

Olympus jest specyficznym zjawiskiem na rynku, dający fotografującym nieokrojone aparaty z funkcji i możliwości, i o tym trzeba wiedzieć.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ok dla mnie koniec tematu

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dla mnie też temat wyczerpany, chciałbym tylko dodać na koniec, że jakiś czas temu wpadłem na doskonałą opinię, że Olympus dostał niezłego prztyczka w nos, dostając nagrodę EISA w kategorii Obiektyw profesjonalny za Olympus Digital Top Pro Zuiko bo nie ma do czego przyczepić tych obiektywów. Dlatego Gary, masz trochę racji, bo moment rozwoju zaplecza fotograficznego w 4/3 na chwilę obecną jest ograniczony, można obłożyć się profi szkłami, ale jak jednak, ktoś chce zmienić body na współczesną konstrukcję, to jednak lipa. Trzeba czekac (a sigma sd14 wygląda obiecująco...).
    blady

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    oczywiscie blady, zeby nie bylo, calkowicie sie z toba nie zgadzam i nie rozumiem argumentow ze np nikonem d80 nie zrobisz lepszych zdjec - jasne ze nie! i nastepca e1 takze tego nie zrobisz negujesz w ten sposob sens zmieniania aparatu w ogole
    i dlatego wlasnie dla mnie koniec tematu mijamy sie w naszych argumentach wiec pozostaje tylko na piwo isc z Robertem jak w koncu wpadnie do wawy
    pozdrowki

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Przeważnie nie zabieram głosu w dyskusjach typu: "co wybrać", "który lepszy?" itp bo jestem amatorem. I nie mam dużego doświadczenia.
    Kilka miesięcy temu stałem przed wyborem co kupić. Czytałem różne opinie, fora. Byłem już o krok od kupna N lub C.
    Zakręcony byłem tak, że głowa bolała mnie tydzień od myślenia i nadal nie wiedziałem co kupić. Oly był gdzieś z boku.
    W wyborze pomogła mi prosta analiza parametrów aparatów które chciałem kupić. Wydrukowałem je sobie i porównałem.
    Nie wiedziałem jakie zdjęcia będą wychodzić z tych aparatów.
    Ostatecznie wybrałem E500.
    Dzisiaj wiem, że to był dobry zakup. Stosunek cena - jakość do jakości zdjęć jest SUPER.
    Nie miałem do czynienia wcześniej z lustrzankami ale obsługa E500 jest prosta to co jest potrzebne jest łatwo dostępne nie gubie się w menu. Wystarczy przeczytać instrukcję
    Kolory na zdjęciach są rewelacyjne.
    Miałem okazję robić zdjęcia na ślubie, komuni i kilku innych imprezach.
    Moja koleżanka jak zobaczyła zdjęcia które zrobiłem na komuni znajomych powiedziała: "szkoda, że ciebie nie poprosiłam żebyś zrobił mi zdjęcia bo te zdjęcia za które zapłaciłam są gorsze".
    Obiektywy są drogie i nie ma ich wiele ale są BARDZO DOBRE i nie muszę się zastanawiać czy spośród tych kilkudziesięciu obiektywów jak do N czy C kupie dobry egzemplarz bo ZUIKO każdy jest dobry.
    Oly E500 to dobry aparat. I dla amatora jakim ja jestem i dla fotografów bardziej zaawansowanych.
    Nie ma co się zastanawiać tylko coś kupić i robić zdjęcia. A od myślenia tylko głowa boli.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Qfelek piwa to dobry pomysł jest.

ps nowym modelem olka oczywiście, że zrobię lepsze zdjęcie, bo to będzie najbardziej debeściarski dslr jaki dotychczas się objawił
    blady

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Qfelek piwa to dobry pomysł jest.

ps nowym modelem olka oczywiście, że zrobię lepsze zdjęcie, bo to będzie najbardziej debeściarski dslr jaki dotychczas się objawił
    Ryzykowny manewr.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fanatykiem Olympusa , to ja ja nie jestem i zanim kupiłem E-1 to trochę się nagłowiłem.
    Tyle ,że wtedy to jeszcze w niektórych sklepach leżały obok siebie na półkach D 70 i E-1 i co ciekawe nie gryzły się ze sobą. Brałem oba modele do rąk, dopasowywałem do siebie , E-1 trochę lepiej leżał w ręce, kalkulowałem za i przeciw, bo jednak jest trochę różnic między nimi , D-70 miał lampę, nikt mi nie podpowiadał a o forum jeszcze wtedy nie wiedziałem.
    Aż zdarzył się cud cenowowy i w ciągo roku E-1 potaniał z 13000 do 3500, czyli był z 14-54 tańszy od D 70 i podejrzewam, że w tamtym okresie to przeważyło na mojej decyzji.
    Parę lustrzanek analogowych innych firm już używałem, bez specjalnego przywiązania się do firmy, zwłaszcza finansowego bo nigdy nie wszdłem w tzw system. Tym co już w jakimś są, z obiektywami, lampami itp jest trudniej nagle wejść w coś nowego, nawet jeżeli mają świadomość , że coś by zyskali.
    A e-1 polecam bo jestem z niego zadowolony ale tak bez kitu, poważnie, swoje kredo przedstawiłem w gdybaniach o nowej lustrzance.
    I to czego jako amator potrzebuję od sprzętu. Z nowym jeżeli już się pojawia jest tak jak z kobietami , że każda nowa jest pociągająca. No ale nie każdej możemy zakosztować, ze sprzętem jest tak samo , nie pracuję na codzień Ani C..., ani N... , a szkoda , że nie mam takiej możliwości i dlatego nie krytykuję totalnie tych marek jak ten sprzedawca o którym wcześniej pisałem , bo ich nie znam. Chwalę oly bo daje mi więcej radości niż rozczarowań i dla innych staram się być wiarygodny o ocenie tego sprzetu , niekoniecznie muszę zmienić E-1 na coś nowszego, przy jego trwałości mam chyba jeszcze kilka lat focenia, a firmy nie są wieczne i kto wie czym będę focił w przyszłości.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zasadniczo z wszystkich powyższych wypowiedzi wyziera oprócz przywiązania do Olka lekki zawód z powodu braku ofensywy.
    Trochę frustrujące jest, że nie wiadomo na co czekać.
    A dla niektórych także pewnie to, że muszą ciągle udowadniać,że Olympus tez potrafi robić zdjęcia.
    Więcej luzu, to juz udowodnione

Mieszka w
    Łańcut
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a,ja tak... miałem kasę,na lustrzankę,po dwóch hybrydach doswiadczeń,w foto-hurt,mam mozliwości przetestowania i pomacania aparatów,pod uwage wziąłem 3-canon 350d,nikond70,olympus e500,-zanim cokolwiek pstryknąłem-macanka-canon-malutki,słabo wykończony,nikon zanim wziąłem do ręki-już widziałem,że plastik,a w rece normalnie trzeszczał,olek-wyglądał nieżlei..przykleił sie do ręki,póżniej foty,-nikon nsuper szybko ostrzy,dobry kit,ale nie pasi,bo trzeszczy,canon,też super ostrzy,ale mały i nie wykończony
    kit-do kitu,olek,leży w ręce,wyważony i dobrze wykończony,ostrzenie jak w poprzednich ,
    poza tym drugi obiektyw w super pieniadzach-niecałe 3,0 kPln+torba..i tak mi zostało,wziąłem olka i nie żałuję,jestem amatorem i w zupełnosci mi to wystarcza,jeszcze jedno,przy zakupie kierowałem sie tym,że mnie ma pasić,bo to ja będe go trzymał w ręce,
    no i muszę go lubić,a mały wizjer w por. do N i C,załatwiłem ME-1,co do szumów pow.400,
    mnie to nie dotyczy,gdyż tych czułości nie używam-jestem amatorem,możliwości ustawu aparatu,sa na tyle duże,że spoko robie foty w różnych okolicznościach,pozdro!!!
    p.s.
    każdy wybiera sprzęt,który mu pasi i bedzie z niego zadowolony robiąc foty,oczywiście sugestie kolegów sa bardzo pomocne przy wyborze,ale jest to tak, jak z żoną,nie musi być miss,a jednak decydujemy sie na nią,poprostu ma to,,coś,,...
    OLYMPUS E 510